Przepis na placki z jabłkami

ILoveBake
ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Love Bake
Placki z jabłkami przepis

Placki z jabłkami przepis 346

Placki z jabłkami przepis - I Love Bake Tweety użytkownika @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Placki z jabłkami przepis Placki z jabłkami uwiel Zobacz więcej
kuchniabezvat
kuchniabezvat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez VAT
Puszyste placki z jabłkami

Puszyste placki z jabłkami 762

Jeśli nie znaleźliście jeszcze idealnego przepisu na placki z jabłkami, to „skromnie” mówiąc, myślę, że macie go właśnie przed sobą ;-) Puszyste placki z jabłkami to mój sposób na słodki obiad lub kol Zobacz więcej
Placki z jabłkami znam od zawsze. Kiedy byłam mała smażyła je moja Babcia i Mama, potem ja przejęłam pałeczkę a teraz przekazałam ją swojemu dziecku. Bo to danie wszyscy lubią i przeważnie wszystkie s Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Placki z jabłkami

Placki z jabłkami 93

Placki z jabłkami    Ciemno, śnieżno, mróz za oknem, więc na pociechę na zimowe smutki placki z jabłkami.    Po domu roznosi się zapach jabłek i cynamonu i od razu robi się lepiej na duszy. Placki się Zobacz więcej
Nie daleko pada jabłko od jabłoni... Dzisiejszym głównym bohaterem wpisu jest jabłko, jest znowu jabłko... Ale trudno się dziwić, jak w sklepach wybór w owocach jest skromnie mówiąc bardzo monotonny. Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Placki z jabłkami

Placki z jabłkami 222

Placki z jabłkami Często robię różne placki, placuszki, z jabłkami też już były, ale te są z przepisu Bożeny, połączyłam przyjemne z pożytecznym i dzięki temu moja rodzinka miała smaczne śniadanko;)Pr Zobacz więcej
Paulinka_K
Paulinka_K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne przepisy
Jogurtowe placki z jabłkami

Jogurtowe placki z jabłkami 771

Gdy znudzą Ci się standardowe placki spróbuj moich niezwykle lekkich i smacznych jogurtowych placków z jabłkami. Składniki : 500g mąki 800g jogurtu naturalnego 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy 3 Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Placki z jabłkami

Placki z jabłkami 724

Czytaj więcej » Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Placek z jabłkami

Placek z jabłkami 418

Placek z jabłkami (jabłecznik) nie jest tradycyjną szarlotką (na nią przyjdzie czas), a raczej bardzo wilgotnym ciastem. W dodatku napchanym jabłkami po brzegi. Typowy niedzielny placek do herbatki lu Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kornik w kuchni
Placki z jabłkami

Placki z jabłkami 494

Placki z jabłkami | kornik w kuchni kornik w kuchni poniedziałek, 7 października 2013 Placki z jabłkami 0 Lubicie placki z jabłkami? Ja bardzo, choć nie jem ich zbyt często. Dlatego, kiedy tym razem j Zobacz więcej
Bardzo dobre placki. Przede wszystkim nie są mdłe, ani ciężkie, pomimo tak dużej ilości tłuszczu do smażenia. Nie można przestać ich jeść… Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, k Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Etykiety: Desery i ciasta, jabłka, miód, placki z jabłkami, przepis, recipe, Wegetariańskie, Śniadania Puszyste placki z jabłkami   Zobacz więcej
Szybko, prosto, zdrowo - to chyba dobry trend w gotowaniu. Przynajmniej moim zdaniem. Dokładnie tak robi się placki z jabłkami z kaszy jaglanej, która ostatnio w mojej kuchni jest jednym z kulinarnych Zobacz więcej
schriker
schriker Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny Przepis
Trzy placki z jabłkami

Trzy placki z jabłkami 915

Proste, szybkie, tanie i smaczne kruche ciasto z jabłkami. Składniki Do przełożenia placków Sposób przygotowania Placki po upieczeniu są twarde i kruche dlatego należy przekładać gorącymi jabłkami i o Zobacz więcej
Przepis na te wspaniałe, lekkie placki z jabłkami i nutą cynamonu pochodzi od Doroty z Moje Wypieki. Ja receptę na placki lekko zmodyfikowałam, rezygnując z twarogu. Bezapelacyjnie, są to najlepsze ra Zobacz więcej
Nie mam pomysłu ostatnio na obiady. W zasadzie to pomysły są, ale brak czasu, zmęczenie, rozdrażnienie i problemy nie sprzyjają. Chce mi się piec ciasta, ale obiady? Mogą nie istnieć chociaż głodny br Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Placek  jabłkami

