Przepis na pierniki

Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
PIERNIK

PIERNIK 2141

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekar Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
PIERNIK

PIERNIK 1120

Nastał listopad, a w listopadzie jak co roku można zacząć odkrywać nowe-stare przepisy na świąteczne smakołyki. Jedynym z nich jest bez wątpienia ten piernik. Przepis bazuje na recepturze, którą przek Zobacz więcej
SlodkoSlone
SlodkoSlone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slodko Slone
Piernik

Piernik 1107

Kto czuje już świątęczną atmosferę? Mmmm... świece, ozdoby, przepiękny zapach jodły, świątecznych dań i ciast... jeszcze tego nie ma, ale moja wyobraźnia pracuje na wysokich obrotach. Codziennie rano Zobacz więcej
slodkiepasje
slodkiepasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie Pasje
piernik.

piernik. 1923

Nastał 1 grudnia -  a wraz z nim, moje postanowienie aby jeszcze przed Świętami wypróbować kilka przepisów i powiem Wam, że z całą pewnością tuż przed Bożym Narodzeniem raz jeszcze zrobię ten piernik. Zobacz więcej
deserowo
deserowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
deserowo
Piernik

Piernik 1080

Syrop cytrynowo-waniliowy » Piernik Pyszny piernik, smaczny już w dniu pieczenia (nie ma miodu), choć wiadomo, lepszy będzie po kilku dniach. Moja dzisiejsza wersja jest raczej skromna, ale warto doda Zobacz więcej
Kultowe ciasto na pierniczki. Na jego bazie przygotujecie wyborny piernik, ale też przepyszne pierniczki. Nie ma co się oszukiwać, pierniczki przygotowane w ostatniej chwili przed świętami często są t Zobacz więcej
małpa
małpa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Małpa w kuchni
Piernik

Piernik 1886

Na piernik staropolski jest już ciut za późno. Wszystkim zapominalskim polecam szybki, trochę oszukany piernik. Jest mięciutki od razu po upieczeniu, pięknie pachnie i obłędnie smakuje polany roztopio Zobacz więcej
kucharze3b
kucharze3b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
3bgotuje.blogspot.com
Piernik

Piernik 2014

Podzielimy się z Wami przepisem na pyszny piernik. Jest taki jak powinien być, wilgotny, korzenny, mięciutki, pyszny. Polecamy Składniki na 2 podłużne wąskie blachy (keksówki): margaryna 250g miód (na Zobacz więcej
agattekhh
agattekhh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatka gotuje i smakuje
Piernik

Piernik 3844

Bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu piernik, polecam :-) Przepis znalazłam w moim starym i wysłużonym zeszycie z przepisami :-)   Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. dże Zobacz więcej
megii013
megii013 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Magdy
Piernik

Piernik 2136

Szukałam, szukałam i znalazłam idealnego pierniczka na Święta... Zaraz po upieczeniu bardzo puszysty i mięciutki, z czasem staje się coraz bardziej wilgotny. Przełożony dżemem i polany polewą smakuje Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Piernik

Piernik 1499

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jak cień
Pierniki.

Pierniki. 1327

W domu rodzinnym mojej Babci na Święta Bożego Narodzenia piekło się pierniki, dużo pierników. Babcia opowiadała o tym zawsze w adwencie. Prababcia Apolonia dla licznej Rodziny na Święta musiała piec c Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Piernik

Piernik 857

Śnieżne kule popękane ... » Piernik  „Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć piernika. Ten prezentowany poniżej piernik jest mocno wilgotny, przełożony dżemem truskawkowym (możemy przełoży Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Pierniki

Pierniki 1595

Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierników polecam przepis na pyszne i szybkie pierniki oblane lukrem, które znikają z talerza w mig i świetnie prezentują się na stole wigilijnym. Doskonałe, aroma Zobacz więcej
Marcin Firmanty
Marcin Firmanty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mężczyzna Gotuje
Piernik

Piernik 1749

Pierwsze pierniki powstawały w Krakowie. Sama nazwa wywodzi się od słowa "pierny", które oznacza po prostu pieprzny. Bo taki właśnie jest piernik. Mocno aromatyczny, korzenny i ostrawy. Nie każdy lubi Zobacz więcej
agatacooking
agatacooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog o gotowaniu
Piernik

Piernik 3005

  Składniki: 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka mleka 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka kakao bakalie: orzechy, migdały, rodzy Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Piernik

Piernik 1753

Delikatny, puszysty, wilgotny o zapachu i smaku przypraw korzennych Wymiary blachy: 2 blachy 12x36 cm Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 lub 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 kostka margaryny 10 Zobacz więcej
uw-aga-gotuje
uw-aga-gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
uw-aga-gotuje.blogspot.com
Piernik

