Przepis na pierś

madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki 8491

Znakomita, soczysta i a zarazem chrupiąca pieczona pierś z kaczki. Lista zakupów: pierś z kaczki, miód, sos sojowy i wiśniówka. Składniki: 2 pojedyncze piersi kaczki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 ł Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Pierś w marynacie

Pierś w marynacie 3581

Mięsne obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki 8837

Kaczka, która zawsze się udaje. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną pieczoną pierś z kaczki. Przepis zawiera: pierś z kaczki, jałowiec, sok i skórkę z cytryny oraz różne odmiany pieprzu. Składniki: 1 Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierś kaczki

Pierś kaczki 38081

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną Zobacz więcej
efrank
efrank Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mniamniam
Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka 6341

« Ziemniaczki pieczone z ... Grillowana pierś z kurczaka Jasne, że to jeszcze nie sezon na grillowanie - nawet we Wrocławiu spadło całe 5 mm śniegu! (WOW!) Ale jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 13076

11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białe Zobacz więcej
Czo
Czo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ślepa kuchnia
Piersi piersi piersi...

Piersi piersi piersi... 2772

Gdzieś między porządkami w szafie, a kolejnym praniem kot po raz kolejny rozłożył się na pilocie. Mój wzrok przykuł program kulinarny pewnego Włocha. Chociaż od lat mieszka w Stanach przywoływał typow Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Pierś z grilla

Pierś z grilla 5897

Pierś z grilla                                         Pogoda brzydka nie ma jak iść na grilla nad jeziorko ,został tylko elektryczny grill ale co to dla mnie żaden problem :)   Wystarczy mieć :) rosó Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 15246

2 piersi z gęsi, 10 ziaren pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego, 10 źdźbeł trawy żubrowej, 2 jagody jałowca, sól, 500 ml wina czerwonego wytrawnego, Wyjąć gęś z marynaty, osuszyć. Kłaść skórą Zobacz więcej
Marynowana pierś kurczaka z grilla Pyszna grillowana pierś z kurczaka, wcześniej zamarynowana w lekko czosnkowej marynacie. Mięciutka i soczysta. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Uwielbiam tak prz Zobacz więcej
Czasami mam ochotę na bardziej wykwintny obiad. Tym razem zdecydowałam się na pierś z kaczki. Postanowiłam go przygotować według przepisu poleconego przez moją mamę, czyli pierś kaczki według Okrasy. Zobacz więcej
zielono mi
zielono mi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielono mi
Pierś z gęsi.

Pierś z gęsi. 8850

Pierś z gęsi jadłam bardzo dawno temu, tak dawno, że już nie pamiętałam tego smaku. Postanowiłam więc sobie przypomnieć przy okazji świąt. Choć wyszła bardzo smaczna i aromatyczna moim domownikom nie Zobacz więcej
Anna Wiśniewska
Anna Wiśniewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy z sercem
Pierś zapiekana

Pierś zapiekana 3277

Bardzo lubię wszelkie mięska zapiekane z serem i innymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka, boczek, pieczarki i ser żółty. Składniki - 1 pierś z kurczaka, - 1 cebula, - 20 dkg. piecza Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi kaczki ze skórą pół łyżeczki majeranku sól pieprz zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam. Olej wymieszałam z solą, pi Zobacz więcej
Piłka w kuchni
Piłka w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piłka w kuchni
Pierś z indyka

Pierś z indyka 8307

Dobrze przyrządzony indyk jest soczysty i pyszny. Żeby nam taki wyszedł,  musimy pamiętać o odpowiednio wczesnym zamarynowaniu i pieczeniu pod przykryciem lub w rękawie. Składniki : 1 kg piersi z indy Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Pierś z kaczki

Pierś z kaczki 9466

Pierś z kaczki Cudowna pierś z kaczki z wybornym sosem śliwkowym. Poznaj smak i technikę przygotowania idealnie miękkiej i rozpływającej się w ustach piersi z kaczki. Dla 2 osób PT30M Czas przygotowan Zobacz więcej
latosiowy-dom
latosiowy-dom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
latosiowy-dom
Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka 9655

Z cyklu domowa wędlinka. Pierś z kurczaka ma ogromne zastosowanie, u nas jednak często stawiamy na standardową domową metodę. Pierś pieczona, studzona i krojona na kanapki. Co nam trzeba? Duża pierś z Zobacz więcej
bryssska
bryssska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiczna Kuchnia
Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka 8580

Sałatka ze szpinakiem i ... » Pieczona pierś z kurczaka Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podac na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawac jako wędl Zobacz więcej
Szybki obiad z piersią z kurczaka Obiad szybki, obiad lekki, praktycznie bez większej robocizny. Rewelacyjny gdy nie masz za wiele czasu, gdy masz coś w międzyczasie do zrobienia, a w dodatku jesteś n Zobacz więcej
MarciochaKucharzy
MarciochaKucharzy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MarciochaKucharzy
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 16133

Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi     SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk   Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej

