Przepis na pieczeń rzymska

blue_megi
blue_megi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 1093

Chyba każdy zna tę wersję mielonych w foremce i z jajkiem w środku. Sprawdzony przepis z forum cincin. Składniki: 3/4 kg mięsa mielonego (pół na pół wołowo-wieprzowe lub drobiowe) 4 jajka pół szklanki Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 373

Pieczeń rzymska to nic innego jak odpowiedź na nasze rodzime pasztety. Z dodatkiem klasycznego jajka świetnie prezentuje się na talerzu. Jak przystało na pieczeń, można ją spokojnie jeść na zimno jak Zobacz więcej
Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Zobacz więcej
Sezonowy garnek
Sezonowy garnek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sezonowy garnek
Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska 517

Pieczeń Rzymska Pieczeń z mięsa mielonego, która doskonale nadaję się zarówno na danie obiadowe jak i dodatek do pieczywa. Pieczeń możemy urozmaicić dodając do środka prócz jajka – ser żółty lub szpin Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 829

Pieczeń rzymska Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapk Zobacz więcej
Adrijah
Adrijah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Red and Pale
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 615

« Zupa krem z botwinki SYS Pieczeń rzymska   Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek gościła na naszym stole. Jedynie raz, jeszcze będąc na dukanie, przerobiłam je na wersję mini. Oryginalna wersja j Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 867

Pieczeń rzymska Pieczeń rzymska już kiedyś gościła na moim stole, ale nie doczekała się zdjęć. Tym razem udało się zrobić więc jest i wpis:) Podałam ją w towarzystwie sosu pieczarkowego- pycha! Przepi Zobacz więcej
danusia19671
danusia19671 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
danusia-piecyk.blogspot.com
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 683

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej Zobacz więcej
Aga & TalerzPokus.tv
Aga & TalerzPokus.tv Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TalerzPokus.tv
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 583

Przepisy » Mięsa » Domowe wędliny » Świąteczne / uroczyste obiady » Boże Narodzenie » Pieczeń rzymska » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami Przepis na dobre gotowanie Twoja książka kucharska Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska 376

Witam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną pieczeń rzymską , jest prosta w wykonaniu a wyśmienicie smakuje na przykład z chlebkiem i ogórkiem kiszonym :). Będziemy potrzebować : 600 g mięsa mie Zobacz więcej
Pieczeń rzymska przygotowana moim sposobem jest doskonała w smaku i w swojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest idealna pokro Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 469

« Torcik miętowy straciatella Pieczeń rzymska Nie pokazywałam jeszcze na blogu pieczeni rzymskiej. Często ją robię bo jadamy ją zamiast wędliny na kanapkę. Nie jest może idealna bo coś jej chyba nie d Zobacz więcej
przepisyismaki
przepisyismaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy i Smaki
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 746

Tradycyjna pieczeń rzymska. Dobra na ciepło, ale doskonale smakuje również jako przystawka na zimno.    Składniki:   1 kg mięsa mielonego wieprzowego z karkówki, 4 jajka, 100 g bułki tartej, 50 ml ml Zobacz więcej
dianastar
dianastar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tanie Gotowanie
Pieczeń rzymska z pieczarkami

Pieczeń rzymska z pieczarkami 870

Produkty: Pieczeń rzymska 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 10 plastrów boczku 2 łyżki musztardy 2 jajka sól pieprz 3 cebule 0,5 kg pieczarek 1/2 p Zobacz więcej
 Znakomity przepis na PIECZEŃ RZYMSKĄ. Świetna zarówno jako dodatek do obiadu ( z ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam dla całej rodziny np. na Zobacz więcej
Kuchnia Agatki
Kuchnia Agatki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agatki
Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska 822

Pieczeń rzymska podpatrzona u Nigelli. Jest rewelacyjna zarówno na ciepło z ziemniaczkami i na zimno z chlebkiem. Naprawdę prosta, bez wymyślnych składników,wydajna, bo u nas starcza na dwa obiady i k Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
PIECZEŃ RZYMSKA

PIECZEŃ RZYMSKA 424

PIECZEŃ RZYMSKA Z mięsa mielonego można zrobić dużo ciekawych potraw, moja dzisiejsza propozycja to pieczeń rzymska z pieczarkami. -        1 kg mięsa mielonego -        0, 5 kg pieczarek, Na maśle sm Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Drobiowa pieczeń rzymska

Drobiowa pieczeń rzymska 1071

Pin It Tym razem mojemu Ślubnemu znudziły się tradycyjne kotlety mielone i postanowił zrobić coś po swojemu. Wyszła piękna i smaczna pieczeń rzymska. Zachęcam innych ślubnych do wypróbowania :-) Drobi Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska 755

