ZOBACZ TAKŻE:
Pasztet drobiowy stanie się przysmakiem każdego, kto lubi smaczne, proste przekąski, a jednocześnie chce mieć pewność, co zjada. Pasztet drobiowy najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do kanapek. Do jego przygotowania można użyć kury z rosołu. Jeśli w naszym domu nie ma amatora gotowanego drobiu, być może polubi go w właśnie w pasztecie?
Do przygotowania masy na pasztet drobiowy potrzebna jest kurzyna (np. pierś z kurczaka), opcjonalnie wątróbki drobiowe, cebula, czosnek i przyprawy (np. tymianek, pieprz i sól).
Drób w tak przygotowanym pasztecie ma bardziej wyrazisty smak niż jego gotowana lub smażona wersja i może stać się dobrym zamiennikiem czerwonego mięsa u tych, którzy lubią sute potrawy, ale powinni pilnować wagi. Drób jest stosunkowo chudy, zawiera niezbędny w tworzeniu insuliny cynk i witaminę PP - potrzebną naszemu układowi nerwowemu i pokarmowemu. W pasztecie warto użyć też wątróbki drobiowej. Jest ona bogata w żelazo. Szczególnie kobiety, u których comiesięczne ubytki żelaza są szczególnie dotkliwe, powinny zjadać pasztet drobiowy nie tylko dla smaku, ale i zdrowia.