Przepis na pasztet

zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy 7577

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z d Zobacz więcej
Pasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy Zobacz więcej
flowerek
flowerek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
flowerek.com-moje gotowanie
Pasztet pieczony

Pasztet pieczony 4818

VN:F [1.9.22_1171] Pewnie myślicie, że się pomyliłam, ponieważ na zdjęciu widnieją jajka :) Świąt nie pomyliłam, ale ten pasztet pieczony przygotowałam na święta Wielkanocne. Niestety już nie zdążyłam Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Pasztet

Pasztet 3741

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. A jak Święta to nie może zabraknąć pasztetu :-) Przedstawiam Wam dziś pasztet, wg przepisu mojej mamy. Uwielbia go cała rodzina, a inne osoby mające możliwość spr Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Pasztet

Pasztet 2498

Pasztet Przynajmniej u mnie nie ma Świąt bez domowego pasztetu. W zależności jakie kupi się mięsko, może być wersja drobiowa lub wieprzowa z dodatkiem mięska drobiowego. Świetnie smakuje z odrobiną ch Zobacz więcej
monisia_121
monisia_121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon appetit!
Pasztet z kabaczka

Pasztet z kabaczka 6352

Rok temu moja znajoma poczęstowała mnie pasztetem z cukinii. Prawdziwe niebo w gębie. Szybko pożałowałam, że na ogródku skończyły się moje kabaczki. W tym roku koniecznie musiałam zrobić ten pasztet i Zobacz więcej
bianeczka82
bianeczka82 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://brzuszekwega.blogspot.com/
Pasztet!!!

Pasztet!!! 5754

Mój mąż z racji tego że  jest mięsożercą i nie idzie go namówić do przejścia na wege to i tak stwierdził że pasztet jest pyszny:)a to już jest duże uznanie!!!    Pasztet szklanka soczewicy czerwonej  Zobacz więcej
Gingergirl
Gingergirl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czuję głód
Pasztet

Pasztet 4701

Za każdym razem wychodzi inny. Tym razem jest z wołowiny - szponder, wieprzowiny - karkówka i drobiu - kura. Cały sekret tkwi w przyprawach. U mnie jest ich zawsze duuuużo. Garam masala, imbir, gałka Zobacz więcej
asiast
asiast Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaczodajnia.blogspot.com
Pasztet

Pasztet 1337

Dzięki durszlakowej akcji "Kraina pasztetów" przypomniałam sobie, że gdzieś w przepastnych czeluściach mojego komputera mam jeszcze niepublikowane zdjęcia pasztetu. Co prawda pasztet był pieczony już Zobacz więcej
Dzikowiec
Dzikowiec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dzikowiec od kuchni
Pasztet

Pasztet 1393

Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się z dzieciństwem. Pasztet kupny to zdecydowanie nie to samo co domowy. Praktycznie w każdym tygodniu gotuję rosół, dlatego też bardzo często mamy na drugi dzień Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eli gotowanie
Pasztet

Pasztet 4149

Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świątecz Zobacz więcej
Pasztet - przepisy na pasztety Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Top 10 dań na Wielkanoc Pasztet - przepisy na pasztety               Pasztet z marchewki     Pasztet z fasoli z pieczarkami   Zobacz więcej
aleglodomorek
aleglodomorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
aleglodomorek
Pasztet

Pasztet 4771

Pasztet zawsze w okresie świątecznym piekła babcia, odkąd pamiętam miał małą rzeszę swoich fanów. Tym razem powstał u mnie w domu i jak zwykle został zjedzony błyskawicznie. Czytaj więcej » Zobacz więcej
lutka40
lutka40 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szczeciniankagotuje
Pasztet

Pasztet 5044

Pasztet - z racji ,że uwielbiam pasztety mogę być mało obiektywna ale ten jest super pyszny ,aromatyczny ,mięciutki ,rozpływający się w ustach szybki no i własnej roboty .Od dawna nie kupuję pasztetów Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pasztet

Pasztet 2221

Pasztet to coś, co bardzo w domu lubimy. Nigdy nie kupuję gotowego. Więc jak upiekę to mamy, jak nie to…. Dlatego też robię go zawsze większą ilość i część mrożę. Rozmrożony też jest bardzo dobry. Od Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pasztet

Pasztet 3030

Pasztet przepis na wyborny domowy pasztet - doskonały i wyrazisty smak Smakujemy nie tylko jedzenia! Pasztet 25-02-2014 0 Pasztet Pasztet przepis na domowy, aromatyczny i wyrazisty pasztet z mięsa wie Zobacz więcej
Bilcia
Bilcia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Pełna Emocji
Pasztet

