Przepis na pieczeń

renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Pieczeń  z dzika

Pieczeń z dzika 15415

Ta pieczeń to było prawdziwe wyzwanie. Z dziczyzną miała do czynienia po raz pierwszy i trochę się obawiałam co z tego wyjdzie. Na szczęście przepis na marynatę dostałam wraz z mięsem od znawcy tematu Zobacz więcej
paniszklarzowa
paniszklarzowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosiowe gotowanie...
PIECZEŃ WIEPRZOWA

PIECZEŃ WIEPRZOWA 2526

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ... » PIECZEŃ WIEPRZOWA ½ kg wieprzowiny (szynka z boczkiem i skórą) 1 szklanka bulionu Olej Liść laurowy Pieprz ziarnisty Sól Pieprz mielony Vegeta   Przygotować mięso, umyć je Zobacz więcej
Mechanik
Mechanik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mechanik w kuchni
Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki 8450

Taka pieczeń wymaga czasu lecz nie jest pracochłonna, mięso po prostu musi się kilkanaście godzin marynować a później jeszcze piec. W zamian za to otrzymamy pyszną i soczystą pieczeń rozpływającą się Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Kiedy nadchodzi weekend, wielu z nas zastanawia się, co by tu dobrego w ugotować. W wielu domach jest to jakaś potrawa, która wymaga więcej czasu, ponieważ w tygodniu na takie dania Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj dzień
Pieczeń peklowana

Pieczeń peklowana 2501

Witam wszystkich bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie bardzo miłe komentarze:) Na ten wpis czekałam całe 10 dni- i choć wiedziałam jak pieczeń smakuje to i tak mnie zaskoczył efekt końcowy. Piecz Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hanik gotuje!
pieczeń wołowa

pieczeń wołowa 13385

Czy zdarzyło Wam się kiedyś zobaczyć na talerzu danie i pomyśleć - to jest to, zawsze chciałam spróbować! Ja właśnie tak się poczułam próbując pieczeni wołowej, na którą przepis dziś Wam prezentuję. D Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
pieczeń wołowa

pieczeń wołowa 2392

Dzisiaj soczysty udziec wołowy z piekarnika. Jak przyrządzić takie mięso? Należy przygotować ładny kawałek mięsa i zestaw przypraw... ...na 1 kg mięsa: łyżeczkę soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki pi Zobacz więcej
Od dłuższego czasu nie toleruje wędlin kupionych w sklepie chyba, że są to podsuszane. Przyzwyczaiłam moich znajomych i bliskich, że na większe okazje jak święta, sylwester etc. przygotowuję półmisek Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Proste, smaczne, wieprzowe danie ze schabu karkowego. Pieczeń z karkówki nie wymaga wielu składników ani umiejętności. Trzeba pamiętać, żeby przed … Przeczyt Zobacz więcej
piotras100
piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szaleństwo w kuchni
Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca 2709

Pieczeń cielęca ma tę zaletę, że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Wcześniej jednak warto ją odpowiednio zabejcować. I odczekać ze trzy dni, zanim mięso cielęce włożymy do piekarnika. Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Pieczeń

Pieczeń 2592

Przygotowanie pieczeni zawsze wydawao mi si bardzo skomplikowane i mocno pracochonne. Dopiero niedawno podpatrzyam jej wykonanie u mamy i okazao si, e tak pyszny obiad mona wyczarowa nieduym nakadem p Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Pieczeń

Pieczeń 3579

Koperkowa pieczeń z mięsa mielonego to fajna sprawa. Może nam posłużyć jako danie obiadowe np. z ziemniaczkami i surówką, a może też jako wędlina na kanapki. U mnie najpierw była daniem obiadowym prze Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
pieczeń wołowa

pieczeń wołowa 4369

Polecam pieczeń wołową .. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 11089

Pieczeń wołowa przepis na soczystą, lekko krwistą pieczeń wołową. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca 3824

Pieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw i ziół. Przy dop Zobacz więcej
Zapraszam Was na pieczyste. Pieczeń z karkówki idealnie sprawdzi się na niedzielny, świąteczny czy noworoczny obiad. Podana w plastrach na gorąco z sosem spod pieczenia, z pieczonymi ziemniakami i sur Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki 3273

pieczeń z karkówki - Smakalajzyt Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Dodatki Grill Makarony Mięsa Na Zobacz więcej
Maria Alice
Maria Alice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielonacukinka.blogspot.com
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 10766

Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas maryn Zobacz więcej
Mięso pyszne i aromatyczne dziś na obiad proponuję. Mięso cielęce zakupiłam już w siatce, dzięki temu przy pieczeniu nie rozsypało się a efekt wyszedł znakomity. Polecam serdecznie do obiadu lub do ka Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa 18034

Cześć =) Pieczeń wołowa, to specjalność mojej matki, która przygotowuje ją na specjalne okazje, uroczystości, święta.  Jest to wspaniała, krucha i soczysta pieczona wołowina. Pieczona wołowina w wykon Zobacz więcej

Pieczeń to spory kawałek mięsa, który należy zamarynować, a potem poddać obróbce termicznej. Czas marynowania i sposoby pieczenia różnią się w zależności od upodobań. Niektóre przepisy na pieczeń zakładają nawet całodobowe leżakowanie w marynacie, inne ograniczają je do kilku godzin. Część metod uwzględnia wstępne obsmażanie mięsa na patelni, co ma zamknąć jego pory i zapobiec wypływaniu sosu przy opiekaniu, inne zalecają wstawienie pieczeni od razu do piekarnika.

Ważnym składnikiem pieczeni jest wypływający z niej sos, który nadaje dodatkowy walor smakowy. Warto pamiętać, że przygotowując pieczeń, przypraw można użyć nie tylko na etapie marynowania, ale też w formie gałązek np. rozmarynu, wkładanych razem z mięsem do żaroodpornego naczynia.


W kontekście pieczeni często pojawia się wołowina, a także dziczyzna. Stopień wypieczenia jest zależny od upodobań, aczkolwiek znawcy zalecają, by mięso było dość soczyste, a nawet lekko krwiste. Taki przyrządzenie najlepiej odda jego walory. Jak zawsze warto pochylić się nad pochodzeniem głównego składnika pieczeni – mięsa. Wybierajmy je od sprawdzonych dostawców.