Przepis na pesto

marta10
marta10 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspa marty
Pesto

Pesto 896

Pierwszy dzień w pracy nie był taki straszny. Bardzo mili ludzie i poranek bardzo szybko przeleciał. Dziś już nie byłam taka twórcza i pracowita w kuchni, bo bardzo późno wróciłam. Wczoraj za to zrobi Zobacz więcej
Smakiedyty
Smakiedyty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.smakiedyty.blogspot.ie
Pesto

Pesto 2269

Pesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :) Zrobienie pesto Zobacz więcej
Kolejny blog o gotowaniu
Kolejny blog o gotowaniu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolejny blog o gotowaniu
Pesto

Pesto 1871

Potrzebujemy: 2 szklanki świeżych listków bazylii 2 grubo pokrojone ząbki czosnku 1/2 łyżeczka soli 1/2 szklanki orzeszków piniowych - lekko prażonych 1/3 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki oliw Zobacz więcej
alisz`
alisz` Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia alisz
Pesto Pesto! Lubisz pesto?

Pesto Pesto! Lubisz pesto? 212

Uwielbiam pesto. Mała ilość wyrazistego pesto z makaronem jest nieporównywalnie lepsza niż z dużą ilością sosu. Mała ilość na kanapce zastąpi z nawiązką keczup, a rybie doda niepowtarzalnego aromatu. Zobacz więcej
Kuchnia-Domowa.pl
Kuchnia-Domowa.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Domowa.pl
Pesto

Pesto 1417

czwartek, 27 października 2011 20:02 Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, c Zobacz więcej
monikucha
monikucha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monikucha Online
Pesto z kolendry

Pesto z kolendry 1312

Pesto z kolendry Pesto z kolendry, z dodatkiem pietruszki i nerkowców. Doskonały dodatek do makaronu, pizzy czy ryby. wersja do druku Pesto z kolendry Składniki: 1 duży pęczek kolendry ½ pęczka pietru Zobacz więcej
pinupmary
pinupmary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PinUpMary
Pesto Pesto

Pesto Pesto 624

Pesto! Tak ! Moja bazylia nareszcie doczekała się większych zbiorów. Błyskawiczne,aromatyczne pesto to już kwestia paru minut ! Zapraszam po wspaniały przepis ! Składniki : 2 szklanki świeżych listków Zobacz więcej
Babeczka_piecze
Babeczka_piecze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczka piecze
Pesto

Pesto 1021

Pesto, czyli aromatyczny  zielony sos, który pochodzi z włoskiej Ligurii. Wytwarzany w marmurowych moździerzach z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu, orzeszków piniowych i soli. Serwowany jako dodatek Zobacz więcej
kotek
kotek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kotekwkuchni.blog.pl
Pesto

Pesto 1894

Tradycyjny przepis na włoskie pesto to swieża bazylia, ser piccorino, parmezan, orzeszki pinii i oliwa z oliwek. Moja wersja jest bardziej na studencką kieszeń i nie jest wcale wiele gorsza. świeża ba Zobacz więcej
Bardzo lubię pesto !!! Jest ono doskonałym dodatkiem do kanapek, przekąsek i mięsa. Dzisiaj przedstawię 2 pomysły na pesto na zielono. Pesto z rukoli i pestek dyni oraz tradycyjne pesto z bazylii i or Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Pesto

Pesto 6152

Składniki:                                           2 lub 3 pęczki świeżej bazylii  15 dkg świeżego parmezanu 2-3 ząbki czosnku 30 g orzechów piniowych (można zastąpić słonecznikiem lub orzechami wło Zobacz więcej
beatriczenkiczen
beatriczenkiczen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BeatriczenKiczen
Pesto z bazylii

Pesto z bazylii 1788

Uwielbiam pesto, ale teraz wiem, że takie gotowe ze słoiczka jest niczym w porównaniu z pesto domowej roboty. Niejednym wydawać by się mogło, że makaron z zielskiem i orzechami to nic dobrego, ale nie Zobacz więcej
Gary Barbary
Gary Barbary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gary barbary
Pesto

Pesto 1413

Czy w kuchni jest piękniejszy zapach od smażonego na oliwie czosnku z suszonymi pomidorami? Ja sobie takiego w tej chwili nie przypominam. To danie jest przepyszne, szybkie i proste. Przepisu nauczyła Zobacz więcej
gosiabrooks
gosiabrooks Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczni Przyjaciele
Pesto

Pesto 1418

Często jak kupuję świeżą bazylię to potrzebuję parę listków a z reszta niestety często ląduje w koszu. Najprostrzym i najsmaczniejszym chyba sposobem na wykorzystanie bazylii jest zrobienie pesto. Nic Zobacz więcej
 Cześć! Zaczynam urlop i bardzo się z tego powodu cieszę ;) Nie mam jeszcze pojęcia gdzie pojadę, ale już czuję się jedną nogą  na jakiejś  wycieczce ;)  Dziś mam dla Was przepis na najlepsze pesto ja Zobacz więcej
Dla wielu osób ostatni czas oznacza zabieganie. Niejeden jednak nie odczuwa różnicy, ponieważ jest wciąż zabiegany. Niestety zaliczam się do tej drugiej grupy. Dlatego m.in. uwielbiam pesto. Za to, że Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Pesto