Piernik 2726

To ciasto również jest jednym z najprostszych i najczęstszych ciast jakie serwuje ze względu na szybkość w wykonaniu i znikaniu! Przepraszam za jakość zdjęć-bateria padła w aparacie, a później nie był Zobacz więcej
Ever
Ever Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na talerzu
Piernik

Piernik 3095

Składniki:  1 i 3/4 szklanki 1/2 szkl. cukru 200 g miodu naturalnego 125 g masła 3 jajka 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sposó Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookingMarta
Piernik

Piernik 4786

Pyszny, aromatyczny piernik z przepisu Siostry Anastazji. Piernik jest miękki, puszysty o głębokim, ciemnym kolorze. Ciasto jest niesamowicie łatwe w przygotowaniu i z pewnością wszystkim się uda. Prz Zobacz więcej

Toruń to miasto ze wspaniałą historią i ogromnymi tradycjami. Miasto to słynie głównie z Mikołaja Kopernika oraz popularnych pierników. W dzisiejszym artykule skupimy się właśnie na symbolicznych piernikach, które rozkoszują podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. W jaki sposób przygotować popularne pierniki i na czym polega ich fenomen? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w dalszej części tekstu.


Początków tradycji pierników należy szukać dobie kuchni staropolskiej. Paradoksalnie pierwotna receptura nie ma związku z przywołanym na wstępie Toruniem. Piernik w tradycyjnej formie został wykreowany po raz pierwszy w Krakowie przez tamtejszych piekarzy. Podstawowy skład opiewał w mieszaninę mąki pszennej oraz żytniej wespół z dodatkami w postaci miodu, mleka, jajek karmelizowanego cukru oraz przypraw korzennych. To właśnie owe przyprawy nadają charakterystyczny aromat i specyficzny smak popularnego ciasta. Zaliczamy do nich imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon, anyż oraz lawendę.

Tradycyjna receptura z czasem uległa unowocześnieniom, zaś piernik zaczął być przygotowywany w innych wariantach. Jednym z nich są właśnie tytułowe ciasteczka, które szczególną popularność zdobyły właśnie w Toruniu. Pierniki toruńskie są zatem tradycyjnym wyrobem cukierniczym produkowanym przez ponad 700 lat. O ogromnej popularności tytułowych ciasteczek świadczą badania statystyczne z których wynika, że toruńskie pierniki znajdują się na 19 miejscu w rozpoznawalności u konsumentów pośród wszystkich wyrobów wszelkich branż. Cała magia ma związek z nieco odmienioną recepturą, która przez setki lat próbowała być podrabiana przez piekarzy z różnych zakątków świata – nieskutecznie. Tradycyjny przepis opiewa w ciasto wyrabiane z mąki, mleka, wody, miodu oraz przypraw. Warto podkreślić, że powinno być ono wyrabiane ręcznie w zgodzie z toruńską tradycją. Kluczowa w przygotowaniu jest również temperatura pieca – jest ona ściśle określona. Z biegiem lat powstały różne rodzaje pierników.

Do najpopularniejszych odmian pierników zaliczamy pierniki w czekoladzie, pierniki nadziewane, pierniki glazurowane oraz poszczególne ich połączenia. Przygotowanie klasycznego wariantu jest stosunkowo proste i szybkie. Do klasycznej wersji potrzebować będziemy 1.5 szklanki miodu, około 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 500g mąki pszennej, jednego opakowania przyprawy do piernika, łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia oraz jednego jajka. Do rozpuszczonego w garnku masła należy stopniowo dodawać poszczególne składniki mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Jej spójna konsystencja upoważnia nas do przelewania masy w foremki. Warto odczekać, by masła przestygła – wówczas nie istnieje ryzyko, że wyjdzie poza zamierzoną formę. Magia pierników to także ich bogata estetyka. Czym je dekorować? Doskonałym pomysłem jest lukier biały, tudzież lukier plastyczny. Cena jednej foremki wynosi średnio 2 zł, więc nie jest to droga inwestycja, a z pewnością zadowalająca względem naszych pociech, które rozkoszują się w wymyślnych kształtach.


Kunszt cukierniczy można rozpoznać nie tylko po smaku, ale także po formie podania. Współcześni mistrzowie przywiązują ogromną wagę do walorów estetycznych ciast, deserów oraz ciastek. Dotyczy to także rzecz jasna pierników. Ich najbardziej ekwilibrystyczne formy z powodzeniem mogą być nazywane dziełami sztuki. Doskonały piernik to taki, który jest odpowiednio kruchy i posiada specyficzny aromat przypraw korzennych. Pozostaje mieć nadzieję, że właśnie w takim wariancie będzie on gościł na naszych stołach krzewiąc swój symbolizm oraz ogromne tradycje staropolskiej sztuki kulinarnej.