Przepis na placek po wegiersku

Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Placki po węgiersku

Placki po węgiersku 834

Placki po węgiersku znane także jako placki po zbójnicku, jadło drwala czy po prostu placki z gulaszem. Raczej nie mają nic wspólnego z Węgrami, ale myślę, że Polska może chwalić się nimi przed całym Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku 448

Składniki na placki ziemniaczane: ziemniaki (1/2kg) 1 cebula (50g) 1 jajko (60g) przyprawy (sól) Składniki na gulasz drobiowy: 1 pierś z kurczaka (250g) 2 cebule (100g) 1 marchewka (100g) pieczarki (1 Zobacz więcej
Polecam dziś węgierskie placki które są znakomite do gulaszu ale najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, posypane startym żółtym serem. Pracy przy nich nie dużo a jedzenie przednie. Zanosiłam się już daw Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Placki po węgiersku

Placki po węgiersku 1076

Placki po węgiersku  „Placki po węgiersku to nic innego jak chrupiące placki ziemniaczane z pysznym mięsno-warzywnym sosem. Danie to podaje się na ciepło z dodatkiem gęstej śmietany. Do przygotowania Zobacz więcej
Wegański placek po węgiersku pojawił się już kiedyś na blogu (dokładnie tutaj: http://www.wszystkojestwglowie.pl/weganski-placek-po-wegiersku/ ), jednak dziś chcę pokazać Wam placek zrobiony całkowici Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane 104

Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane przepis na niezwykle smaczne i delikatne placki ziemniaczane. Do placków doskonale pasuje sos grzybowy, mięsny, śmietana lub cukier – to danie proste, tanie i u Zobacz więcej
Kuchnia u Poli
Kuchnia u Poli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Poli
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku 2078

Placek po węgiersku Placek po węgiersku z sosem gulaszowym zwany również plackiem zbójnickim. Idealnie chrupiący placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem i kleksem gęstej śmietany. Syte danie obiadowe Zobacz więcej
Twins Pot
Twins Pot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twins Pot
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku 219

Urlop w Karkonoszach... Po zwiedzaniu Karpacza, Kowar, Cieplic, Zamku Czocha i Zamku w Książu... Kolejny pełen atrakcji dzień. Zwiedzanie Jeleniej Góry... zakończyliśmy w jednej z restauracyjek wkompo Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku 331

Uwielbiam placek po węgiersku, a Wy? W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a trochę nie. Trochę pomieszanie ale takie właśnie dania są najlepsze. Miękkie mięsko. pyszny sos i ziemniaki w for Zobacz więcej
Pewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić m Zobacz więcej
Evelinnqa
Evelinnqa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wtrawiepichci.blogspot.com/
placek po węgiersku

placek po węgiersku 227

Placek po węgiersku ... zastanawiam się ile ma wspólnego z tradycyjnym plackiem  węgierskim.  Wychodzi na to, że  to typowo polskie danie, a nie węgierskie.  Natomiast na Węgrzech specjalnością tamtej Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku 427

Pyszny, pikantny placek, który rozgrzeje serce i zmysły na letnie wieczory.    VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (4 votes cast) Placek po węgiersku, 10.0 out of 10 based on 4 ratings Kategorie: Dania Zobacz więcej
Gulasz wołowy…klasyka smaku, wspaniałe danie obiadowe, tym razem z dodatkiem pieczarek i w towarzystwie placków ziemniaczanych…zapraszam !!! Składniki: 1/2 kg wołowiny 4 duże cebule 300 g pieczarek 1 Zobacz więcej
Lángos jest plackiem charakterystycznym dla kuchni węgierskiej i pośrednio, jak w wielu innych przypadkach, kuchni słowackiej. Te drożdżowe placki, smażone na głębokim oleju, szybko stały się częścią Zobacz więcej
Weekend jak zwykle przeleciał w okamgnieniu. Mam nadzieję, że spędziliście go miło i nabraliście wystarczająco sił na zmaganie się z jutrzejszym poniedziałkiem! A na dobry zakończenie weekendu mam dla Zobacz więcej
Placek po węgiersku, czy jak kto woli placek po zbójnicku/cygańsku to danie, które najczęściej wybieram w przydrożnych restauracjach. Gdy wyjeżdżamy w dalszą trasę i zatrzymujemy się na obiad w niezna Zobacz więcej
Kolejna potrawa przygotowana w wirtualnej kuchni, tym razem, gotowałam placki po węgiersku z: Placek/placki po węgiersku to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Bardzo często zamawiam je w resta Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Lángos (Langosz) - czyli węgierski placek po węgiersku :) Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Ser Zobacz więcej