Pesto 424

Dziś przepis na pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi, czyli klasyczne "Pesto alla Genovese". Pesto nadaje się jako sos do makaronu,  smarowidełko do bruschetty, czy wszelkiego rodzaju grzanek i kana Zobacz więcej
Michał
Michał Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Radość gotowania
Czerwone pesto

Czerwone pesto 1390

Nigdy wcześniej się nie spotkałam z czerwonym pesto ale będąc w Kauflandzie zobaczyła ser Gouda z czerwonym pesto i wzięłam na spróbowanie bo ciekawie wyglądało. Muszę przyznać że jak nie przepadam za Zobacz więcej
Zentrum Chwili
Zentrum Chwili Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Burczobrzucho
Pesto

Pesto 1257

  Składniki   bukiet natki pietruszki i cytrynowej melisy orzeszki piniowe lub słonecznik pół szklanki startego parmezanu parę ząbków czosnkusok z cytryny sól, pieprz oliwa Przygotowanie Na patelni po Zobacz więcej
edyta
edyta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kochanie przez gotowanie.
Pesto

Pesto 6637

Kto jeszcze nie zna uroku pesto powinien szybko naprawić swój błąd. Najpopularniejsze, dostępne w sklepach są dwa rodzaje pesto: czerwone bazuje na paście pomidorowej i suszonych pomidorach, natomiast Zobacz więcej

Pesto jest najbardziej znanym sosem we Włoszech. Podstawowa receptura, pochodząca z Genui zakłada, że pesto robi się w marmurowym moździerzu ze świeżej bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych oraz soli. Nie raz dodawano do niego czosnek. Drugim znanym pesto jest wersja sycylijska z suszonymi pomidorami. Pesto poschodzi z Genui, choć podobno było wykorzystywane już w Rzymie.

Pesto najczęściej jada się z makaronem. Stosuje się je również do kanapek, sałatek, serów czy pizzy. Ponieważ pesto zrobione jest głównie z bazylii, wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Stymuluje trawienie, pobudza produkcję soków żołądkowych oraz przeciwdziała wzdęciom i niestrawności. Dobrze przygotowane pesto poprawia apetyt. Działa również przeciwdepresyjnie, przeciwzapalnie i pomaga opanować torsje i nieżyt żołądka. Ponieważ pesto zawiera orzeszki piniowe, które są bogate w wit K, PP, E, cynk, fosfor i wiele innych, poprawia również krzepliwość krwi, stymuluje pracę układu nerwowego i przeciwdziała starzeniu. Również wzmacnia układ kostny i poprawia odporność. Z uwagi na sporą zawartość cynku, jest polecane panom. Jeśli do pesto doda się czosnku, sos ten staje się skarbnicą minerałów. Jest przeciwzapalne i antybakteryjne.

W sklepach można kupić wiele rodzajów pesto. Najbardziej dostępne jest tradycyjne pesto zielone, genueńskie. Niezwykle smaczne jest pesto z natki pietruszki, z migdałami, czosnkiem, oliwą i sól, również pesto z cukinii, pesto z rukoli, brokułów, koperku, szpinaku i wszystkich ulubionych składników. Ucierając poszczególne składniki, jeśli chcemy, aby pesto miało mnóstwo wartości odżywczych i było niezwykle smaczne, musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji między składnikami roślinnymi, białkowymi, oleistymi i aromatycznymi. Podstawę, czyli składniki zielone, najczęściej stanowią świeże liście roślin. Wyjątek stanowi np. cukinia, którą najpierw trzeba poddusić. Składniki białkowe, które są również źródłem tłuszczów, są najczęściej wszelkiego rodzaju orzechami. To głównie migdały, orzechy nerkowca, pistacje, orzeszki piniowe. Rzadziej, choć są równie dobre, wykorzystuje się nasiona sezamowe lub słonecznika. Kolejna frakcja domowego pesto, czyli składniki oleiste to zazwyczaj dobrej jakości oliwa z oliwek. Niektórzy używają oleju lnianego, ale trzeba pamiętać, że ten tłuszcz, po spotkaniu np. z gorącym makaronem, traci swoje cenne właściwości. Lepiej więc go przeznaczyć do innych celów. Olejów używa się przy pesto niewiele, ponieważ już orzechy posiadają jego niewielkie ilości. Na pesto przyrządzone ze szklanki ziół i połowy szklanki orzechów wystarczy dodać ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Będzie idealnym nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nada pesto odpowiedniej konsystencji, a jednocześnie nie spowoduje, że pesto będzie tłuste i niesmaczne. Smaku dodadzą również odpowiednio dobrane przyprawy, które podkreślą smak sosu, ale go nie zdominują intensywnym aromatem. Do pesto najlepiej więc dodać sól, pieprz, czosnek, parmezan i nieco suszonych pomidorów.

Pesto przygotowane w domu jest wyjątkowe. Nawet zrobione z ogólnodostępnych produktów, z pominięciem oryginalnych, włoskich składników, będzie przewyższało smakiem i wartościami sosy kupne. Zachęcamy więc do tworzenia własnych kompozycji.