Przepis na patison

mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Faszerowane patisony

Faszerowane patisony 1910

W ogródku na wsi są już młode warzywa - cukinie, ziemniaki, marchewka, buraczki i oczywiście patisony. Tym razem w wersji wege - faszerowane warzywami i serkiem. Pyszny obiad! 9 młodych patisonów 1 du Zobacz więcej
Agnieszka89
Agnieszka89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Za drzwiami kuchni
Leczo z patisonem

Leczo z patisonem 2030

Leczo z patisonem Napisane przez Agnieszka 18 lipca 2013 Zbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kol Zobacz więcej
Patisony faszerowane Dzisiaj prezentuję przepis na patisony faszerowane. Mam nadzieję, że przypadnie on Wam do gustu. Przepis na patisony faszerowane: (na 4 sztuki) - 0,2 kg mięsa z indyka - 0,2 kg sz Zobacz więcej
Olga
Olga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Początkująca pani domu
Faszerowane patisony.

Faszerowane patisony. 2076

Patisony to zmora przeszłości. Pamiętam, że będąc dzieckiem miałam okazję smakować patisonów w zalewie octowej. Było to dla mnie tak ohydne, że przez długie lata nie próbowałam zmienić o nim zdania. T Zobacz więcej
Patisony marynowane są fajną przystawką,zakąską lub dodatkiem do dań mięsnych. Przepis pochodzi  z książki ''Przetwory Siostry Anastazji '' Składniki : Zalewa: Patisony oczyścić ,większe przekroić i u Zobacz więcej
placydia
placydia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzz, czyli zapraszam do stołu
Smażone patisony

Smażone patisony 4142

Jaką alternatywę macie u siebie dla kotletów schabowych? U mnie były już różne próby, ale zawsze z niecierpliwością czekam, aż w ogrodzie pojawią się patisony. A kiedy już są, rosną w zaskakującym tem Zobacz więcej
monjan
monjan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez mąki i cukru
placuszki z patisona

placuszki z patisona 3602

Zrobiłam je podobnie jak placki z cukinii z tą różnicą, że zamiast 1 jajka dałam 2. Na placki użyłam: 2 średnie patisony - starłam na tarce i odciskałam wodę. Czyli użyłam 2 odciśnięte kule startego n Zobacz więcej
Największy sezon na warzywa wciąż trwa. Już nie czuć w nich posmaku różnych nawozów i innej chemii. Są tak aromatyczne, tak zachęcające. Moje ulubieńce to patisony i bakłażany - najlepsze są smażone l Zobacz więcej
hane3ka
hane3ka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lawendowe Niebo
Smażony patison

Smażony patison 2020

Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Patisony w zalewie

Patisony w zalewie 1996

Patisony na mojej działce obrodziły i zrobiłam tez patisony marynowane. Mąż twierdzi że zauważył u mnie oznaki  starzenia się, ponieważ zaczynam robić przetwory. Nigdy wcześniej mi się nie chciało rob Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AL's kitchen
Nadziewane patisony

Nadziewane patisony 2458

Patisony czyli małe dynie z Ameryki Południowej, a jak aż stamtąd to wiadomo, że do Europy sprowadzili je Hiszpanie. Jak wiele innych rzeczy. W Polsce można spotkać je w postaci świeżej - w warzywniak Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Faszerowane patisony

Faszerowane patisony 1453

W zeszły piątek na bazarze "przemówiły" do mnie żółte patisonki. Wyglądały jak małe słoneczka: Chciałam je podać w jakiś ciekawy sposób w weekend. Jednak w międzyczasie plany obiadowe się nam zmieniły Zobacz więcej
roxi654
roxi654 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i Ogród
Patisony nadziewane

Patisony nadziewane 2139

Patisony, hmmm... Kojarzą mi się ze schyłkiem upalnego lata i początkiem jesieni, jak wszystkie dyniowate z resztą:) ...a co z tego zrobić, z czym to jeść ? wielka zagadka... a może smakowita podróż w Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
PATISON

PATISON 3956

oqchnia.pl
oqchnia.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
oQchnia!
Patison

Patison 1177

Patison Smaczne i lekkostrawne warzywo. Najbardziej lubię małe patisony w occie, choć smażone w panierce „ala” kotlet schabowy tez pycha. Oprócz smaku można je jeść i jeść ponieważ są niskokaloryczne Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Patisony marynowane

Patisony marynowane 4962

Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 1 szklan Zobacz więcej
Łucja
Łucja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
777 przepisów mostownicy Łucji
Smażone patisony

Smażone patisony 2980

5 sierpnia 2011&nbsp/ Wpisany w  Warzywnie, Wegetariańskie Smażone patisony to smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Gdy spędzałam część wakacji na wsi u rodzinki, to zawsze trafiło się na patisona. Czas Zobacz więcej
barbara_koz
barbara_koz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie bo Domowo :)
Patisony marynowane :)

Patisony marynowane :) 4002

  W tym roku posadziłam patisony (głównie na życzenie mojej średniej córki, gdyż bardzo lubi marynowane). Mam żółte, zielone i białe. W smaku przypominają cukinię.      Składniki ;     Zalewa ;      Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Smażone patisony

Smażone patisony 5439

Dań z patisonem ciąg dalszy. Tym razem w wersji smażonej z czosnkiem - prosty, lecz pyszny dodatek do głównego dania lub samodzielna kolacja. Patisony pieprz ziołowy sól 2 ząbki czosnku olej do smażen Zobacz więcej

Patison to wyjątkowy twór z rodziny dyniowatych. Jego charakterystyczny kształt wespół z cennymi wartościami odżywczymi sprawia, że tytułowe warzywo przechodzi jesienią istne oblężenie kulinarne. Dzieje się tak również ze względu na panujący trend, który propaguje kuchnię lekką, warzywną.

Patisony ze względu na specyficzną budowę (przypominają rozgwiazdy morskie) w sposób fenomenalny kreują estetykę talerza. Są nader często wykorzystywane w kuchni a’la fusion. To oryginalne warzywo jest bogate w szereg cennych wartości odżywczych. Patison jest źródłem witamin B1, B2, C, PP, karotenu oraz minerałów w postaci fosforu, żelaza, magnezu.

Patison może być pieczony, smażony, faszerowany. Jako farsz doskonale sprawdzi się tu mięso mielone, a w wersji wege duszone warzywa z dodatkiem serów i kasz. Patisona możemy użyć przygotowując leczo. Marynowane patisony znakomicie komponują się z różnymi sałatkami.