Przepis na piernik

Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
PIERNIK

PIERNIK 2147

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekar Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
PIERNIK

PIERNIK 1123

Nastał listopad, a w listopadzie jak co roku można zacząć odkrywać nowe-stare przepisy na świąteczne smakołyki. Jedynym z nich jest bez wątpienia ten piernik. Przepis bazuje na recepturze, którą przek Zobacz więcej
SlodkoSlone
SlodkoSlone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slodko Slone
Piernik

Piernik 1109

Kto czuje już świątęczną atmosferę? Mmmm... świece, ozdoby, przepiękny zapach jodły, świątecznych dań i ciast... jeszcze tego nie ma, ale moja wyobraźnia pracuje na wysokich obrotach. Codziennie rano Zobacz więcej
slodkiepasje
slodkiepasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie Pasje
piernik.

piernik. 1926

Nastał 1 grudnia -  a wraz z nim, moje postanowienie aby jeszcze przed Świętami wypróbować kilka przepisów i powiem Wam, że z całą pewnością tuż przed Bożym Narodzeniem raz jeszcze zrobię ten piernik. Zobacz więcej
deserowo
deserowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
deserowo
Piernik

Piernik 1080

Syrop cytrynowo-waniliowy » Piernik Pyszny piernik, smaczny już w dniu pieczenia (nie ma miodu), choć wiadomo, lepszy będzie po kilku dniach. Moja dzisiejsza wersja jest raczej skromna, ale warto doda Zobacz więcej
Kultowe ciasto na pierniczki. Na jego bazie przygotujecie wyborny piernik, ale też przepyszne pierniczki. Nie ma co się oszukiwać, pierniczki przygotowane w ostatniej chwili przed świętami często są t Zobacz więcej
małpa
małpa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Małpa w kuchni
Piernik

Piernik 1887

Na piernik staropolski jest już ciut za późno. Wszystkim zapominalskim polecam szybki, trochę oszukany piernik. Jest mięciutki od razu po upieczeniu, pięknie pachnie i obłędnie smakuje polany roztopio Zobacz więcej
kucharze3b
kucharze3b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
3bgotuje.blogspot.com
Piernik

Piernik 2019

Podzielimy się z Wami przepisem na pyszny piernik. Jest taki jak powinien być, wilgotny, korzenny, mięciutki, pyszny. Polecamy Składniki na 2 podłużne wąskie blachy (keksówki): margaryna 250g miód (na Zobacz więcej
agattekhh
agattekhh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatka gotuje i smakuje
Piernik

Piernik 3849

Bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu piernik, polecam :-) Przepis znalazłam w moim starym i wysłużonym zeszycie z przepisami :-)   Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. dże Zobacz więcej
megii013
megii013 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Magdy
Piernik

Piernik 2136

Szukałam, szukałam i znalazłam idealnego pierniczka na Święta... Zaraz po upieczeniu bardzo puszysty i mięciutki, z czasem staje się coraz bardziej wilgotny. Przełożony dżemem i polany polewą smakuje Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Piernik

Piernik 1501

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jak cień
Pierniki.

Pierniki. 1328

W domu rodzinnym mojej Babci na Święta Bożego Narodzenia piekło się pierniki, dużo pierników. Babcia opowiadała o tym zawsze w adwencie. Prababcia Apolonia dla licznej Rodziny na Święta musiała piec c Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Piernik

Piernik 860

Śnieżne kule popękane ... » Piernik  „Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć piernika. Ten prezentowany poniżej piernik jest mocno wilgotny, przełożony dżemem truskawkowym (możemy przełoży Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Pierniki

Pierniki 1595

Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierników polecam przepis na pyszne i szybkie pierniki oblane lukrem, które znikają z talerza w mig i świetnie prezentują się na stole wigilijnym. Doskonałe, aroma Zobacz więcej
Marcin Firmanty
Marcin Firmanty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna Gotuje
Piernik

Piernik 1750

Pierwsze pierniki powstawały w Krakowie. Sama nazwa wywodzi się od słowa "pierny", które oznacza po prostu pieprzny. Bo taki właśnie jest piernik. Mocno aromatyczny, korzenny i ostrawy. Nie każdy lubi Zobacz więcej
agatacooking
agatacooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog o gotowaniu
Piernik

Piernik 3007

  Składniki: 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka mleka 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka kakao bakalie: orzechy, migdały, rodzy Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Piernik

Piernik 1754

Delikatny, puszysty, wilgotny o zapachu i smaku przypraw korzennych Wymiary blachy: 2 blachy 12x36 cm Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 lub 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 kostka margaryny 10 Zobacz więcej
uw-aga-gotuje
uw-aga-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uw-aga-gotuje.blogspot.com
Piernik

Piernik 2726

To ciasto również jest jednym z najprostszych i najczęstszych ciast jakie serwuje ze względu na szybkość w wykonaniu i znikaniu! Przepraszam za jakość zdjęć-bateria padła w aparacie, a później nie był Zobacz więcej
Ever
Ever Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na talerzu
Piernik

Piernik 3097

Składniki:  1 i 3/4 szklanki 1/2 szkl. cukru 200 g miodu naturalnego 125 g masła 3 jajka 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sposó Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookingMarta
Piernik