Pasztet 2054

Na początek powiem, że pisze tego posta po raz drugi:) poprzedni po prostu wcięło:) No więc dziś propozycja iście wielkanocna ale nie tylko:) Uwielbiam wszelkie pasztety i do tej pory bałam się za nie Zobacz więcej
JustInka
JustInka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
JustInka in the kitchen
Pasztet

Pasztet 4080

Pasztet to szczególnie wśród mężczyzn w mojej rodzinie swego rodzaju rarytas. Przymusowy punkt stołu świątecznego, czy imieninowego menu. No tak już się u nas przyjęło i nie zamierzamy zrywać tej nasz Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
pasztet

pasztet 7523

Pasztet według źródła to potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, soi lub sera. W celu połąc Zobacz więcej

Pasztet można kupić w każdym sklepie. To szybkie do wykorzystania smarowidło, przygotowane na bazie mięsa lub warzyw. Pasztet robi się najczęściej z drobiu, wieprzowiny, soi, pieczarek, pomidorów, papryki. Nieco rzadziej można kupić pasztet z dziczyzny, podrobów, grzybów, ryb oraz sera. Do pasztetu dodaje się sól, pieprz, gałę muszkatołową, zioła.


Pasztet zdaje się być od zawsze, choć tak naprawdę jego historia sięga starożytności. Przygotowywano je już w Rzymie, choć większość tradycyjnych przepisów i rozwiązań przy przyrządzaniu tego smarowidła pochodzi z Francji, z czasów króla Ludwika XIV. Pracowali dla niego najlepsi pasztetnicy. W Polsce pasztet dawniej był daniem luksusowym, bogato zdobionym, o wyjątkowym smaku i aromacie. Teraz jest zazwyczaj tani, dostępny i kojarzony raczej z niskiej jakości produktem.

Oczywiście można na rynku znaleźć wysokiej jakości pasztety. Kupując to smarowidło, musimy zwracać uwagę na proc. zawartość mięsa oraz brak kawałków nazywanych MOM, czyli mięs oddzielonych mechanicznie. Nie powinniśmy stawiać na najtańsze produkty. Z reguły są one robione z homogenów, w skład których może wejść dosłownie wszystko. Ponadto powinniśmy unikać pasztetów o dziwnym kolorze oraz zapachu. Dobry pasztet ma wyczuwalny zapach mięsa i ziół oraz kolor brązowy, nieco mniej atrakcyjny dla oka. Jeśli więc zdecydujemy się na zakup pasztetu, lepiej wybrać ten sprzedawany na wagę, niż w zamkniętym pudełku lub słoiki.

Warto też wrócić do czasów świetności pasztetu i zrobić z niego rarytas. Samodzielne przygotowanie tego smarowidła wcale nie jest trudne. Gwarantuje za to wyjątkowy smak. W składzie domowego pasztetu mięsnego powinny znaleźć się różnorodne mięsa, takie jak wątroba cielęca, wieprzowa lub drobiowa, podgardle wieprzowe, słoninę, a w ostateczności mało, które będzie niezbędnym tłuszczem. Do pasztetu dodaje się również łopatkę wieprzową, gęsinę, łopatkę cielęcą, dziczyznę itd. Idealnie z mięsami współgrają warzywa, choć te są raczej używane do gotowania mięsa. Można je jednak dodać do masy, jako środek zapewniający wilgotność wypieku. Przy przygotowaniu pasztetu niezbędne są również przyprawy. Podstawowym zestawem jest pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Ważną czynnością, przy przygotowaniu pasztetu jest mielenie składników. Dwukrotne mielenie spowoduje, że masa będzie delikatna, ale niezbyt zbita i jednolita. Co ciekawe, pasztet kojarzy nam się z pieczenią. Są jednak wersje pasztetów gotowanych, które są pulchniejsze, choć krócej zachowują świeżość.

Jeśli nie jemy mięsa, możemy również przygotować pasztet wegetariański. Robimy go z siekanych na małe kawałki, ugotowanych warzyw, jajek, śmietany i przypraw, które mieszamy z sobą i pieczemy. Są też wersje z soczewicy, kaszy jaglanej, z warzyw z rosołu, grzybów, selera itd. Niezależnie od rodzaju pasztetu, warto wykonać go samodzielnie w domu. Każdy jest nie tylko wyjątkowym specjałem, ale bywa sposobem na zagospodarowanie nadwyżki mięs, warzyw, roślin strączkowych.