Przepis na pischinger

Jestem pewna, że każdy z Was jadł kiedyś pischingera (wafla przełożonego dowolną masą). U mnie przygotowuje się go na różne przyjęcia rodzinne, lecz zwykle z masy długo gotowanej i to moja mama jest m Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Krem
Pischinger czekoladowy

Pischinger czekoladowy 1889

Jedne z moich ulubionych wafelków. Dzisiaj serwuję pischingera  czekoladowego, a w przyszłości będzie pischinger numer dwa- kajmakowy i pischinger numer trzy- kakaowy. Składniki: - kostka masła (250 g Zobacz więcej
SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowy Raj
Wafle Pischinger

Wafle Pischinger 1802

R E K L A M A Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Pischinger

Pischinger 804

Składniki: 200 g masła 100 g czekolady 70% kakao 1/2 szklanki cukru 2 żółtka garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych 1 łyżka wiśniówki lub innego aromatycznego alkoholu opakowanie wafli suchy Zobacz więcej
Pischinger – Wafle czekoladowe, najlepsza słodka domowa przekąska do kawy. To tylko jedna z wielu propozycji przełożenia kruchych wafelków, moja propozycja to masa kajmakowa połączona z gorzkim kakao, Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Pischinger

Pischinger 759

skip to main | skip to sidebar Pischinger Przepis od Danuty K.: 6 wafli 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 20 g zmielonych orzechów 2 łyżki masła Czekoladę pod Zobacz więcej
Amarei
Amarei Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Sandry
Pischinger

Pischinger 3229

Składniki: - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki margaryny - 2 łyżki kakao - 18 dag mleka w proszku - wafle Przygotowanie: Wodę, cukier, margarynę i kakao włożyć do garnka, zagotować i o Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Pischinger

Pischinger 2819

Pamiętacie Pischinger (Piszinger) - tort waflowy, który niegdyś robiło się przy każdej okazji? Dla niespodziewanych gości czy na niedzielny deser. Pischinger był stale obecny w domu, a jego kawałki tr Zobacz więcej
zwami
zwami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
M od kuchni
PISCHINGER

PISCHINGER 3592

Czyli wafle przekładane słodką masą kakaową. To taki deser w stylu retro!Nie wiem, jak Oskar Pischinger wpadł na pomysł połączenia chrupkiego wafla z czekoladą..Jedno jest pewne, Oskar trafił w dziesi Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Pischinger

Pischinger 2453

Pischinger to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze w skupieniu obserwowałam cały proces przygotowywania masy i z niecierpliwością czekałam na wybieranie palcem z miski resztek. Zobacz więcej
canette
canette Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Taniec Smaków
Pischinger kajmakowy

Pischinger kajmakowy 936

Na pewno wielu poznało w dzieciństwie wafel przełożony słodką masą. U nas najczęściej królował pischinger czekoladowy (jak to na Galicję przystało), koniecznie mocno schłodzony w zamrażalniku.  Ostatn Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Tort Pischinger

Tort Pischinger 1093

Tort Pischinger Oryginalny tort Pischinger. Wspaniała klasyka gatunku, deser, który nie może się znudzić. Błyskawiczny w przygotowaniu. Chrupiące wafle przełożone czekoladowo-orzechowym kremem. Dla 4 Zobacz więcej
czteryporysmaku.blogspot.comPrzepis na wafle krąży u mnie w rodzinie od lat wraz z przepisem na ptysie i babkę na oleju. To taki imprezowy standard i zauważyłam, że w roli szybkiego, letniego "czegoś Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Mój pischinger

Mój pischinger 747

Postanowiłam przygotować blok pischinger. Po przejrzeniu wielu przepisów, biorąc z każdego jakąś inspirację, stworzyłam swoją własną recepturę (też tak macie?). Efekt końcowy: dobre, słodkie ale nie m Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Pischinger- przepis

Pischinger- przepis 492

Pischinger w wersji uproszczonej, a więc wafle z kremem na bazie mleka słodzonego i masła. Mega kaloryczny, ale jednocześnie bardzo smaczny deser, który z powodzeniem zastąpi kupne słodkości.  Jego pr Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Pischinger

Pischinger 4499

Pischinger – czyli tort z wafli to podobno specjalność austriacka. W Polsce w czasach mojego dzieciństwa, przygotowywano z przekładanych czekoladową masą wafli pyszne ciastka. W niektórych domach do d Zobacz więcej

Pischinger został wymyślony przez cukiernika z Wiednia w XIX w. W naszym kraju najbardziej znany jest w Krakowie, czyli dawnej części Cesarstwa Austryjackiego, w której dotąd kultywuje się pieczenie sernika wiedeńskiego, jajek po wiedeńsku czy właśnie pischigera. To oblany lukrem czekoladowym torcik zrobiony z wafli tortowych oraz masy czekoladowo-orzechowej. Przyjmuje się również odstępstwo, i zamiast wafli używa się andrutów, czyli okrągłych, niewielkich, cienkich wafelków.

W wielu domach robi się dwie wersje tego deseru. Pierwszy jest pieczołowicie układanym tortem, w którym masa zrobiona jest z długo ucieranego masła z dodatkiem czekolady, orzechów i kakao. Przełożone wafle muszą odstać kilka godzin, najlepiej w lodówce, aby związać się w smaczny i rozpływający się w ustach placek. Drugi sposób jest szybki i jego podstawa jest masło, kakao i mleko w proszku. Pischinger ten zjada się praktycznie zaraz po przygotowaniu. Dlatego był szczególnie popularny w latach niedostatku i PRLu, kiedy był równie popularny jak czekolada z mleka w proszku czy ciastka ze skwarek.

Niezależnie, czy przygotowujemy wersję wykwintną, czy szybką, istotne jest użycie produktów najwyższej jakości. Największe znaczenie ma użycie masła z dużą zawartością tłuszczu i ucieranie go w makutrze. Nie nadaje się tu zupełnie margaryna, gdyż łatwiej się rozwarstwia i podchodzi wodą. Równie ważne jest użycie gorzkiej czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej oraz świeżych, niezwietrzałych orzechów i innych dodatków. Wypróbujcie przepisy na Pischingera, a nie będziecie zawiedzeni!