Piernik 4788

Pyszny, aromatyczny piernik z przepisu Siostry Anastazji. Piernik jest miękki, puszysty o głębokim, ciemnym kolorze. Ciasto jest niesamowicie łatwe w przygotowaniu i z pewnością wszystkim się uda. Prz Zobacz więcej

Piernik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Zachwyca smakiem, szeroką paletą kulinarnych możliwości, a także walorem wizualnym. Do pozostałych zalet tytułowego ciasta z pewnością można zaliczyć łatwość i szybkość jego przygotowania. Czym odznacza się tradycyjny polski piernik? W jaki sposób go skutecznie przygotować? Jakie inne – ciekawe warianty piernika są godne uwagi? Między innymi odpowiedź na te pytania, zawarliśmy w niniejszym artykule.

Zanim przejdziemy do pytań przywołanych na wstępie warto przytoczyć ciekawą historię piernika w naszym kraju. Sama nazwa ciasta pochodzi od staropolskiego słowa – pierny, oznaczającego pieprzny. Genezy powstania ciasta należy upatrywać w Krakowie, w którym to pierwszy cech piernikarzy wypracował charakterystyczną recepturą, która przetrwała po dziś. Z czasem piernik zaczął przybierać różne formy, które odznaczały się różnicami wynikającymi z regionalnych zwyczajów. Do najpopularniejszych odmian staropolskich zaliczamy piernik lubelski, pierniki tulskie, marchwiowy oraz toruński. Historyczną ciekawostkę stanowi fakt, iż piernik w XVII wieku był sprzedawany w aptekach jako skuteczny lek na wiele schorzeń. Wróćmy jednak do jego walorów stricte kulinarnych.

Z czego składa się prawdziwy staropolski piernik? Jest to ciasto powstałe na bazie mieszaniny mąki pszennej oraz żytniej z dodatkiem mleka, jajek, cukru karmelizowanego oraz miodu. Do tak powstałej bazy dodaje się liczne przyprawy, które znakomicie wzbogacają smak piernika. Zaliczamy do nich w wariancie pierwotnym imbir, cynamon, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową, anyż, a także lawendę. Jak widać są to przyprawy korzenne, które walnie przyczyniają się do swoistej odrębności piernika w stosunku do innych popularnych w Polsce ciast. Z czasem zadbano również o warstwę wierzchnią piernika – w podstawowej wersji tropem szwajcarskich mistrzów został on polewany czekoladą, choć nie brakowało także wariacji opiewających w bakalie. Nadzienie składało się wówczas z jednej warstwy – jego rolę pełniła zazwyczaj marmolada, choć z biegiem lat śmielej korzystano z rozwiązań takich jak marcepan, tudzież masa orzechowa. W tym miejscu rodzi się następujące pytanie – czy współczesne warianty piernika znacznie odbiegają od jego pierwotnej formy? Niekoniecznie. Piernik wraca do łask cukierników oraz piekarzy dzięki czemu coraz śmielej poczyna sobie na polskich stołach – nie tylko tych domowych, ale również restauracyjnych.


We współczesnym cukiernictwie ogromną rolę odgrywa praca nad detalami oraz aspekt estetyczny. Dekoracje w ciastach są obecne coraz częściej i to na ich podstawie można przekonać się o kunszcie przygotowującego. Zasada ta nie ominęła również tytułowego ciasta, które daje wiele możliwości – nie tylko tych dotyczących walorów dekoracyjnych. Ciekawym przykładem piernika nowoczesnego jest jego wariant sułtański. Owa forma składa się z polewy w czekoladzie mlecznej połączonej z drobno siekanymi orzechami. Innym interesującym przykładem jest zastosowanie w pierniku mleka kondensowanego – wówczas piernik ten nosi potoczną nazwę – krówka. Trend współczesny, polegający na przełamywaniu przepisów dań tradycyjnych, w których składniki pierwotne zastępowane są składnikami prozdrowotnymi, wykreował piernik tworzony z batatów. To tzw. wariant fit, który coraz częściej pojawia się w menu renomowanych lokali gastronomicznych. Współcześnie piernik łączy się także z innymi ciastami – popularnością cieszy się sernik na spodzie z piernika oraz szarlotka.


Do przygotowania najprostszego i najszybszego zarazem piernika potrzebować będziemy masła, brązowego cukru, miodu, przypraw korzennych, cynamonu, kakao, sody, kawy zbożowej, mleka, jajek oraz mąki pszennej. W garnku rozpuszczamy masło dodając kolejno kakao, miód, cukier oraz przyprawy. Warto dodać również powidła, tudzież marmoladę, którą będziemy przekładać warstwy. W kolejnej fazie dodajemy kawę zbożową, sodę, roztrzepane jajka oraz mleko. Dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję. Po dodaniu mąki czekamy, aż znikną grudki. Masę przelewamy do foremki i następnie na około 50 minut lokujemy w piekarniku. Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy ją na pół i smarujemy wybranym nadzieniem. Na koniec kreujemy dowolną polewę i piernik gotowy. Pozostaje odczekać nieco i można się zajadać.