Zarówno mięso z indyka, kurczaka, jak i kaczki charakteryzuje się zawartością wielu cennych substancji odżywczych. Największa ich zawartość niezmiennie dotyczy piersi. Czym różnią się owe rodzaje mięsa i które wpływa najkorzystniej na naszą kondycję zdrowotną? O właściwościach jakie niosą ze sobą popularne w polskiej sztuce kulinarnej mięsa oraz ich szerokim zastosowaniu opowiemy w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Pierś z kurczaka zawiera mnóstwo cennego białka – jego zawartość jest znacznie większa w porównaniu do równie popularnej wołowiny oraz wieprzowiny. Wielu dietetyków poleca pierś z kurczaka sportowcom, osobom aktywnym fizycznie oraz tym przybywającym na diecie, nie tylko ze względu na spory zasób białka, ale także przez wzgląd na niewielką ilość tłuszczów oraz lekkostrawność. Owa lekkostrawność stanowi również przyczynę zalecania tego rodzaju mięsa osobom starszym oraz dzieciom – zarówno jedni jak i drudzy mają wyjątkowo delikatny układ pokarmowy. Lekarze podkreślają, iż pierś z kurczaka powinna stanowić obowiązkową pozycję w menu osób zmagających się ze złą frakcją cholesterolu oraz tym mającym kłopoty z układem krążenia. Pierś z kurczaka jest bogatym źródłem witamin z grupy B, których celem jest kontrola procesów zachodzących w naszym organizmie. Ponadto warto odnotować obecność ważnych substancji mineralnych takich jak fosfor, magnez, selen oraz cynk, które są odpowiedzialne za mineralizację kości, pracę układu odpornościowego oraz regulowanie ciśnienia krwi. Poza walorami odżywczymi do zalet piersi z kurczaka zaliczyć należy szerokie zastosowanie kulinarne. Mięso może być zarówno ciekawym uzupełnieniem sałatek, przystawek oraz przekąsek, jak również daniem głównym. Do najpopularniejszych dań związanych z piersią kurczaka zaliczamy sałatki z piersią pieczoną lub grilowaną, kotlety z piersi kurczaka, nuggetsy, zapiekanki, piersi pieczone w sosie, ryż z kurczakiem oraz gyros z kurczaka.

Czym odznacza się nieco mniej popularna pierś z indyka? Jest to przede wszystkim rodzaj mięsa chudego, które jest zalecane osobom przebywającym na diecie. Do innych walorów piersi z indyka zaliczyć należy niewątpliwie niskokaloryczność, łatwo- dostępność oraz stosunkowo niewielką cenę. Na szczególną uwagę zasługuje również fakt, iż pierś z indyka znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni tradycyjnej, jak również tej nowoczesnej. W piersi z indyka znajduje się najwięcej cennych wartości odżywczych. Zaliczamy do nich m.in. witaminy B6 oraz B12, niacynę, cynk oraz minerał w postaci selenu. To właśnie selen uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemiany materii. W 100g mięsa z piersi indyka znajduje się zaledwie 160kcal, dzięki czemu zaleca się to mięso nie tylko osobom odchudzającym się, ale także sportowcom. Pierś z indyka może być rewelacyjnym dodatkiem do sałatek oraz innych przekąsek – m.in. kanapek. Indyk doskonale wypada w roli dania głównego komponując się z wieloma rodzajami owoców oraz warzyw. Szerokie zastosowanie kulinarne zapewnia ponadto mięso mielone z indyka, które coraz częściej używane jest w polskiej kuchni.

W gwoli porównania nie sposób nie wspomnieć o piersi z kaczki, która wzbudza wiele kontrowersji nie tylko pośród smakoszy, ale również pośród ekspertów zajmujących się odżywianiem i dietetyką. O właściwościach mięsa z kaczki – w tym pierś w ciekawy sposób na łamach portalu – beszamel.se.pl pisze jeden z ekspertów : Mięso kacze to doskonałe źródło białka, fosforu, witamin z grupy B, czy żelaza i potasu. Ale jest tam też sporo cholesterolu. Porcja 100 g mięsa z kaczki ze skórą, która jest mięsem tłustym, to 202 kcal, natomiast to samo mięso bez skóry to już tylko 130 kcal. Ale trzeba wiedzieć, że pierś z kaczki smażona ze skórą, nie wymaga dodawania tłuszczów, a po smażeniu skóry możemy się pozbyć. Pierś z kaczki wypada zatem w porównaniu do piersi z indyka oraz kurczaka najmniej korzystnie pod względem wartości odżywczych, co nie zmienia faktu, iż znajduje ona bardzo szerokie zastosowanie we współczesnej sztuce kulinarnej. Pierś z kaczki podobnie jak jej poprzedniczki może być elementem uzupełniającym w przekąskach oraz sałatkach, ale może również z powodzeniem stanowić przepyszne danie główne. Pierś można piec, smażyć, dusić, gotować oraz grillować – w każdej z form z pewnością będzie smaczna i aromatyczna.