Podobno nazwa tego klopsa nie ma związku z Rzymem. Nie wiadomo dlaczego nazywa się go pieczenią rzymską. Przypomniałam sobie o niej, gdy zastanawiałam się co by tu przygotować na śniadanie do chleba. Zobacz więcej
Mięso pieczone w garnku rzymskim nie wymaga tłuszczu, jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Składniki: 1 kawałek szynki wieprzowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon majeranek oregano Zobacz więcej

Pieczeń rzymska jest potrawą przygotowywaną z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, rzadziej z jagnięciny, cielęciny, a nawet owoców morza. Nie robi się jej raczej z mięsa drobiowego, ponieważ jest za suche i powoduje rozpadanie się pieczeni. Oczywiście, można próbować połączyć masę z mięsa mielonego, drobiowego większą ilością jajek, ale wówczas pieczeń rzymska traci swój wyjątkowy smak.

Pieczeń rzymska przygotowywana jest w każdym zakątku świata. Jedyna różnica polega głównie na dodatkach do mięsa. W Polsce pieczeń jest popularnie nazywana klopsem. Jest formowana w kształt bochenka chlebowego. Źródła kształtu pieczeni upatruje się w Anglii, gdzie mearloaf oznacza właśnie mięsny bochen. Pieczeń rzymska jest najbardziej popularna w Niemczech, krajach skandynawskich, Belgii oraz Holandii. W Argentynie pieczeń faszerowana jest szynką, serem i warzywami. Mówi się na nią Pan de carne i jest spożywana głównie jako dodatek do pieczywa. W Austrii i Belgii owijana jest plastrami wędzonej szynki i podawana na zimno z sosami albo na ciepło, jako dodatek do pożywnych obiadów, najchętniej jadanych na wsiach. Asado Aleman, czyli pieczone mięso lubiane jest również w Chile. Danie przywędrowało na tamte tereny razem z niemieckimi osadnikami i jest przygotowywane z marchewką, kiełbasą i jajkami. To popularne danie obiadowe jedzone najczęściej z ryżem. Pieczeń rzymska popularność zyskała również na Kubie, we Włoszech i w Grecji. W krajach tych je się ją głównie z jajkami na twardo zatopionymi w dobrze wyrobionym i mocno przyprawionym mięsie. Nieco odmiennie traktowana jest pieczeń rzymska w Czechach. Tam nadziewana jest kiełbaskami i ogórkami kiszonymi. Z kolei Duńczycy najczęściej jedzą tę pieczeń z galaretką z czerwonej porzeczki. W ich kraju pieczeń rzymska jest popularną wędliną kanapkową. Na uwagę zasługuje również filipińska wersja pieczeni. Nazywana embotido robiona jest z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem marchewki, kiełbasek lub jajek oraz rodzynek. Dobrze doprawione mięso formowane jest w rulon i zawijane w filię do pieczenia lub okładane skórkami bananowymi i gotowane na parze. Zresztą, nie tylko na Filipinach jedzona jest gotowana pieczeń rzymska. Również w Macedonii bardziej znana jest wersja pieczeni gotowanej w szczelnym rulonie foliowym, niż tradycyjnie pieczona.

Pieczeń rzymska jest tradycyjną potrawą obiadową. U nas przygotowywana jest również na Wielkanoc. Wówczas przyprawia się ją pieprzem i solą, ale również paprykami mielonymi, kminem, musztardą i dużą ilością ziół, głównie majerankiem. Przy przeczeniu owijana jest boczkiem wędzonym albo szynką parmeńską, a jej środek wypełniają, ściśle ułożone obok siebie jajka gotowane na twardo. Taką wielkanocną pieczeń rzymską podaje się najczęściej z sosem chrzanowym i dużą ilością świeżych kiełków.

Również wegetarianie mają swoją wersję pieczeniu. W wersji bezmięsnej to danie najczęściej robione jest z kaszy jaglanej, soczewicy, soi, selera, grzybów czy komosy ryżowej. Wymaga dobrego przyprawienia tradycyjnymi mieszankami, ale również zielem angielskim, tymiankiem, cząbrem, natką pietruszki, lubczykiem, imbirem i wieloma innymi, ulubionymi ziołami, które wspaniale urozmaić smak pieczeni. Zachęcamy do przygotowania pieczeni rzymskiej. Od pierwszego pieczenia na dobre zadomowi się w domowym menu.