Przepis na pierś z kurczaka

madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka 8836

Znakomite przepisy na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na soczystą pieczoną pierś. Do przygotowania naszego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, oregano, tymianku i czosnku. Składniki: 3 piersi z Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Soczysta pierś kurczaka

Soczysta pierś kurczaka 4865

Marka Knorr poprosiła mnie o wypróbowanie sposobu na przygotowanie smacznej i soczystej pierś kurczaka. Pomysł ciekawy: polegał na zamarynowaniu przed usmażeniem piersi w mazidle z kostki rosołowej. M Zobacz więcej
Cześć =) Pieczona pierś z kurczaka, to potrawa, która na polskich stołach gości bardzo często. Powody takiego stanu rzeczy są przede wszystkim dwa. Po pierwsze, po prostu spożywamy dużo drobiu (kurcza Zobacz więcej
iwonasb
iwonasb Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U mnie w kuchni...
Soczysta pierś kurczaka

Soczysta pierś kurczaka 6421

Jeżeli pierś z kurczaka kojarzy Wam się wyłącznie z suchym kawałkiem mięsa lub panierowanym kotlecikiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pierś przygotowana w ten sposób jest bardzo, bardzo socz Zobacz więcej
efrank
efrank Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mniamniam
Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka 6339

« Ziemniaczki pieczone z ... Grillowana pierś z kurczaka Jasne, że to jeszcze nie sezon na grillowanie - nawet we Wrocławiu spadło całe 5 mm śniegu! (WOW!) Ale jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem Zobacz więcej
Moje ulubione roladki...z piersi z kurczaka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Składniki : piersi z kurczaka, mozzarella, suszone pomidory, szynka szwarcwa Zobacz więcej
1072. Gulasz z piersi kurczaka Pomysł na to danie powstał tak znienacka...młodsza córka zażyczyła kotletów z piersi kurczaka, ale ja zrobiłam całkiem co innego..oczywiście był kurczak, a dokładniej to Zobacz więcej
Bardzo często staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa,różnie z nimi bywa,czasami się udaje, czasami nie. Niektórych smaków nie jesteśmy w stanie przekazać,ponieważ możemy mieć trudności z ich odtworze Zobacz więcej
Dziś proponujemy piersi kurczaka z sosem pieczarkowym.   Składniki (dla 2 osób)  350g piersi kurczaka 250g świeżych pieczarek 1 mała cebula 200 ml gęstej śmietany sól i pieprz   Wykonanie Piersi kurcz Zobacz więcej
25 czerwca 2012 by Caroline Panierka inna niż zwykle, czyli nuggetsowa. W szufladzie miałam Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp. Nie chciałam jednak robić typowych nuggetsów. Miałam pierś z kurczaka – p Zobacz więcej
Myślałam myślałam i wymyśliłam . Jak podać jak zrobić pierś z kurczaka ,żeby była inna ,żeby smakowała inaczej . Co wymyśliłam ..... Pierś z kurczaka z czerwonej panierce składniki     3 szt piersi z Zobacz więcej
tata kiedyś przygotowywał skrzydełka kurczaka z marchewką dusząc je z minimalną ilością wody na patelni groszkowej, o czym pisałam podając przepis na kurczaka w kremowym sosie cebulowym . dziś wrócił Zobacz więcej
Marynowana pierś kurczaka z grilla Pyszna grillowana pierś z kurczaka, wcześniej zamarynowana w lekko czosnkowej marynacie. Mięciutka i soczysta. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Uwielbiam tak prz Zobacz więcej
NiePrzesol.pl
NiePrzesol.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nieprzesol.pl
Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka 6856

Pieczona pierś z kurczaka, soczysta z delikatna nutą czosnku Open menu Sosy Zupy Mięsa Ryby Mąka Nabiał Warzywa i Owoce Przetwory Desery kontakt Wasze przepisy Strona główna » Pieczona pierś z kurczak Zobacz więcej
latosiowy-dom
latosiowy-dom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
latosiowy-dom
Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka 9655

Z cyklu domowa wędlinka. Pierś z kurczaka ma ogromne zastosowanie, u nas jednak często stawiamy na standardową domową metodę. Pierś pieczona, studzona i krojona na kanapki. Co nam trzeba? Duża pierś z Zobacz więcej
Baza najlepszych przepisów na kurczaka. Dziś przepis na soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Lista zakupów: piersi z kurczaka, tymianek, musztarda, sok z cytryny, czosnek i kolendra. Składniki: 600 Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka 3439

Pierś z kurczaka można nafaszerować wieloma ciekawymi składnikami. Mogą to być oliwki, feta, suszone pomidory, świeże zioła, marynowany czosnek, czy jakieś suszone owoce. Taką pierś można upiec, usmaż Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pierś kurczaka w panierce

