Jeśli szukacie ciekawej i smacznej przekąski na imprezę czy przyjęcie, poniżej przedstawiam propozycję na szybkie i dekoracyjne "małe co nieco". Marynowane patisony, nadziewane pastą twarogową. Poleca
Zobacz więcej
Przepis na marynowane patisony na zimę o wyraźnym smaku chrzanu z przyjemną kwaskowatością i soczystym miąższu.
Zobacz więcej
Patisony marynowane są fajną przystawką,zakąską lub dodatkiem do dań mięsnych. Przepis pochodzi z książki ''Przetwory Siostry Anastazji '' Składniki : Zalewa: Patisony oczyścić ,większe przekroić i u
Zobacz więcej
Zima jest taką porą roku, kiedy to w naszych piwnicach i spiżarniach półki uginają się pod ciężarem zalegających tam różnego rodzaju przetworów warzywnych i owocowych. Czasem warto przystanąć przed ta
Zobacz więcej
Trochę inna wersja sosu tatarskiego .Delikatny . Akurat do świątecznego pasztetu . Czas : 20 minut Składniki : 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 % 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę korniszonów 1 sz
Zobacz więcej
Już nieraz pisałam, że lubię dodawać jabłka, zwłaszcza mało słodkie, do warzywnych sałatek. Teraz, gdy sypią mi się papierówki z drzew, dodaję je do czego tylko pasują. Tak było i z tą sałatką, któr
Zobacz więcej
Będzie na przekąskę, do mięs, na kanapki i koreczki :) Bardzo ładnie ze względu na kształt prezentują się małe patisony w całości, ale moje są z własnej działki i nie miałam ich aż tyle aby pozwolić
Zobacz więcej
Sezon na pikle w pełni. W tym roku, w moim ogródku obrodziły zarówno patisony jak i cukinie. Jak mogłabym nie zrobić z nich użytku na resztę roku. Pikle doskonale pasują do obiadu lub jako dodatek do
Zobacz więcej
Kolejny pomysł na pyszne patisony!!! Składniki: do słoików: 1 kg małych patisonów 2 małe cebule 2 marchewki kilka ziaren pieprzu kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka ziaren gorczycy białej kilka zą
Zobacz więcej
W tym roku w ogrodzie wyrosło mi sporo patisonów , a ze niedawno przyszły przymrozki, to pozbierałam wszystkie małe i zrobiłam marynowane, o których słyszałam sporo dobrego i które próbowałam na jedny
Zobacz więcej
Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Co roku wiosną sadzę co najmni
Zobacz więcej
Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 1 szklan
Zobacz więcej
Patisony, przypominające kształtem żółte kwiatki, przyciągają wzrok na rabatach i w słoikach. Małe okazy mają miękką skórkę i można je zjadać w całości, dlatego świetnie nadają się do marynaty, aby ci
Zobacz więcej
Gorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patiso
Zobacz więcej
18 wrz Cześć, W tym roku postanowiłam powrócić do smaków z dzieciństwa i przygotować to, co zawsze będzie mi się kojarzyło z początkiem jesieni kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Stąd też w dzisiejszym wp
Zobacz więcej
W tym roku posadziłam patisony (głównie na życzenie mojej średniej córki, gdyż bardzo lubi marynowane). Mam żółte, zielone i białe. W smaku przypominają cukinię. Składniki ; Zalewa ;
Zobacz więcej