Przepis na piemoncka

Powiązane przepisy:

Zapis rozmowy z trójką Włochów z Malleus przypominamy tu w związku z opublikowanym dziś przepisem na piemoncki Bonet. Poniższy wywiad ukazał się w druku w numerze 04/2011 (lipiec – sierpień)Magazynu Zobacz więcej
Dobry Piemont w rozsądnej cenie? Da się! Kiedyś powiedziałem, że jeśli szukacie taniego i dobrego wina z Piemontu, to lepiej sobie odpuśćcie. Wciąż tak uważam, a dzisiejszy wpis dotyczący wina Zobacz więcej
Wspomnienia... Czasami wystarczy drobna rzecz, żeby je przywołać. Piosenka usłyszana w radiu, bilet odnaleziony w dawno nieużywanej torebce, zapach, który nagle nas otoczy, zdjęcie znalezione w Zobacz więcej
300 g makaronu jajecznego - taglierini (lub po piemoncku ;) tajarin) 400 g świeżych prawdziwków kilka świeżych kurek (niekoniecznie) 1 mały ząbek czosnku pół cebuli pół kieliszka dobrego białego wina Zobacz więcej
Podam Wam dziś na kolację reginette z gulaszem. Piemonckie danie, które jadłam dość często...kiedy już nie wiedziałam co mam do makaronu zrobić. Jest to obiad syty i bardzo aromatyczny. Przede Zobacz więcej
Odstepstwa od diety czasami sie zdarzaja :-))) Wszystko zaczelo sie od pytania zadanego przez jedna z forumowiczek na forum Kuchnia: czy mozna zrobic panne cotta bez zelatyny? Wpisalam haslo w google Zobacz więcej
Bonet to klasyczny piemoncki deser. Tym razem przepis na Bonet w wersji mini, czyli w formie małych okrągłych ciastek. Więcej o samym Bonet i genezie jego nazwy możesz przeczytać w moim wcześniejszym Zobacz więcej
Pinerolo to jedno z malowniczych piemonckich miasteczek o alpejskim sznycie – w sam raz dla tych, którzy wybierają się do Turynu, ale odpocząć chcieliby z dala od jego zgiełku. Gdy mam wybór, gdzie Zobacz więcej
Via Mendicità 14 w miasteczku Bra to adres znany każdemu miłośnikowi ruchu Slow Food. To właśnie tutaj mieści się jego pierwsze biuro. Wyrosło w sercu jednej z najlepszej włoskich osterii. Agnelotti w Zobacz więcej
urbanska_anna
urbanska_anna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
teatr gotowania
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami 142

Pierogi z jagodami to chyba obowiązkowy punkt lata. Ostatnio przypomniałam sobie moje pierwsze samodzielnie przygotowane pierogi. Były z serem. Nie pamiętam nawet ile miałam lat. Może 7-8 klasa. Były Zobacz więcej
Tagliatelle z suszonymi pomidorami i kurkami Naprawdę pyszne i proste. Użyłam tagliatelle z piemonckim winem Barolo. Jest z razowej mąki i ma wyczuwalny smak wina... Można go oczywiście zastąpić innym Zobacz więcej
Do Piemontu z Polski cały szmat drogi. Wybieram się tam koleją a smakować Piemont zaczynam od samej Warszawy! Jedną z moich najbardziej ulubionych ksiąg kulinarnych jest potężne dzieło wielu ojców Zobacz więcej
Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, Zobacz więcej
WITAJCIE! Pamietacie bazę piemoncką pod dosłownie wszystko? JEST TUTAJ! Znalazła ona swoje zasotosowanie zupełnie nieoczekiwanie. Mając TAKĄ bazę możecie ..nie obawiać się gości niezapowiedzianych. Zobacz więcej
Battaglino – Bra, Piemont. Czytaj też: Włoski festiwal sera, o jakim nie miałeś pojęcia 10 powodów, by wybrać się na Cheese! Osteria del Boccondivino Świat win Gravnera Co przywieźć z Piemontu? Jak Zobacz więcej
Kolejna piękna podróż do Piemontu za mną, a wraz z nią wspomnienie smaków, zapachów, kształtów i kolorów. Miejsce jak co rok, niby to samo - ale doznania, szczególnie te kulinarne ciągle nowe i Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Piemont – sery i wino - online

Piemont – sery i wino - online 43

Piwnica, zapach serów dojrzewających. Do tego wina. Zaczynamy seminarium "Skarby Piemontu". Nie cierpię czekać. Sala na razie pustawa. Przychodzę punktualnie a jestem „karana” przez tych, którym się Zobacz więcej
W drodze z Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie zahaczyłyśmy z Kasią o Kazimierz Dolny. Po raz pierwszy zjawiłam się tu dziesięć lat temu. Było to jesienią, po maturze. Nosiłam wtedy krótkie włosy Zobacz więcej
Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: