Przepis na placki z cukini

Pani Paszczakowa
Pani Paszczakowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Paszczakowa gotuje
Placki z cukini

Placki z cukini 1858

Nie wiem dokładnie ile placków wyszło, bo zostały dosyć szybko wciągnięte, ale myślę, ze z podanej ilości składników spokojnie dla 4 - 6 osób wystarczy. Składniki: 1 dużo ok. kilogramowa cukinia 2 bia Zobacz więcej
No tak. W zeszłym tygodniu mój starszy mały człowieczek ZNOWU poprosił mnie o placuszki. Ileż razy w tygodniu można robić naleśniki lub placuszki? Nieskończoność - tak odpowiedziałaby mi córka:) W zwi Zobacz więcej
PLACKI Z CUKINI na dowód że cukinia jest COOL - KUCHNIA TOMKA Skip to content Nowości PLACKI Z CUKINI na dowód że cukinia jest COOL KANTON TICINO w 7 dni – dlaczego warto ALLES MARILLE – dzisiaj święt Zobacz więcej
annakoziel
annakoziel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wmojejkuchni-ak.bloog.pl
Placki z cukini

Placki z cukini 742

Placki z cukini - Dania główne warzywne - W Mojej Kuchni-ak - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W Mojej Kuchni-ak Placki z cukini (07.08.2014)Maliny w syropie (07.08.2014)Leczo w słoikac Zobacz więcej
beata2345@wp.pl
beata2345@wp.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczna kuchnia
placki z cukini

placki z cukini 981

2 cukinie 5 łyżek otrębów żytnich 5 łyżek mąki 2 jajka sól, oregano - przyprawy wedle uznania Cukinie zetrzec na tarce, dodać resztę składników, wymieszać. Konsystencja dość gęsta. Smażymy małe placus Zobacz więcej
Placki z cukini po grecku z sosem tzatziki | słodkamuffinka słodkamuffinka blog kulinarny   RSS   Placki z cukini po grecku z sosem tzatziki Placki z cukinii pojawiły się już u mnie na blogu, jednak t Zobacz więcej
Please scroll down for English version. Magic kitchen with AsiaChciałabym Wam dzisiaj zaproponować placki z cukini na styl turecki. Moja przyjaciółka Iza mnie ich nauczyła. Wychodzą rewelacyjnie. Przy Zobacz więcej
beata2345@wp.pl
beata2345@wp.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczna kuchnia
placki z cukini

placki z cukini 875

 1-2 cukinie jajko sól kilka łyżek mąki Cukinie obrać ze skóry, zetrzeć na tarce. Odcisnąc nadmiar wody. Dodać jajko i mąki wymieszać. Nakładać łyżką na patelnie i smażyć na złoty kolor. U mnie wersja Zobacz więcej
Zdrowe odżywianie nie polega na tym, żeby jeść jak najmniej. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim jedzenie świadome, tak aby dostarczyć organizmowi składników potrzebnych do wzrostu, rozwoju, odbudow Zobacz więcej
fromfoodtofun
fromfoodtofun Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodAndFun
PRZEPIS: Placki z cukini

PRZEPIS: Placki z cukini 1270

Witam! Pogoda znów piękna a mnie marzą się wakacje.. Mam cichą nadzieję, że niedługo uda mi się gdzieś wyrwać chociaż na chwilę!:) Jak Wam mija lipiec? Składniki na 3-4 porcje: 3 duże cukinie 2 jajka Zobacz więcej
PLACKI Z CUKINI BEZ MĄKI (FIT) – lżejszy, wegetariański obiad z aromatycznym sosem. PLACKI Z CUKINI BEZ MĄKI (FIT) Składniki na placki: Składniki na sos jogurtowo – miętowy: Wykonanie: Cukinię starłam Zobacz więcej
karol.kuchniak94
karol.kuchniak94 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotuj z Karolem
Placki z cukini ^^

Placki z cukini ^^ 19

Uwielbiam to danie zrobić sobie od czasu do czasu często kombinuje z przepisem i robię rożne kombinacje przepis opiera się na przepisie na placki ziemniaczane jeśli chodzi o ilość składników, niektóry Zobacz więcej
W takie upały nie mam absolutnie ochoty na mięsne potrawy, dlatego też dzisiaj na naszym stole królują placki z cukinii. Mówiąc krótko - pychota.Szczególnie dla tych, którzy lubią połączenie cukinii i Zobacz więcej
Angelika Szostak
Angelika Szostak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piece of delicious time
Placki z cukini

