Przepis na pischinger

Jestem pewna, że każdy z Was jadł kiedyś pischingera (wafla przełożonego dowolną masą). U mnie przygotowuje się go na różne przyjęcia rodzinne, lecz zwykle z masy długo gotowanej i to moja mama jest m Zobacz więcej
majczaneczka
majczaneczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paapilotkaa
Snikers pischinger

Snikers pischinger 727

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i margarynę. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do roztopienia margaryny. Do ostudzonej margaryny dodajemy mleko w pro Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Krem
Pischinger czekoladowy

Pischinger czekoladowy 1803

Jedne z moich ulubionych wafelków. Dzisiaj serwuję pischingera  czekoladowego, a w przyszłości będzie pischinger numer dwa- kajmakowy i pischinger numer trzy- kakaowy. Składniki: - kostka masła (250 g Zobacz więcej
SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowy Raj
Wafle Pischinger

Wafle Pischinger 1738

R E K L A M A Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Pischinger

Pischinger 779

Składniki: 200 g masła 100 g czekolady 70% kakao 1/2 szklanki cukru 2 żółtka garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych 1 łyżka wiśniówki lub innego aromatycznego alkoholu opakowanie wafli suchy Zobacz więcej
Pischinger – Wafle czekoladowe, najlepsza słodka domowa przekąska do kawy. To tylko jedna z wielu propozycji przełożenia kruchych wafelków, moja propozycja to masa kajmakowa połączona z gorzkim kakao, Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Pischinger

Pischinger 756

skip to main | skip to sidebar Pischinger Przepis od Danuty K.: 6 wafli 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 20 g zmielonych orzechów 2 łyżki masła Czekoladę pod Zobacz więcej
Amarei
Amarei Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Sandry
Pischinger

Pischinger 3217

Składniki: - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki margaryny - 2 łyżki kakao - 18 dag mleka w proszku - wafle Przygotowanie: Wodę, cukier, margarynę i kakao włożyć do garnka, zagotować i o Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Pischinger

Pischinger 2789

Pamiętacie Pischinger (Piszinger) - tort waflowy, który niegdyś robiło się przy każdej okazji? Dla niespodziewanych gości czy na niedzielny deser. Pischinger był stale obecny w domu, a jego kawałki tr Zobacz więcej
zwami
zwami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
M od kuchni
PISCHINGER

PISCHINGER 3571

Czyli wafle przekładane słodką masą kakaową. To taki deser w stylu retro!Nie wiem, jak Oskar Pischinger wpadł na pomysł połączenia chrupkiego wafla z czekoladą..Jedno jest pewne, Oskar trafił w dziesi Zobacz więcej
Ania_L
Ania_L Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kraina rozkoszy podniebienia...
Pischinger

Pischinger 2433

Pischinger to jedno ze słodkich wspomnień dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze w skupieniu obserwowałam cały proces przygotowywania masy i z niecierpliwością czekałam na wybieranie palcem z miski resztek. Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Tort Pischinger

Tort Pischinger 1072

Tort Pischinger Oryginalny tort Pischinger. Wspaniała klasyka gatunku, deser, który nie może się znudzić. Błyskawiczny w przygotowaniu. Chrupiące wafle przełożone czekoladowo-orzechowym kremem. Dla 4 Zobacz więcej
czteryporysmaku.blogspot.comPrzepis na wafle krąży u mnie w rodzinie od lat wraz z przepisem na ptysie i babkę na oleju. To taki imprezowy standard i zauważyłam, że w roli szybkiego, letniego "czegoś Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Mój pischinger

Mój pischinger 735

Postanowiłam przygotować blok pischinger. Po przejrzeniu wielu przepisów, biorąc z każdego jakąś inspirację, stworzyłam swoją własną recepturę (też tak macie?). Efekt końcowy: dobre, słodkie ale nie m Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Pischinger- przepis

Pischinger- przepis 482

Pischinger w wersji uproszczonej, a więc wafle z kremem na bazie mleka słodzonego i masła. Mega kaloryczny, ale jednocześnie bardzo smaczny deser, który z powodzeniem zastąpi kupne słodkości.  Jego pr Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Pischinger

Pischinger 4421

Pischinger – czyli tort z wafli to podobno specjalność austriacka. W Polsce w czasach mojego dzieciństwa, przygotowywano z przekładanych czekoladową masą wafli pyszne ciastka. W niektórych domach do d Zobacz więcej

Pischinger został wymyślony przez cukiernika z Wiednia w XIX w. W naszym kraju najbardziej znany jest w Krakowie, czyli dawnej części Cesarstwa Austryjackiego, w której dotąd kultywuje się pieczenie sernika wiedeńskiego, jajek po wiedeńsku czy właśnie pischigera. To oblany lukrem czekoladowym torcik zrobiony z wafli tortowych oraz masy czekoladowo-orzechowej. Przyjmuje się również odstępstwo, i zamiast wafli używa się andrutów, czyli okrągłych, niewielkich, cienkich wafelków.

W wielu domach robi się dwie wersje tego deseru. Pierwszy jest pieczołowicie układanym tortem, w którym masa zrobiona jest z długo ucieranego masła z dodatkiem czekolady, orzechów i kakao. Przełożone wafle muszą odstać kilka godzin, najlepiej w lodówce, aby związać się w smaczny i rozpływający się w ustach placek. Drugi sposób jest szybki i jego podstawa jest masło, kakao i mleko w proszku. Pischinger ten zjada się praktycznie zaraz po przygotowaniu. Dlatego był szczególnie popularny w latach niedostatku i PRLu, kiedy był równie popularny jak czekolada z mleka w proszku czy ciastka ze skwarek.

Niezależnie, czy przygotowujemy wersję wykwintną, czy szybką, istotne jest użycie produktów najwyższej jakości. Największe znaczenie ma użycie masła z dużą zawartością tłuszczu i ucieranie go w makutrze. Nie nadaje się tu zupełnie margaryna, gdyż łatwiej się rozwarstwia i podchodzi wodą. Równie ważne jest użycie gorzkiej czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej oraz świeżych, niezwietrzałych orzechów i innych dodatków. Wypróbujcie przepisy na Pischingera, a nie będziecie zawiedzeni!