Przepis na pierogi z miesem

Calzone  z dwoma farszami - czyli pizza w pierogu! CALZONE po włosku to nogawka... nie wiem dlaczego, a może słusznie? Kojarzy mi się z kalesonami, oczywiście samo słowo. Zazwyczaj są to wielkie piero Zobacz więcej
Leczo z miesem | Szybko Tanio Smacznie Strona główna Przepisy Bez glutenu Bez laktozy Desery Dla dzieci Inne Kuchnia wegańska Makarony i pierogi Mięso Napoje Pieczywo Przekąski Przetwory Ryby Sałatki Zobacz więcej
   Pierogi zawsze byly wpisane w moj jadlospis,,teraz kiedy mieszkam we Wloszech,staram sie aby pierogi "zwykle ",byle "niezwykle". Dzisiaj mamy tego przyklad,kiedy do  zwyklego  ciasta na pierogi dod Zobacz więcej
Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z miesem, chodziły za mną od dawna. Nie miałam jednak odwagi, by je zrobić. Przerażała i jednocześnie paraliżowała mnie wizja rosołu w pierogach, gdyż za żadne skarb Zobacz więcej
Galareta wieprzowa http://facetwquchni.be/galareta-wieprzowa/ Krokiety z mięsem  http://facetwquchni.be/krokiety-z-miesem/ Sok świeżo wyciskany http://facetwquchni.be/sok-swiezo-wyciskany/ Pierogi rus Zobacz więcej
Chinkali, czyli gruzińskie pierogi z miesem, chodziły za mną od dawna. Nie miałam jednak odwagi, by je zrobić. Przerażała i jednocześnie paraliżowała mnie wizja rosołu w pierogach, gdyż za żadne skarb Zobacz więcej
lusiem
lusiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
obiadkiideserki
Pierogi

Pierogi 4095

Uwielbiam pierogi. Pewnie wiele z was również, tylko bardzo dużo osób przeraża sama myśl o ich robieniu. No cóż, mnie praca w kuchni nie sprawia większego problemu więc jakoś daję radę. Może dlatego, Zobacz więcej
delicious eating
delicious eating Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DeliciousEating
Pierogi z mięsa mielonego

Pierogi z mięsa mielonego 6127

Pierogi z mięsa mielonego - Wieprzowina - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Kurczak w curry (16.06.2014)Oliwki w oliwie czosnkowej (04.06.2014)Pierogi z Zobacz więcej
paulka432
paulka432 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W domowym zaciszu
Pierogi z mięsem z kurczaka

Pierogi z mięsem z kurczaka 3116

Nigdy nie przepadałam za pierogami z mięsem ale od kiedy wpadłam na pomysł zrobienia pierogów z mięsa drobiowego zmieniłam zdanie. Mój mąż już wielokrotnie prosił mnie o zrobienie pierogów z mięsem, j Zobacz więcej
 Zobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno.  Farsz jest pełen smaku i przyznam szczerz Zobacz więcej
delicious eating
delicious eating Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DeliciousEating
Pierogi z mięsa mielonego

Pierogi z mięsa mielonego 10592

Pierogi z mięsa mielonego - Wieprzowina - DeliciousEating - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU DeliciousEating Pierogi z mięsa mielonego (04.06.2014)Filety z kurczaka w sezamie (27.05.201 Zobacz więcej
kuchnia krokusia
kuchnia krokusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia krokusia
Pierogi z miesem

Pierogi z miesem 1763

Pierogi  z mięsem to ulubione danie mojego dziecka.  Jak tylko zaczynam je robić to on jako pierwszy staje przy stolnicy i on dla siebie będzie robił sam Oczywiście muszę mu troszkę pomoc, bo ma dopie Zobacz więcej
Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem i kapustą to taki trochę klasyk pomieszany. Pyszne, delikatne i cienkie ciasto, a do tego wyrazisty farsz. Lub Zobacz więcej
PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku. Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem. Kiedy u Zobacz więcej
Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejdźmy do opisu jakże zacnego dania, jakim są pierogi z mięsem i grzybami. Grzyby już się pojawiają jak t Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 499

Jeśli chodzi o pierogi z mięsem, to domowym z całą pewnością nie dorównuje żaden kupny, gotowy produkt. Tutaj jakość ma podstawowe znaczenie. Nie jest to może obiad, jaki przygotujemy, wracając zmęcze Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 215

