Przepis na pigwa

maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy

Dżemik z pigwy 6388

pozytywna45
pozytywna45 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchennym oknie Ewy
Co jeszcze z pigwy?

Co jeszcze z pigwy? 5392

To już  moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów  typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój Zobacz więcej
paula.20.06
paula.20.06 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cynamonowy Pył
Syrop z pigwy

Syrop z pigwy 8751

 Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Słyną z minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu. Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy 14923

Nalewka z pigwy to był jeden z moich głównych nalewkowych celów na ten rok. Ponoć jest ona najpopularniejsza zaraz po nalewce wiśniowej, ale kupienie pigwy w sklepie graniczy z cudem. I właśnie zakup Zobacz więcej
Truskawek 6
Truskawek 6 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Truskawek 6
Pigwa w syropie

Pigwa w syropie 6712

Na zimę do herbaty nie ma nic lepszego niż aromatyczna kwaśna pigwa w słodkiej zalewie:) Na 6 małych słoiczków: kilogram owoców pigwy szklanka wody 1,5 szklanki cukru, najlepiej brązowego, ale jeśli l Zobacz więcej
Petros
Petros Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Inwazja Smaku
Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy 14702

Składniki: - Pigwy - 1 kg - spirytus - 0,5 L - woda - 0,7 L - miód - 1 łyżka stołowa - cukier - 1 łyżka stołowa - rodzynki - sok z cytryny Sposób przygotowania: Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Owoc pigwy

Owoc pigwy 7184

Owoc pigwy | przepis, jak zrobić Anka Gotuje Przepisy na zdrowe i smaczne dania Owoc pigwy Owoc pigwy przypomina jabłko i jest dosyć twardy. W pigwie znajdziemy witaminy C, A, PP, B1, B5, B6, kwas fol Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Przetwory z pigwy

Przetwory z pigwy 7270

1. Konfitura z pigwy (fot. kulinarno) Prosta w przygotowaniu pyszna konfitura pigwowa. Składniki na 900-1000 g konfitury: Przygotowanie: (Czas przygotowania: 30 min | gotowanie: 2 h) Pigwy myjemy, obi Zobacz więcej
Barbra66
Barbra66 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przepisownia Barbry
nalewki z pigwy

nalewki z pigwy 10726

Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty 12343

Gdy zostałam obdarowana dużą siatką pigwy, zastanawiałam się co z nią zrobić. Koleżanka zachwalała mi pigwę do herbaty swojej mamy. Niestety nie potrafiła podać mi przepisu. Myślałam, że ma na myśli k Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Syrop z pigwy

Syrop z pigwy 8966

Moją kuchnię opanowała pigwa. Mam jeszcze kilka pomysłów co do jej zastosowania ale dzisiaj chcę pokazać ten najprostszy i najbardziej oczywisty czyli syrop do herbaty w zastęstwie za cytrynę. Składni Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
1434.Syrop z pigwy

1434.Syrop z pigwy 10509

Pigwa jest rośliną pochodzącą z dalekiego wchodu i dotarła aż do Europy południowej. Wywodzi się z rodziny różowatych. Z wyglądu podobna do małej gruszki, kolorem żółta i aromatyczna.Pigwa wzmacnia od Zobacz więcej
lafuma
lafuma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak świadomośći
sOk z PiGwY

sOk z PiGwY 9118

Jilian Prażynka
Jilian Prażynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coś bym zjadła
Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy 17015

Składniki – porcja na 2 l nalewki: Krok 1 Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Pokrojone owoce przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na miesiąc. Potrząsamy słojem raz dzie Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty 8796

Jak byłam mała rodzice kupili działkę. Chcieli karmić nas zdrowo i bez sztuczności. To była wersja oficjalna, tak naprawdę mama chciała mieć miejsce do opalania a tata po prostu kocha wszelkie prace z Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Pigwowa - nalewka z pigwy

Pigwowa - nalewka z pigwy 10346

panipanidomu
panipanidomu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pan i Pani domu
Sok z pigwy

Sok z pigwy 9179

Sok z pigwy Pigwa- bogactwo witaminy C, idealnie nadaje się jako zamiennik cytryny. Aromatyczna, o cierpkim smaku, najczęściej wykorzystywana do tworzenia nalewek. Przez nas uwielbiana ze pyszny sok, Zobacz więcej
qpoprostu
qpoprostu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchnia po prostu
Syrop z pigwy

Syrop z pigwy 10047

1 kg owoców pigwy 1 kg cukru Owoce pigwy dokładnie szorujemy a następnie kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Duże cząstki siekamy na małe kawałki. Wsypujemy do dużego słoju i zasypujemy cukr Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy 14241

