Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 269

Pierogi z kapustą i grzybami przepis na pierogi idealne na wigilię Smakujemy nie tylko jedzenia! Pierogi z kapustą i grzybami 08-12-2013 0 Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami czy Zobacz więcej
ZOBACZ! Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem. « Życzenia bożonarodzeniowe! Pier Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami są drugą potrawą za barszczem z uszkami, na którą zawsze czekam w Wigilię. Choć od jedzenia stół się ugina, nie ma możliwości żeby nie wsunąć choć kilku takich  pierożków. Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami to jeden z klasyków wigilijnego stołu, a także kuchni polskiej. U mnie w rewelacyjnym cieście pierogowym – cienkim i elastycznym, z którym świetnie się pracuje. Nie jest t Zobacz więcej
W naszym domu, na stole Wigilijnym nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Już tradycją jest liczenie kto zje najwięcej pierogów. A po słodkich deserach w naszych żołądkach zawsze musi zosta Zobacz więcej
Dzisiaj ciąg dalszy świątecznych przepisów. Polecam Wam mój sprawdzony Świąteczny przepis na klasyczne Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Te pierog Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami to obok barszczu moje ulubione świąteczne danie. Jak na pierogi przystało są dosyć pracochłonne, ale smak wynagradza wszelkie niedogodności. Zrobiłam je zgodnie z receptur Zobacz więcej
Pierogi z grzybami polubiłam stosunkowo niedawno- zraziły mnie często gotowe pierogi dostępne w garmażeryjnych sklepach, przesolone i z wyczuwalnym nadmiarem pieprzu. Nie przepadam również za zmieloną Zobacz więcej
Zabawę z pierogami zaczynamy od zagniecenia ciasta. Będzie to tzw. ciasto zaparzane. Do miski wsypujemy 30 dag mąki pszennej. Następnie zalewamy ją połową szklanki wrzątku. Całość mieszamy widelcem, a Zobacz więcej
Smakowidlo
Smakowidlo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowidło
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 389

Ciekawa jestem czy jest ktoś kto nie lubi pierogów ... niby nie jest to nic wykwintnego, ale różnorodność w przygotowywaniu farszów sprawia, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być tradycyjne Zobacz więcej
Wieczór wigilijny bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami to nie to samo, nawet na obczyźnie... U mnie już sklejone i zamrożone czekają na ten wieczór. Przepis pochodzi od Macieja Kuronia. fars Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam najeść się pierogami z kapustą i grzybami wcześniej, nie czekając z tym aż do Wigilii. Zazwyczaj na kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie jest tyle pyszności, że pierogów rapt Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami są zdecydowanie moimi faworytami na wigilijnym stole, dlatego grzechem by było nie zamieścić przepisu na te pyszności. Ten jest nietradycyjny, gdyż pierogi są pieczone w p Zobacz więcej
Te fantastyczne pierogi goszczą na naszych stołach w dzień wigilii. Ja jednak robię je częściej niż raz do roku, ponieważ wszyscy wręcz je uwielbiają. Ciasto: 75 dag mąki 1,5 dobrze ciepłego mleka 1 m Zobacz więcej
W moim domu nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują wyczekane przez rok, w ten jeden dzień. Podaję je jako jedno z dwóch Zobacz więcej
elkaa13
elkaa13 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ChochElka
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 389

« Piernik z masą grysikową Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Wbrew pozorom lepienie ich nie zajmuje wiele czasu, więc zachęcam d Zobacz więcej
Ciąg dalszy świątecznych przepisów. Tym razem polecam Wam mój kolejny przepis na Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Tym razem do ciasta dodana jest Zobacz więcej

Pierogi z kapustą i grzybami są tradycyjną wigilijną potrawą, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie idealnych pierogów z kapustą i grzybami wymaga trochę czasu i pracy, jednak rezultat smakowy rekompensuje cały wysiłek, jaki w to włożymy. Najlepiej do przygotowania pierogów z kapustą i grzybami użyć grzybów, które jesienią samodzielnie zebraliśmy w lesie, a następnie ususzyliśmy. Bez problemu jednak możemy zakupić gotowe już grzyby suszone w sklepie. Warto jednak zadbać o to, aby były one z pewnego i sprawdzonego źródła.

Aby przygotować idealne pierogi z kapustą i grzybami, najpierw należy odpowiednio przygotować grzyby. Przede wszystkim trzeba je dokładnie umyć, a następnie namoczyć. Najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy grzyby do miękkości. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Na koniec wszystko razem – grzyby, kapustę i cebulkę dusimy na patelni na odrobinie masła. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odkładamy do ostudzenia. Drugim ważnym elementem udanych pierogów z kapustą i grzybami jest ciasto. Nie powinno być zbyt grube. Im cieńsze, tym lepiej. Ugniatamy je z mąki, masła, soli i ciepłej wody. Można dodać jajko, ale wtedy ciasto będzie twardsze. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na każde koło kładziemy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki z kapustą i grzybami gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy je polane roztopionym masłem lub okraszone podduszoną cebulką. Świetnie smakują także odgrzane i zarumienione na patelni.

Pierogi z kapustą i grzybami możemy przygotować także w wersji pieczonej. Farsz przygotowujemy w identyczny sposób jak przy tradycyjnym przepisie. Z kolei ciasto wyrabiamy z maki, masła, jajek, śmietany 18% i soli. Po wyrobieniu schładzamy je w lodówce przez około pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki z kapustą i grzybami smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i zapiekamy do momentu, aż nabiorą pięknego, złocistego koloru. Farsz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami także możemy nieco urozmaicić, dodając do niego np. ugotowaną soczewicę lub kaszę. W wersji mniej postnej dobrym dodatkiem będzie boczek, którym możemy okrasić pierogi z wierzchu. Ciekawą propozycją jest także dodanie do farszu pierogów z kapustą i grzybami suszonych śliwek, ziemniaków lub sera. Zamiast leśnych grzybów możemy użyć natomiast pieczarek. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami możemy więc dowolnie modyfikować, za każdym razem otrzymując smakowite i sycące danie.

Osoby uczulone na gluten, także mogą przyrządzić swoją wersję pierogów z kapustą i grzybami. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyją mąki bezglutenowej (kukurydzianej, jaglanej lub ziemniaczanej). Z kolei w wersji wegańskiej pierożków z kapustą i grzybami zamiast masła do ciasta dodajemy olej. Osoby będące na diecie także nie muszą rezygnować z tego pysznego dania, jeżeli tylko ciasto przygotują na bazie mąki razowej i gryczanej. Wszystkie wersje pierogów z kapustą i grzybami są równie smaczne i każdy może znaleźć przepis, który będzie mu najbardziej odpowiadał. Zarówno pod względem zdrowotnym, jak i smakowym. Pierogi z kapustą i grzybami są dobrym pomysłem na obiad nie tylko w okresie świąt. A odgrzane na patelni sprawdzą się także jako forma ciepłej kolacji.