Przepis na pavlova

kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamaryny
PAVLOVA

PAVLOVA 29

 Lubicie deser Pavlova?  Uwielbiam i moja rodzinka, nawet jak wiedzą, że dziś będzie beza to potrafią przyjechać na kawę :) Deser polałam frużeliną wiśniową, coś pysznego…musicie spróbować ;)   3 […] Zobacz więcej
Upieczona
Upieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Upieczona
Pavlova

Pavlova 80

Cudowny deser. Niestety, dość trudny do wykonania, szczególnie dla początkujących w kuchni. Po pierwsze, trzeba bardzo dobrze przygotować postawę bezy, a później dobrze ją upiec. Może przyprawić o ból Zobacz więcej
storczyk
storczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
"Pavlova"

"Pavlova" 288

Pavlova Autor: Opublikowano: Czas przygotowania: Czas pieczenia: Łączny czas: Liczba porcji: Zobacz więcej
Kattinka
Kattinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czas na małe co nieco
Pavlova

Pavlova 117

Wcale, ale to wcale nie planowałam robić tego deseru. Po pierwsze dlatego, że miłośnikiem bezy nie jestem, a po drugie jak już gdzieś natrafiałam na ten przepis to czytałam komentarze, że komuś nie wy Zobacz więcej
Wypieki Pauli
Wypieki Pauli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Pauli
Pavlova

Pavlova 137

Pavlova czyli królowa wśród bez, chociaż jak dla mnie wśród wszystkich wypieków i deserów. Nigdy nie jadłam czegoś tak wspaniałego. Pavlova to duża beza, miękka, ciągnąca i piankowa w środku a na zewn Zobacz więcej
Liska
Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Plate
Pavlova

Pavlova 488

Niektóre wakacje trwają dłużej niż inne. Mimo że postawiliśmy stopy na progu mieszkania, a wir spraw i pracy porwał nas zanim zdążyliśmy zrobić pranie wypłukując z letnich ubrań ziarenka piasku. Książ Zobacz więcej
karmel-itka
karmel-itka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karmel-itka
Pavlova

Pavlova 27

Mianem pavlova określa się popularny rodzaj deseru, który jest deserem australijskim. To przysmak nowozelandzki, jaki bazuje na torciku z bezy, na jakim jest dekoracyjna warstwa bitej śmietany. Na wie Zobacz więcej
agat88
agat88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słońce, kredki i muffiny
Pavlova

Pavlova 99

Pavlova Ach, jakież to było wyzwanie! Do tej pory wszystkie bezy wychdziły mi podejrzanie dobrze. Dobrze aż do momentu kiedy podstanowiłam zrobić Pavlovą i naprawdę zależało mi na zbitej, jędrnej pian Zobacz więcej
Anula88
Anula88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grochem o Garnek
Pavlova

Pavlova 76

This Page has moved to a new address: Grochem o Garnek: Pavlova Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
KuchniaDoroty.pl
KuchniaDoroty.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Pavlova

Pavlova 141

   zwiewna i delikatna, lekka i niezwykła, była przecież baletnicą. Cudownie jest być inspiracją do stworzenia wyjątkowego deseru, pysznego jak beza z bitą śmietaną i owocami. Pavlovę robię nieco inac Zobacz więcej
slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Pavlova

Pavlova 335

Klasyczna biała Pavlova - delikatna, chrupiąca na zewnątrz, lekko ciągnąca i piankowa w środku beza w połączeniu z bitą śmietaną i owocami. Zobacz więcej
magdadaj
magdadaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
do ostatniego okruszka...
Pavlova

Pavlova 337

Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlova itp. W  sumie to bez znaczenia jak się nazywa, bez względu na nazwę jest przepyszna. Zdecydowanie polecam wszystkim którzy lubią baardzo słodkie desery. Krucha na z Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Pavlova