Placek jabłkami 3742

Placki z jabłkami w niektórych regionach kraju występują również pod nazwą – racuszki. Jednak bez względu na nazewnictwo i ewentualne regionalizmy warto podkreślić, że wspólnym mianownikiem jest ich rewelacyjny smak, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska bije rekordy popularności w polskich domach. Trudno się temu dziwić, ponieważ do przygotowania placków z jabłkami wystarczy kilka podstawowych składników i kilkanaście minut wolnego czasu. W jaki sposób przyrządzić popularne placki z jabłkami oraz dlaczego warto wdrożyć je do swojego menu? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w dzisiejszym artykule.

Zanim przejdziemy do opisania sposobu na przygotowanie klasycznych placków z jabłkami warto w kilku słowach opisać wartości odżywcze jabłek, które w tym konkretnym przypadku występują jako dodatek. Jabłka to jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Goszczą na polskich stołach w rozmaitej formie. Ich niewątpliwym walorem jest szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, jak również duża dostępność i stosunkowo niska cena. Dietetycy zalecają wdrożenie owych owoców do codziennego menu ze względu na dużą zawartość cennych wartości odżywczych. Jabłka to niezwykle bogate źródło witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K. Dochodzi do tego błonnik pokarmowy (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów i minerałów. Jabłko to 52 kalorie (kcal) w stu gramach. Przede wszystkim pochodzą z węglowodanów (stanowią one około 14% wagi jabłka). Dokładne wartości energetyczne i składniki odżywcze jabłek nie są jednak możliwe do określenia dla całej tej owocowej grupy. Są duże różnice między odmianami. Także dojrzałość i świeżość danego jabłka wpłynie na to bezpośrednio. To jednak ma też wpływ na fakt, iż jabłka mają pozytywny wpływ na nasze nasze samopoczucie i zdrowie.

Jak widać na podstawie rzetelnego cytatu, jabłka odznaczają się bogactwem witamin oraz cennych substancji mineralnych, które w sposób pozytywny wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Właśnie dlatego warto kosztować ich w różnych formach. Takim wariantem są nasze tytułowe placki z jabłkami. W jaki sposób łatwo i szybko można je przygotować?

Do przygotowania placków z jabłkami potrzebować będziemy następujących składników – około 300g mąki, 500ml mleka, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 duże jabłka, łyżka oleju, olej do smażenia oraz cukier puder. W pierwszym etapie przygotowywania placków z jabłkami należy zmieszać mąkę, jajka, cukier, mleko oraz proszek do pieczenia tak by uzyskać jednolitą strukturę masy. Następnie obieramy jabłka po czym kroimy je na cienkie plasterki, (lub ucieramy na tarce o grubych oczkach). Część z nich mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. W tym miejscu rodzi się pytanie – dlaczego? W momencie gdybyśmy wrzucili wszystkie talarki na raz ciasto uzyskało by strukturę lejącą, a cała misja skończyłaby się niepowodzeniem – placki z jabłkami nie byłyby puszyste. Jabłka należy dodawać stopniowo – po połączeniu ze strukturą ciasta za pomocą łyżki nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez kilka minut z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Placki w ostatniej fazie należy odsączyć z tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i posypać przez sitko cukrem pudrem. W ramach ciekawostki można dodać, iż z jabłkami doskonale komponuje się cynamon, który również odnajdzie swe miejsce w tytułowych plackach. Niektórzy do ciasta dodają rodzynki, tudzież inne bakalie, aby placki z jabłkami smakowały nieco nowocześniej. Podane wyżej proporcje pozwolą uzyskać około 25-30 placków z jabłkami, a czas ich przygotowania to niespełna 30 minut. Na koniec pozostaje mieć nadzieję, ze placki z jabłkami będą chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Trudno, żeby nie udały się w takiej formie. Ów wariant z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smacznego!