Pierogi z mięsem to .. nie, nie napiszę , że nasze ulubione pierogi, bo my kochamy prawie każde pierogi. Nie mniej, nieskromnie powiem, że znajoma okrzyknęła je najlepszymi pierogami jakie jadła. Fars Zobacz więcej
Przepyszne pierogi z mięsem. Przygotowanie farszu zajmuje nieco czasu, jednak warto trochę się natrudzić. Farsz smakuje wspaniale, po prostu wyborne pierożki :) SKŁADNIKI:  na farsz:  400 g wieprzowej Zobacz więcej
kwiecienka1
kwiecienka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kwiecienka od kuchni
Pierogi z miesem

Pierogi z miesem 885

 Oto danie numer dwa :) W zabawie "Gotujemy po polsku" nad ktora patronat objal serwis "ZpierwszegoTloczenia.pl nie moglo zabraknac ulubionej potrawy mojego meza... Pierogi z miesem to danie, ktore za Zobacz więcej

Pierogi przywędrowały do naszego kraju z Rusi Kijowskiej, dokąd trafiły wraz z Marco Polo z Chin. I to właśnie Chiny okazują się być ojczyzną pierogów, gdzie pierogi z mięsem nazywane są jiaozi i gotuje się je już od starożytności. Dotąd są tradycyjną potrawą wschodnią, która jest przygotowywana na przywitanie Nowego Roku. Do nadzienia świątecznych pierogów dokładane są monety, mające wróżyć osobie, która jedną znajdzie, pomyślność przez kolejny rok. Zanim powstały w Polsce pierogi z mięsem, pierwsze pierogi były zrobione z mąki, kapusty i grzybów. Robił je zakonnik, Jacek Odrowąż na Podkarpaciu. Zapoczątkował on ekspansję pierogów do tego stopnia, że w niektórych rejonach kraju do niedawna modlono się przed posiłkami słowami: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”. Pierogi z mięsem, a dokładniej mówiąc, pierogi z farszem z nerek, łoju i zieleniny wymienione zostały w najstarszej, polskiej książce kucharskiej, w 1682 r. Było to tak dawno, że pierogi wydają się być staropolskim przepisem.

Najlepsze pierogi mają miękkie, elastyczne i cienkie ciasto, które szczelnie otula dobrze doprawione, miękkie i soczyste mięso. Jest wiele przepisów na idealne ciasto pierogowe. Najczęściej można znaleźć ten, gdzie mąkę z solą i niewielką ilością oleju miesza się z bardzo gorącym mlekiem lub wodą. Po zmieszaniu składników, odstawia się wszystko pod ściereczkę na ok. 5 min. Ciasto rozwałkowane na bardzo cienki placek dobrze się skleja i jest wyjątkowo delikatne. Niektórzy do ciasta dodają całe jako lub nawet jedynie żółtko. Znawcy mówią jednak, że to zbędny dodatek, który nic nie wnosi do ciasta, a jedynie sprawia, że jest bardziej kaloryczne.

Równie istotne jak ciasto jest nadzienie. Do pierogów z mięsem daje się mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe. Z mięsa wołowego najlepiej jest ugotować najpierw rosół. Ostudzone mięso trzeba zmielić i dokładnie zmieszać z podsmażoną cebulą oraz przyprawami. Jeśli wybierzemy mięso wieprzowe, lepiej postawić na kawałki z małą ilością tłuszczu. Mięso powinno być podgotowane, zmielone i przesmażone z przyprawami i cebulą. Jeśli zrobi się za bardzo zwięzłe, najlepiej rozluźnij je niewielką ilością rosołu. Przygotowując pierogi z mięsem z drobi, również najlepiej jest wybrać mięso rosołowe. Nadzienie z kurczaka lub indyka będzie najlepsze, jeśli zmiesza się je z cebulą oraz posiekanymi grzybami leśnymi. Jeśli pierogi z mięsem będziemy robić z gęsiny lub sztuki kaczej, nie trzeba ich doprawiać niczym innym prócz soli i pieprzu. Pierogi z mięsem podaje się bezpośrednio z wody, podsmażone lub pieczone.

Danie to chętnie jadane jest również w innych krajach. Chińskie won tony robione są z mięsa, krewetek i grzybów. Japońskie gyoze nadziewa się mięsem z imbirem i czosnkiem, a włoskie tortellini i ravioli nadziewa się mięsem, grzybami, ricottą i szpinakiem. W Meksyku jedzone są empanades z mąki kukurydzianej, które nadziewane są mięsem, a następnie smażone na głębokim oleju. Pierogi coxina z Brazylii nadziewane są kurczakiem i nawet swoim wyglądem przypominają nogę kurczaka. Nasi wschodni sąsiedzi mają natomiast pielmieni lub wareniki, które nadziewają surowym mięsem. Niezależnie od regionu, wszędzie pierogi z mięsem są wyjątkowe, aromatyczne i oddają klimat miejsca.