Pavlova 301

Kasia Wilkosińska Pavlova jest to rodzaj bezowego torcika. Beza na zewnątrz jest krucha, a w środku ma delikatną piankę. Zazwyczaj podajemy ją udekorowaną bitą śmietaną i owocami. Ja podałam ją z trus Zobacz więcej
Słodka Strona
Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Strona
Pavlova

Pavlova 289

    Moje posty Zobacz więcej
JustynaK
JustynaK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cynamon - blog kulinarny
Pavlova

Pavlova 162

Styczeń 19th, 2013 Kategoria Desery A oto i słynna Pavlova! Deser australijski, który jest przepyszny. Tradycyjny torcik bezowy powinien składać się z bezy, bitej śmietany i do dekoracji  truskawki. M Zobacz więcej
nefertari
nefertari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hoo Hooo things
pavlova

pavlova 327

Przepis zaczerpnęłam ze strony, którą odwiedzam regularnie: whiteplate.blogspot.com (link do przepisu TUTAJ). Liska zaczarowuje nie tylko podniebienie, ale i syci oczy: jej zdjęcia urzekły mnie przy p Zobacz więcej
młoda_kucharka
młoda_kucharka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pamiętnika młodej kucharki
PAVLOVA

PAVLOVA 276

  Na początek tego strasznego dla niektórych tygodnia, najsmaczniejszy deser, jaki można sobie wyobrazić, małe cudo, do którego tak niewiele trzeba. Coś co jest chrupiące, ale zarazem rozpływające się Zobacz więcej
Kusza
Kusza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje SMaki
Pavlova

Pavlova 1039

  Kusiła mnie nazwa...(?) Wydawało się być to pyszne. I zdjęcia- bezowy tort, góra bitej śmietany, owoce...Ale beza...Nie przepadam. Dostałam od CÓRKI MOJEJ SĄSIADKI  5 białek i stwierdziłam, że to je Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
PAVLOVA.

PAVLOVA. 217

PAVLOVA. W zamrażarce uzbierało się trochę białek *, postanowiłam więc upiec Pavlovę. I oto proszę, pyszna Pavlova z owocami i kremem waniliowym. *Znalazłam gdzieś w internecie fajny patent na nie mar Zobacz więcej
Babeczki Grzaneczki
Babeczki Grzaneczki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczki Grzaneczki
Pavlova

Pavlova 107

Ostatnio zrobiłam na szybko  pavlovę (hmmm odmienia się czy nie?? Pavlova czy pavlovę?) Szczerze mówiąc zostały mi białka po zrobieniu lodów czekoladowych. I pomyślałam idealnie żeby zrobić bezę pavlo Zobacz więcej

Dobrze przyrządzony deser to niewątpliwie uczta dla podniebienia. Jednym z najbardziej popularnych deserów w ostatnich latach jest pavlova. Jest to rodzaj torcika bezowego, którego geneza sięga Australii oraz Nowej Zelandii. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.

Legenda mówi o tym, iż w roku 1926, bądź 1929 torcik został przygotowany na cześć występu tancerki w Perth przez wybitnego szefa kuchni hotelu Esplanade. Pavlova odznacza się bazą bezową oraz dekoracją w formie słodkiego kremu. Dodatki stanowią świeże owoce. W wariancie tradycyjnym są to zazwyczaj truskawki, maliny, brzoskwinie, bądź kiwi. Doskonale smakuje również z borówkami czy granatem. Oczywiście ten kultowy torcik można przygotowywać na wiele innych sposobów.

Ten jakże modny i ekskluzywny deser nie jest najprostszy w przygotowaniu. W opinii ekspertów cukierników torcik pavlova jest kapryśny i wymaga uwagi. Kluczem do uzyskania pełni smaku jest stworzenie chrupkiej – subtelnej bezowej powłoki z delikatnym kremowym wnętrzem. Estetyka wykonania i dekoracji, także w przypadku pavlovej, ma ogromne znaczenie.