Przepis na piersi z kaczki

madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki 9767

Znakomita, soczysta i a zarazem chrupiąca pieczona pierś z kaczki. Lista zakupów: pierś z kaczki, miód, sos sojowy i wiśniówka.   Piersi z kaczki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. N Zobacz więcej
Jedno z najlepszych dostępnych mięs  to właśnie kaczka uwielbiam ją przygotowaną w każdy możliwy sposób. Składniki: pierś z kaczki sól i pieprz smalec z gęsi Przygotowanie: Pierś czyścimy z ewentualny Zobacz więcej
Cześć =) Kaczka, to jedno z moich ulubionych mięs, które staram się jeść jak najczęściej. Najlepiej smakują mi kaczki dzikie, ale jem także kaczki hodowlane. Kaczka gości na moim stole bardzo często - Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki 9276

Kaczka, która zawsze się udaje. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną pieczoną pierś z kaczki. Przepis zawiera: pierś z kaczki, jałowiec, sok i skórkę z cytryny oraz różne odmiany pieprzu.   Wszystkie Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierś kaczki

Pierś kaczki 38183

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną Zobacz więcej
(składniki wystarczą na przygotowanie ): Składniki na sos: Przygotowanie: Całkowity czas przygotowania: . Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.ProstePrzepisyKulinarne.com. Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Pierś kaczki z żurawiną

Pierś kaczki z żurawiną 16486

Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez p Zobacz więcej
Jeśli szukasz inspiracji na „niedzielny” obiad, kaczka będzie idealnym rozwiązaniem. W moim rodzinnym domu kaczka zawsze była podawana podczas świątecznych obiadów i rodzinnych spotkań. Postanowiłam k Zobacz więcej
- 2 piersi z kaczki (po ok 200-250g) - olej lub sklarowane masło - sok z połówki cytryny - 1 pomarańcza - 25 ml koniaku (ewentualnie whisky) - pieprz - sól - kilka kulek jałowca - mała gałązka świeżeg Zobacz więcej
marynata: Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, drobno posiekanych ząbków czosnku oraz ziół prowansalskich. Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz i błonki. Skórę piersi kaczki (tylko skórę, nie mięso) Zobacz więcej
Czasami mam ochotę na bardziej wykwintny obiad. Tym razem zdecydowałam się na pierś z kaczki. Postanowiłam go przygotować według przepisu poleconego przez moją mamę, czyli pierś kaczki według Okrasy. Zobacz więcej
Usagi
Usagi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Usagi
Piersi kaczki w pomarańczach

Piersi kaczki w pomarańczach 6239

Odkd pamitam, zawsze chciaam przyrzdzi to danie. Za kadym razem, gdy ogldaam w jakim programie jak kto przygotowuje piersi kaczki, wydawao mi si to szczytem kulinarnych umiejtnoci. Tymczasem wystarczy Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Pierś z kaczki

Pierś z kaczki 9599

Jeśli od zawsze mieliście awersję do wysuszonej piersi z kaczki w piekarniku to ten przepis na nowo odkryje przed Wami to wyborne mięso. Sekretem jest krótka obróbka termiczna, wprzódy na patelni, pot Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Pierś z kaczki z jabłkami

Pierś z kaczki z jabłkami 8136

Pierś z kaczki z jabłkami | coolinarnie.pl | Przepisy na każdy dzień Pierś z kaczki z jabłkami | Brak komentarzy Prosty, a zarazem bardzo smaczny pomysł na pierś z kaczki. Dobrze smakuje zarówno z zie Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Majerankowe piersi z kaczki

Majerankowe piersi z kaczki 4334

W karnawale potrzebne są nie tylko szybkie przekąski, ale i ponętne dania główne ;) Ja mam sprawdzony już kilkukrotnie przepis na kaczkę, a właściwie na piersi z kaczki. Filety kupuję zwykle w MAKRO - Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Pierś z kaczki w pomarańczach

Pierś z kaczki w pomarańczach 4148

Po króliku przyszedł czas na kolejne eksperymenty z nowymi daniami. Padło na kaczkę, a konkretnie pierś. Moja Mama robi najlepszą na świecie kaczkę z jabłkami, kiedyś pewnie pokuszę się o jej powtórze Zobacz więcej
karmelizowanymi jabłkami oraz ziemniaczkami po szwedzku (Hasselback). Bałam się trochę kaczki. Wydawało mi się, że to wyższa szkoła jazdy. Nic bardziej mylnego. Dodatkowym motywatorem do godnego zmier Zobacz więcej

Mięso drobiowe jest bardzo lubiane. Należy do najchudszych mięs, które dodatkowo mają dużo białka, witamin, minerałów i są lepiej strawne, niż wołowina czy wieprzowina. Znajdują się w nim witaminy z grupy B, witamina A, potas, fosfor, żelazo i magnez, również cynk, wapń, miedź i mangan. Piersi z kaczki cenili już Słowianie w średniowieczu i już w najstarszej, polskiej książce kucharskiej z 1682 r. można znaleźć przepisy na pieczone kaczki, w tym piersi z kaczki.

Kacze mięso wciąż zyskuje na popularności. Najchętniej kupowane są kaczki Pekin, które są dobrze umięśnione, duże i niezwykle smaczne. To ptaki, które poddawane są intensywnej hodowli, gdzie już po 8 tygodniach przeznaczone są do uboju. Ich mięso jest zwarte i mniej delikatne, ale bardzo lubiane. To kaczka „towarowa”. W mniejszych gospodarstwach można kupić kaczkę piżmową, przeznaczoną głównie na chów poza zagrodowy. Hodowla tych kaczek najczęściej jest kontraktowana, co zapewnia wysoką jakość i standardy chowu zwierząt, a to z kolei daje wyjątkowo delikatne i smaczne mięso. Kaczki te mają mniej tłuszczu, ale za to więcej składników mineralnych, niż chociażby kaczka Pekin.

Mięso kacze jest bardziej kaloryczne od pozostałych gatunków drobiu, przy czym piersi z kaczki są najchudsze, spośród pozostałych jej kawałków. Mięso z kaczki ma bardzo dużo białka i tłuszczów. Co prawda badania jeszcze tego jednoznacznie nie potwierdziły, ale kacze mięso ma dużo nienasyconych tłuszczów, których jedzenie jest korzystne dla zdrowia i podobno obniża poziom cholesterolu.

Piersi z kaczki podawane są najczęściej jako dodatek do dania głównego, ale również w plastrach na przekąskę czy w postaci obkładu na kanapki. Mięso kacze jest specyficzne. Ma ciemny kolor i szlachetny, głęboki smak przypominający dziczyznę. Dlatego mięso z piersi z kaczki trzeba odpowiednio przyrządzić. Co najważniejsze, nie wymaga intensywnego doprawiania, bowiem jego wytrawny smak łatwo zatuszować zbyt intensywnymi smakami ziół. Dlatego poleca się delikatnie osolić i popieprzyć piersi z kaczki i ewentualnie przybrać ziołami tuż przed podaniem. Mięso to również idealnie komponuje się z owocami. Najczęściej piersi z kaczki podawane są więc z żurawiną, jabłkiem czy pomarańczami.

Mięso z piersi z kaczki powinno być dobrze wysmażone. Niewskazane jest tutaj zbyt długie przyrządzanie sztuki. Wiórkowate i wysuszone mięso o brunatnym, nieapetycznym kolorze, nie zachęci nikogo. Piersi z kaczki powinny mieć chrupiącą skórkę z dokładnie wytopionym tłuszczem, który nadaje mięsu wyjątkowego i charakterystycznego smaku i aromatu. Aby skórka była cienka, chrupiąca i przypieczona dobrze jest naciąć ją w kratkę, gdyż zapewni to równomierne jej wysmażenie. W tym celu piersi z kaczki należy ułożyć skórą do domu na zimnej patelni. Nagrzewająca się patelnia wytopi tłuszcz. Jeśliby położyć piersi na patelni mocno nagrzanej, wówczas tłuszcz szybko się „zamknie”, uniemożliwiając wytopienie się głębszych jego pokładów. Mięso pod skórką powinno być delikatne, soczyste, o jasno różowym kolorze na obwodzie i ciemniejszym wnętrzu. Aby uzyskać pożądany smak i wygląd kaczego mięsa, do przygotowania dania potrzebujemy jedynie patelni do szybkiego odsmażenia piersi, głównie od strony skóry, oraz pojemnika żaroodpornego, w którym wsadzimy podsmażone piersi do piekarnika, aby ich wnętrze „doszło”, a sztuka mięsa „odpoczęła”.