Przepis na paszteciki

Paszteciki z kapustą i grzybami Wypróbowałam przepis na paszteciki z Kwestii Smaku a właściwie, to tylko przepis na ciasto. Wyszły idealnie ! Bałam się tego ciasta drożdżowego bardzo, ale strach ma wi Zobacz więcej
Agnieszka_Smakiem
Agnieszka_Smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakiem
Paszteciki

Paszteciki 6353

Można je sobie wyobrazić z innym ciastem, ale to, cienkie drożdżowe ma niesamowity urok. Najpierw wydaje się, że nadzienia jest za dużo, a po paru minutach z pieca wyjeżdżają puchate, wyraźnie nadzian Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Paszteciki

Paszteciki 2181

Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko (nie więcej niż 60 st. C.), dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość mieszamy trzepaczką, aż powstanie gład Zobacz więcej
misiuziu
misiuziu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Studenckie gotowanie
Paszteciki

Paszteciki 3448

Miałem okazję pomagać mamie przy robieniu paszteciki. I miałem okazję pstryknąć parę zdjęć - więc zamieszczam je razem z przepisem :) Składniki: 1kg mąki 1,5 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki cukru szc Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Paszteciki

Paszteciki 4343

Paszteciki Paszteciki odkryłam dawno temu. Są genialne na grudniowe imprezy. Dzisiaj wersja z kapustą i pieczarkami, a na Sylwestra będą z mięsem. Najpierw szykuję drożdżowy rozczyn – pół kostki drożd Zobacz więcej
aguzja
aguzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zjem to!
Paszteciki

Paszteciki 8201

Drożdżowe, lekko maślane paszteciki. Na pewno znajdzie się wiele okazji aby je przyrządzić w czasie zbliżającego się okresu świąteczno- karnawałowego. Ja proponuję farsz pieczarkowo- serowy, ale może Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Paszteciki

Paszteciki 3694

Jedna z moich ulubionych przekąsek, a i czasami obiad mi zastępuje. W połączeniu z barszczykiem czerwonym smakuje wyśmienicie. Genialna przekąska na imprezach. Proponuję wersję mięsną, dla tych, którz Zobacz więcej
magdam
magdam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czary - gary w kuchni
Paszteciki

Paszteciki 4783

mężczyzna-gotuje
mężczyzna-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna gotuje
Paszteciki z grzybami

Paszteciki z grzybami 5453

Zamiast tradycyjnego bigosu, jaki co roku przygotowuję na święta, w tym roku zrobiłem coś lżejszego i mniej tuczącego, a mianowicie paszteciki z grzybami, podawane z czerwonym barszczykiem. Paszteciki Zobacz więcej
buszujacawkuchni.pl
buszujacawkuchni.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Paszteciki

Paszteciki 4817

Składniki Farsz: mięso i warzywa z gotowania sól, pieprz czarny jajko, 1 sztuka Ciasto: mąka pszenna, 250 gram masło (w temperaturze pokojowej), 125 gram śmietana, 1 czubata łyżka żółtka, 2 sztuki sól Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Paszteciki

Paszteciki 6367

Dzi przedstawiam Wam przepis na paszteciki, ktry zdradzia mi moja Szwagierka : ) W wersji z kapust i grzybami jedlimy je na tegorocznej Wigilii. Poniewa ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, Zobacz więcej
Dominika B
Dominika B Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Menu Smart
Paszteciki

Paszteciki 5136

Pamiętam, jak raz mama zapakowała mi paszteciki na drugie śniadanie. Chodziłam wtedy do podstawówki. Drugich śniadań nie jadłam, zawsze dzieliłam się z innymi dziećmi. Wszyscy byli już przyzwyczajeni Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Paszteciki

Paszteciki 4454

Paszteciki Paszteciki przepis na wspaniałe, delikatne i chrupiące wigilijne paszteciki, najlepsze są na ciepło i muszę przyznać, że nie zdążyły wystygnąć bo od razu zniknęły. Przepis na to wspaniałe d Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem 4230

Od dawna szykowałam się na te paszteciki. Stanowią świetną, nie tylko świąteczną, przekąskę na ciepło. Ich wnętrze wypełnione jest dużą ilością mięsnego farszu, a ciasto jest delikatne i miękkie. Najl Zobacz więcej
polarbear
polarbear Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Czarownicy
Paszteciki

Paszteciki 3634

porcja na 8 dużych pasztecików czas 2 godziny produkty: ciasto:                                              500g  mąki                                      3 jajka                                     Zobacz więcej
blenda2007
blenda2007 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zaczarowanakuchnia
PASZTECIKI:)

PASZTECIKI:) 8405

PASZTECIKI:) PASZTECIKI FAJNY POMYSŁ NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ. TE WYKONANE BYŁY NA ŚWIĘTA I SĄ Z KAPUSTA I GRZYBAMI ALE POLECAM WYKONANIE TAKICH Z MIĘSEM. SKŁADNIKI: - 2 SZKL MĄKI - 1/2 KOSTKI MARGARYNY Zobacz więcej
Domowe Wypieki Justyny i Doroty
Domowe Wypieki Justyny i Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
PASZTECIKI

PASZTECIKI 1765

 "Paszteciki te gościły na naszym stole w Sylwestra :). Oczywiście mama zrobiła farsz z kapustą kiszoną oraz farsz mięsny. Więc pasztecików była ogromna ilość...... :) A ciasto trzeba było zrobić od r Zobacz więcej
dwawidelce
dwawidelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dwawidelce
Paszteciki

Paszteciki 14053

Dzisiaj przepis na paszteciki. Made with Mama :)  Składniki na ciasto:  - 1kg mąki  - 2 dag drożdży - 2 łyżki oleju  - szczypta soli i cukru  - szkl mleka  Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyro Zobacz więcej

Popularne paszteciki rozpieszczają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Trudno się temu dziwić, bowiem ich uniwersalność wespół z prostotą daje mnóstwo kulinarnych możliwości, które nota bene są w pełni wykorzystywane w polskiej kuchni.

Klasyczny pasztecik składa się z dwóch elementów – ciasta oraz farszu. Jeśli chodzi o ciasto, to najpopularniejsze jest ciasto drożdżowe, ale wykorzystujemy również ciasto kruche i francuskie. Drugi ze wspomnianych elementów – farsz, odpowiada przede wszystkim za walory smakowe. Do najpopularniejszych farszów zaliczamy klasyczny wariant kapusty z grzybami oraz popularną wersję z mięsem. Uniwersalność tego dania polega na tym, iż farsz może stanowić tak naprawdę dowolny składnik, bądź połączenie danych składników i tu nader istotną rolę odgrywa fantazja szefa kuchni.

Paszteciki są popularną ciepłą przekąską podawaną na różnego typu imprezach rodzinnych. Paszteciki z kapustą i grzybami to tradycyjne danie świąteczne. Serwowane są na ogół jako dodatek do czerwonego barszczu.