Placki z cukini 228

Zamiast tych ziemniaczanych były placki z cukini z dodatkiem papryczki chili. Podane z dressingiem jogurtowym i chrupiącym bekonem, chociać nie koniecznie musi być bekon. Placuszki same w sobie są pys Zobacz więcej
Kolejnym smakołykiem jaki przyrządzałam były placki z cukini:)  Jakie one dobre i zdrowe i takie smaczne!!! Te placki nie tylko można jeść jako placki, ja je zabrałam ze sobą do pracy i użyłam jako za Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
placki z cukini

placki z cukini 613

Przeglądałam książkę kucharską którą dostałam od Babci "Nowa kuchnia śląska" z 1986 r. i  znalazłam w niej wiele prostych ale za to ciekawych przepisów. Tym razem postanowiłam wykorzystać to, że przyw Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Placki z cukini

Placki z cukini 818

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam więc przygotować zdrowszą wersję tych placków i Zobacz więcej

Placki z cukinii są ciekawą propozycją na danie obiadowe, jak i lekką kolację. Są także alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Zaletą placków z cukinii jest to, że robi się je w błyskawicznym tempie. Są też pożywne i niezwykle zdrowe. Cukinia jest lekkostrawna i delikatna w smaku. Jest warzywem, w którym nie odkładają się metale ciężkie. Jest za to bogata w witaminy (C, K, PP, B1) oraz minerały (potas, żelazo, magnez). Zawiera również beta-karoten. Jej spożywanie zalecane jest osobom będącym na diecie (jest niskokaloryczna) oraz tym, które mają problemy trawienne, ponieważ cukinia odkwasza organizm. Cukinia w postaci placków jest interesującą propozycją na podanie tego pysznego warzywa. Danie to smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Placuszki można smażyć lub piec. Przyrządzać na różne sposoby, w wersji bezglutenowej, fit, wegańskiej. Ich smak można urozmaicać o różnorodne dodatki. Warto przy tym eksperymentować i modyfikować ulubione przepisy według własnych preferencji smakowych.

Do usmażenia klasycznych placków z cukinii potrzebujemy jajek, mąki pszennej, małej cebulki, przypraw no i oczywiście cukinii, którą ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię ścieramy w całości, razem ze skórką, a następnie ją solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła wodę. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, mąkę pszenną, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, czosnek, ewentualnie tymianek. Możemy także posiekać koperek lub pietruszkę. Placki z cukinii smażymy niewielkimi porcjami na patelni z odrobiną oleju do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe placuszki odsączamy na papierowym ręczniku. Do placków z cukinii można dodać również tartą marchewkę, która nada im lekko słodkiego posmaku. Amatorzy ziemniaków mogą zetrzeć kilka sztuk i wymieszać je z cukinią i marchewką. Tego typu placuszki powinny wyjść chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Jeżeli jesteśmy na diecie odchudzającej lub na co dzień staramy się po prostu odżywiać zdrowo, możemy przygotować placki z cukinii w wersji dietetycznej. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, można je upiec w piekarniku. Do ciasta na placki możemy dodać odrobinę mleka. Z gotowej masy formujemy placuszki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. W połowie pieczenia placuszki z cukinii przewracamy na drugą stronę. W wersji bezglutenowej możemy użyć innego rodzaju mąki niż pszennej. Doskonale sprawdzi się mąka jaglana, orkiszowa, ryżowa, z ciecierzycy, kukurydziana lub ziemniaczana. W opcji wegańskiej nie użyjemy produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, mleka). Dobrym spoiwem będzie, w tym przypadku, mielone siemię lniane rozpuszczone w odrobinie wody. Do wegańskich placków z cukinii można dodać mleko roślinne (np. ryżowe). Z kolei płatki drożdżowe nadadzą placuszkom lekko serowego posmaku. Smażymy je tradycyjnie na dowolnym oleju (rzepakowym, słonecznikowym, oliwie z oliwek lub kokosowym), ewentualnie zapiekamy je w piekarniku.

Placki z cukinii warto serwować z różnego typu dodatkami jak np. plasterkami wędzonego łososia czy serem feta. Dobrym dodatkiem są różnego typu dipy. Najlepiej sprawdzi się tutaj klasyczny sos czosnkowy. Śmietanę lub jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Do placków z cukinii pasuje również sos tzatziki. Jogurt grecki mieszamy ze startym na małych oczkach zielonym ogórkiem, solą i pieprzem. Równie dobrze placuszki możemy podawać z sosem pieczarkowym, koperkowym, pomidorowym lub po prostu z samą śmietaną. W wersji fit śmietanę i majonez warto zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym. Placki z cukinii najlepiej jeść na ciepło, od razu po usmażeniu lub upieczeniu. Łatwo je odgrzać np. w kuchence mikrofalowej, dlatego śmiało możemy zabrać je ze sobą na lunch do pracy.