Mój mąż bardzo ją lubi i co roku zimą prosi abym zrobiła. Sezon na pigwy mamy zimą. Konfitura z pigwy składniki 1kg pigwy 1kg cukru 1szklanka wody  7 goździków łyżeczka soku z cytryny Pigwę obieramy i Zobacz więcej

Złośliwi mogą stwierdzić, iż pigwa w naszym kraju pełni walor głównie dekoracyjny przyozdabiając parki, alejki i ogrody. To mylne wrażenie, bowiem pigwa zwana potocznie polską cytryną niesie ze sobą również inne – bardzo cenne zalety. Pomijając jej szerokie zastosowanie i mnóstwo możliwości jakie daje warto także skupić się na ogromnej zawartości cennych substancji odżywczych. Dlaczego warto wdrożyć pigwę do naszego menu? W jakich wariantach powinna ona występować oraz jakie są jej zastosowania? Postanowiliśmy ubrać odpowiedzi w niniejszy wpis.

Zanim przedstawimy najważniejsze właściwości tytułowego owocu zapoznajmy się z jego historią oraz pochodzeniem. Pigwa jest przedstawicielem roślin różowatych. Dawniej była uprawiana w Azji z biegiem lat jednak zawędrowała na inne kontynenty – również do Europy. Pigwa doskonale radziła sobie w owym klimacie często pełniąc rolę krzewu ozdobnego w arystokratycznych ogrodach i parkach. To właśnie ten wspomniany wariant dekoracyjny utarł się w świadomości wielu osób. Dodajmy – mylnej świadomości, ponieważ z czasem dostrzeżono prozdrowotne właściwości pigwy.

Tytułowy owoc swą dojrzałość osiąga na przełomie września oraz października. Gotowość do zbiorów można rozpoznać na podstawie charakterystycznej żółtej barwy skórki. Kształt pigwy często przypomina niektóre gatunki jabłek oraz gruszek przez co owoc bywa mylony. Dopiero po spróbowaniu wątpliwości zostają rozwiane, ponieważ pomimo podobieństw w formie i okresie zbioru pigwa ma wyrazisty – kwaśny smak w postaci surowej. Właśnie dlatego znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Ale zanim przeanalizujemy formy przetwórstwa oraz jego zastosowanie warto skupić się pierwej na cennych wartościach odżywczych owocu. Omawiając właściwości pigwy nie sposób nie objaśnić potocznej nazwy – polska cytryna. Wzięła się ona z mowy potocznej dietetyków, którzy cenią tytułowy owoc za dużą zawartość witaminy C. Ponadto, w pigwie występuje wiele istotnych substancji mineralnych – do najpopularniejszych zaliczamy magnez, potas, fosfor, wapń oraz żelazo. To właśnie ten zestaw gwarantuje zwiększenie odporności organizmu zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym stanowiąc barierę przed szalejącą grypą. Ponadto, w owocach pigwy znaleźć można pektyny, aminokwasy oraz garbniki – dzięki wysokiej ich zawartości miąższ z owocu walnie przyczynia się do regeneracji skóry i zapobiega jej wysuszeniu. Ale sam miąższ to tylko wierzchołek góry lodowej – w nasionach pigwy również znajdziemy wiele cennych wartości, których celem jest regulacja pracy układu trawiennego. W praktyce nasiona pigwy zapobiegają zgadze oraz niestrawności. W skórce również znajduje się wysoka zawartość istotnych składników. Polifenole są tu bardzo ważne. To przeciwutleniacze, które hamują rozwój rodników wolnych. Redukują tym samym ryzyko zapadalności na choroby nowotworowe. Ich największa ilość jest w skórce pigwowej. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom działają kojąco na infekcje różnego typu i łagodzą stany zapalne skóry.

O prozdrowotnych zaletach pigwy przekonują nie tylko dietetycy, ale także lekarze i żywieniowcy. Wiele ciekawego do powiedzenia mają także szefowie kuchni. To właśnie w sztuce kulinarnej pigwa odgrywa coraz większą rolę. Przetwory z pigwy nie tylko walnie przyczyniają się do poprawienia kondycji zdrowotnej, ale również rewelacyjnie smakują. Do najpopularniejszych zaliczamy konfitury z pigwy, które można dodawać do gorącej herbaty, ale także w formie dodatku do mięs, serów oraz dań deserowych. Pigwa znajduje również zastosowanie w sokach i syropach, które będą wzmacniały nasz organizm w okresie przeziębień. Ogromną popularnością cieszy się także nalewka z pigwy, (tzw. pigwówka)która swym specyficznym smakiem i aromatem rozpieszcza nawet najbardziej wymagające podniebienia.