Przepis na pierś z gęsi

Składniki. 2 piersi z gęsi 100 ml sok z jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3 łyżki konfitury z czarnej Zobacz więcej
Polska tradycja jest bogata w przeróżne święta i obrzędy. Jedne z nich są już dawno zapomniane, inne obchodzi się hucznie, a do niektórych wraca się z czasem. I tak też jest w przypadku dnia św. Marci Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierś z gęsi - prosty przepis

Pierś z gęsi - prosty przepis 5702

Gęsina jest pyszna. Nie trzeba specjalnie się namęczyć, by wydobyć jej smak. Składniki: 2 piersi z gęsi smalec z gęsi sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wrzućcie odrobinę smalcu z gęsi. Obsmażajcie Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Pierś z gęsi w czerwonym winie

Pierś z gęsi w czerwonym winie 3839

Dostałam od mamy świeżą gęś. Nie za bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać, ale mama zdradziła mi najważniejszą tajemnicę - jak gęś przyprawić. Uwierzcie mi to połowa sukcesu :) Można ją upiec i nie Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 13440

kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Pierś z gęsi pieczona

Pierś z gęsi pieczona 46166

Cześć =) W kolejnym wpisie o gęsinie prezentujemy pierś z gęsi upieczoną  w najprostszy sposób i minimalistycznie przyprawiona. Gęś jest bardzo tłustym ptakiem, lecz, jak w przypadku innego drobiu, tł Zobacz więcej
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet  pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas zl Zobacz więcej
Dziś 11 listopada i to właśnie dzisiaj, przynajmniej teoretycznie, na stołach każdego Polaka powinna gościć gęś. Postanowiłam przygotować piersi z gęsi. Mam nadzieję, że przyjdzie taki czas, że nafasz Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Marynowana pierś gęsi

Marynowana pierś gęsi 5145

Składniki: pierś gęsi lampka czerwonego wina oliwa sól pieprz łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Przyprawy wymieszajcie z sosem sojowym, winem i oliwą. Marynatą natrzyjcie pierś. Odstawcię na dwa-t Zobacz więcej
Piersi z gęsi pieczone w czerwonym winie, piana sojowa i czosnkowe puree ziemniaczane. Piersi z gęsi umyj i dokładnie osusz. Umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Natnij skórę tak by nacięcia Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 15294

zastawa z Zobacz więcej
bryczka2
bryczka2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowe Kubki
Pierś z gęsi pieczona

Pierś z gęsi pieczona 5816

 Gęsi, iż Rzym uwolniły,  Wielbione były. A że się to i w nocy i krzyczeniem działo,  Ujęte chwałą,  Szły na radę, i stanęło,  Aby zacząć nowe dzieło:  W krzyczeniu się nie szczędzić,  Lisy z lasa wyp Zobacz więcej
UleUli
UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
pieczona pierś gęsi

pieczona pierś gęsi 13299

dziś kolejny przepis wykorzystujący fragment gęsi. a przy okazji małe zestawienie gęsinych propozycji. gęś w całości: pieczona gęś faszerowania kiszoną kapustą  gęś faszerowana kaszą gryczaną  piec Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
Pierś z gęsi pieczona

Pierś z gęsi pieczona 10741

Pierś z gęsi to prosta i smaczna potrawa. Składniki: pierś z gęsi majeranek oliwa sól pieprz Przygotowanie: Umytą pierś z gęsi obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić majerankiem, solą i pieprz Zobacz więcej
zielono mi
zielono mi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielono mi
Pierś z gęsi.

Pierś z gęsi. 8905

Pierś z gęsi jadłam bardzo dawno temu, tak dawno, że już nie pamiętałam tego smaku. Postanowiłam więc sobie przypomnieć przy okazji świąt. Choć wyszła bardzo smaczna i aromatyczna moim domownikom nie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie 15477

4 piersi gęsi bez kości, butelka czerwonego wina wytrawnego, garść majeranku, 3 ząbki czosnku, 8 goździków, 12 ziaren pieprzu czarnego, 12 kuleczek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka soli, Pi Zobacz więcej
Cześć =) Wielokrotnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, które co roku spędzam u rodziny w Bydgoszczy, ale także podczas innych, rodzinnych i nie tylko, uroczystości - na stole królowała pieczona, dzika Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi  naciąć  w ukośną k Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi 5418

Pierś umyć, włożyć do naczynia, zalać solanką przygotowaną z 2 łyżek soli na 5 litów wody. Zostawić na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Natrzeć obficie z dwóch stron solą i pieprz Zobacz więcej
MarciochaKucharzy
MarciochaKucharzy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MarciochaKucharzy
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 16230

Kolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi     SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk   Pierś gęsią myjemy i Zobacz więcej

Pierś z gęsi można przygotować na wiele sposobów. Można ją piec, smażyć, dusić, a nawet grillować. Jest to mięso bogate w białko i wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także mnóstwo witamin i minerałów. Po piersi z gęsi powinny sięgać przede wszystkim osoby, które mają problemy sercowo – naczyniowe.

Pierś z gęsi w wersji duszonej świetnie smakuje z dodatkiem jabłek, suszonych śliwek i żurawiną. Możemy serwować ją również z pieczonymi ziemniaczkami. Piersi z gęsi w pierwszej kolejności należy ponacinać, a następnie podsmażyć na patelni na złoty kolor. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy wraz z jabłkami do momentu, aż zrobi się miękkie i soczyste. Do duszonej piersi z gęsi pasują też podsmażane buraczki.

Smażona pierś z gęsi doskonale komponuje się z cebulką i boczniakami oraz sosem przygotowanym na bazie bulionu i czerwonego wytrawnego wina. Mięso należy smażyć na wolnym ogniu, przez około dziesięć minut z każdej strony. Do smażonej piersi z gęsi pasuje ugotowana kasza (np. pęczak) oraz delikatna sałatka.