Pierś kurczaka w panierce 6616

Przepis na szybki sposób podania kurczaka. Czyli pierś z kurczaka w panierce. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: piersi z kurczaka, musztardy, czosnku, jajka i bułki tartej. Składniki: 1 pierś z ku Zobacz więcej
Szybki obiad z piersią z kurczaka Obiad szybki, obiad lekki, praktycznie bez większej robocizny. Rewelacyjny gdy nie masz za wiele czasu, gdy masz coś w międzyczasie do zrobienia, a w dodatku jesteś n Zobacz więcej
Drób to jest mój ulubiony rodzaj mięsa, dlatego często przygotowuję go w domu. Tym razem skusiłam się na przyrządzenie bardziej tradycyjnego obiadu - piersi z kurczaka zapiekanej z pieczarkami i serem Zobacz więcej

Polska jest jednym z największych eksporterów kurcząt w Europie. Jako kraj posiadamy największą ilość kurzych ferm, więc z całą pewnością można zaryzykować tezę, iż drób jest naszym dobrem narodowym. Skąd tak olbrzymia popularność tego rodzaju mięsa w naszym kraju? Przyczyną są przede wszystkim tradycje kulinarne związane ściśle z kuchnią staropolską. Wówczas na suto zastawianych – królewskich stołach lądowały specjały opiewające w rozmaite ptactwo. Bażant, perliczka, gęś, indyk, kaczka i rzecz jasna tytułowy kurczak. Różnica polega na tym, iż kurczak ten wówczas trafiał na stół w całości – dziś korzystając z rozległej i szczegółowej wiedzy dietetyków wiemy, że jego poszczególne części odznaczają się wieloma walorami żywieniowymi. Doskonałym tego przykładem jest pierś z kurczaka.

Pierś z kurczaka ceniona jest nie tylko przez dietetyków, ale także przez szefów kuchni i gospodynie domowe. Dla tych pierwszych niewątpliwym atutem jest spora zawartość ważnych substancji odżywczych. Szefowie kuchni z kolei upodobali sobie tytułowy rodzaj mięsa ze względu na mnogość zastosowań kulinarnych oraz ogrom perspektyw i możliwości. Uniwersalność jest jednym z ważniejszych atutów piersi z kurczaka. Jeśli chodzi o polskie – rodzinne stoły, to pierś serwowana jest nadzwyczaj często dzięki prostocie przygotowania oraz błyskawicznym jego tempie. Do innych zalet z pewnością należy zaliczyć łatwą dostępność oraz stosunkowo niską cenę. Zanim przejdziemy do zastosowań wszelakich warto skupić się na pierwszym aspekcie – właściwościach piersi z kurczaka.

Pierś z kurczaka jest wyjątkowo cennym źródłem wielu ważnych wartości odżywczych. W bardzo ciekawy sposób pisze o tym jeden z ekspertów na łamach portalu – poradnik zdrowie.pl : Mięso od kurcząt dostarcza mnóstwa witamin z grupy B, szczególnie B3 i B6. B3 może być wytwarzana przez organizm w małym nakładzie z tryptofanu (aminokwasu egzogennego), jednak jej źródło główne to właśnie pożywienie. Odpowiada za kontrolę zasobów energetycznych w organizmie, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, związków białkowych i tłuszczowych oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolowy, rozszerza naczynia krwionośne, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, formę psychiczną. Wpływa też dobroczynnie na włosy i skórę. Do treści powyżej warto dodać kilka innych nader istotnych informacji. Pierś z kurczaka zawiera mnóstwo ważnych substancji mineralnych. Zaliczamy do nich głównie fosfor, cynk, magnez oraz selen. Wspomniany cynk bierze udział w większości procesów życiowych dlatego warto zadbać o jego odpowiednią ilość w organizmie. Do najważniejszych zaliczamy gojenie się ran, proces mineralizacji kości. Także pracę odpornościowego układu, wydzielanie insuliny przez organizm oraz regulację ciśnienia krwi i cyklu pracy serca. Natomiast obecność selenu jest konieczna do prawidłowego oddziaływania enzymów. Niskokaloryczność piersi z kurczaka oraz spora zawartość białka sprawia, że wielu dietetyków zaleca tytułową potrawę sportowcom, osobom aktywnym fizycznie oraz tym przebywającym na diecie.

Skoro znamy już podstawowe właściwości odżywcze piersi z kurczaka warto przyjrzeć się formom jego przygotowywania oraz wariantom w jakim występuje. Pierś z kurczaka może być ciekawą formą przekąski. Upieczona w piekarniku może być fantastycznym dodatkiem do tostów oraz kanapek, które świetnie sprawdzą się na uroczystościach okolicznościowych. Przekąską podczas tego typu imprez, a nawet przystawką może być także sałatka warzywna, tudzież owocowa w której pierś z kurczaka sprawdzi się znakomicie. Tytułowy rodzaj mięsa można smażyć, piec, grillować, dusić oraz gotować – w każdej formie wypada ona rewelacyjnie. Pierś z kurczaka może być również daniem głównym o czym świadczy np. kuchnia azjatycka, gdzie kurczak odgrywa rolę kluczową. W Polsce pierś jest także obecna w zupach oraz gulaszach. Bez względu na wariant w jakim występuje z pewnością powinna być stałym elementem naszego codziennego menu.