Placek po węgiersku wbrew nazwie jest typowo polską potrawą. Składa się z placka ziemniaczanego oraz wołowego gulaszu. Na Węgrzech placki ziemniaczane się jada, ale bez dodatku mięsnego. Wersja najbardziej zbliżona do polskiej występuje na Słowacji, która była kiedyś częścią Węgier, to właśnie tam narodził się pomysł podawania placków z gulaszem. Słowacki gulasz różni się jednak od naszego rodzimego. Składa się z mięsa wołowego duszonego z dodatkiem musztardy i ogórków kiszonych. W Polsce placki po węgiersku podaje się z gulaszem, w skład którego wchodzi papryka czerwona i żółtka, cebula oraz spora ilość ostrych przypraw. Potrawa ta występuje często pod nazwą placek po zbójnicku (szczególnie na Podhalu).

Klasyczny placek po węgiersku jest potrawą dość tłustą i kaloryczną. Jego przegotowanie wymaga też poświęcania odrobiny czasu i energii. Pierwszym ważnym elementem placka węgierskiego jest oczywiście chrupiący placek ziemniaczany. Zaczynamy od starcia na tarce o dość grubych oczkach lub zmielenia w maszynce z odpowiednią końcówką mącznych ziemniaków. To samo robimy z obraną cebulą. Ziemniaki odciskamy przez gazę z nadmiaru wody. Łączymy je z cebulą, jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolitą masę. Następnie na patelni z rozgrzanym olejem smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu możemy odsączyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kolejnym istotnym elementem placka węgierskiego jest gulasz wołowy. Wołowinę kroimy na niewielkie kawałki, cebulę siekamy, a paprykę czerwoną i żółtą kroimy w niewielką kostkę lub cienkie paseczki. Mięso podsmażamy na patelni wraz z cebulą, następnie dodajemy paprykę. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz chilli. Jeżeli lubimy naprawdę ostre smaki, możemy dodać też kilka kropel tabasco. Gulasz podlewamy białym wytrawnym winem i dusimy pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i delikatne. Co jakiś czas sprawdzamy, czy płyny za bardzo nie odparowały i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby gulasz się nie przypalił. Na usmażone placki nakładamy gulasz. Gotowy placek po węgiersku podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany, posypany z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Placek po węgiersku możemy przyrządzić w nieco "chudszej" postaci, np. z gulaszem drobiowym i jogurtem naturalnym, zamiast śmietany. Z kolei placki ziemniaczane przyrządzamy na bazie mąki żytniej razowej lub orkiszowej i smażymy je na minimalnej ilość dobrego tłuszczu (np. na oliwie z oliwek). Co ciekawe, placki węgierskie można przygotować także w wersji bezmięsnej. Podstawą jest tutaj gulasz warzywny. Składa się on z dużej ilość papryki, pieczarek i pomidorów. Opcjonalnie można wzbogacić gulasz gotowaną soczewicą, cukinią, selerem naciowym i kukurydzą konserwową. Ważnym elementem są tutaj aromatyczne i ostre przyprawy, które stanowią kwintesencje każdego placka węgierskiego. Danie to, zarówno w klasycznej, jak i wegetariańskiej wersji, jest ciekawą i bardzo smaczną propozycją obiadową. Należy pamiętać, aby spożywać placki po węgiersku zaraz po przegotowaniu. O ile gulasz można podgrzać i zjeść na drugi dzień np. z chlebem, o tyle placki ziemniaczane najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu.