Przepis na plesniak

Dzisiaj pleśniak, no bo kto nie lubi pleśniaka ;) Ja uwielbiam, ale ten postanowiłam zrobić na styl jesienny czyli z jabłkami. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a na drugi dzień po całkowitym przestygni Zobacz więcej
Agata
Agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na antypodach
Pleśniak

Pleśniak 1089

   Po  świątecznych szaleństwach  nadszedł czas na bardziej proste ciasta, które przypominają smak dzieciństwa.  W Australii, Pleśniak nie jest tutaj znany więc tym bardziej się cieszyłam kiedy wszyst Zobacz więcej
luna760001
luna760001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciasteczkowy potwór
Pleśniak

Pleśniak 1028

O tym cieście przypomniała mi moja córka, która stwierdziła, że dawno go nie jadła. Zapytałam  ją więc, gdzie jadła pleśniaka, gdyż ja nie robiłam go tyle lat, że nie mogła pamiętać jego smaku:) Odpow Zobacz więcej
Pleśniak to ciasto znane i wykonywane w wielu domach, nazywane inaczej skubańcem, fugą, przekładańcem. Pleśniak składa się z kilku warstw, wykonywany jest z ciasta kruchego startego na tarce. Pleśniak Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Pleśniak

Pleśniak 3082

Pleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Przepis pochodzi z zeszytu prowadzonego przez moją babcię w latach ’70-’90. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sob Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Pleśniak

Pleśniak 998

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pleśniak to połączenie kruchego ciasta z kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodkiej bezy. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo p Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Plesniak

Plesniak 1054

Kiedy byłam mała jednym z moich ulubionych ciast był pleśniak. Niestety jadłam go tylko u cioci , bo u mnie w domu się go nie robiło. Pamiętam dobrze smak konfitury z czarnej porzeczki lub śliwki i kr Zobacz więcej
anja79g
anja79g Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smoczy owoc
Pleśniak

Pleśniak 772

Kolejne ciasto odkopane ze starego zeszytu z przepisami. Od tego ciasta zaczęła się moja przygoda z pieczeniem, miałam wtedy 11 lat. Pleśniak zawsze się udaje i należy do ciast które można zrobić na o Zobacz więcej
Słodka Strona
Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Strona
Pleśniak

Pleśniak 611

"Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi... ...jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niez Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchniokracja
Pleśniak

Pleśniak 820

Święta to nie tylko dania wytrawne, to również łakocie. Mazurki, baby oraz regionalne i rodzinne specjały zapełniają małe oraz duże stoły. U mnie nie było i nie ma mazurków, gdyż nikt z najbliższych n Zobacz więcej
KasiaWa
KasiaWa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakołyki i koraliki
PLEŚNIAK

PLEŚNIAK 1008

PLEŚNIAK | Smakołyki i koraliki Smakołyki i koraliki "Człowiek bez pasji jest jak okręt, który nie wie dokąd zmierza….. Przeskocz do treści Strona główna O mnie Ulubione linki ← CHORIATIKI SALATA, CZY Zobacz więcej
Sezon na śliwki już w pełni. Jakie ciasto na niedzielny deser? Pomyślałam, że pleśniak nadaje się idealnie! Tylko zamiast porzeczek będą śliwki.  Czytaj więcej » Zobacz więcej
paulinka207
paulinka207 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia łączy pokolenia.
Pleśniak.

Pleśniak. 482

Pleśniak. Ostatnio dopadł mnie jakiś zimowy kryzys. O tej porze roku zawsze ciężko mi się funkcjonuję, bo nie lubię zimna i krótkich dni. Przepraszam was bardzo za to, że trochę was zaniedbuję, muszę Zobacz więcej
paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Kruszon/pleśniak

Kruszon/pleśniak 2268

Przepis na kruszon/pleśniak Kruszon, zwany też pleśniakiem, gości w naszym domu odkąd pamiętam i jest jednym z moich ulubionych ciast. Kiedy mama pyta się domowników, jakie ciasto upiec, moja odpowied Zobacz więcej
ILoveBake
ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I Love Bake
Pleśniak

Pleśniak 477

» Pleśniak    Tweety na temat @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Przepisy Kategorie Składniki Wszystkie przepisy Jak upiec? Przelicz objęt Zobacz więcej
monkamaj
monkamaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodki zapach domu
Pleśniak

Pleśniak 364

            Lubię pleśniaka, a ostatnio tak za mną chodzi, jakby dopraszając się o zrobienie. Bo i na blogach go widuję co raz, i rodzice koleżanki, z którą spędzałam część wakacji przyjechali na week Zobacz więcej
Kempek
Kempek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wiem co zjem...!
Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami 4190

Od razu zaznaczę, że nie jest to mój ulubiony przepis na pleśniak. Swój wielokrotnie sprawdzony mam, ale nie robiłam tak daaawno, że musi jeszcze poczekać na swój dzień na blogu. Wypróbowałam ten prze Zobacz więcej
Z tym ciastem spotkałam się bardzo dawno temu, moja ciocia je piekła. Jednak do niedawna nie zdawałam sobie, że TEN jabłecznik z pianką z dodatkiem kisielu to jest właśnie pleśniak. Zainteresowałam si Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Pleśniak

Pleśniak 4189

« Parówki z boczkiem i serem Pleśniak Pleśniak znane ciasto i robione bardzo często w moim domu z jabłkami czy tez innymi owocami takie na szybko gdy goście zaskoczą :-) polecam 3,5 szklanki mąki  250 Zobacz więcej
SmakowyRaj - Olinka
SmakowyRaj - Olinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowy Raj
Pleśniak z jabłkami

Pleśniak z jabłkami 8576

Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciek Zobacz więcej

Pleśniak jest słodko - kwaśnym ciastem, które składa się z kruchego spodu, kwaśnego dżemu oraz bezy z białek. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nadaje się na każdą okazję. Pleśniaka możemy przygotować zarówno na podwieczorek, jak i deser. Jest idealne na przyjęcia w gronie rodzinnym, jak i w sytuacji, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Pleśniaka może przygotować każdy, nie wymaga bowiem zbyt dużych umiejętności kulinarnych.

Tradycyjny przepis na pleśniaka jest banalnie prosty. W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto. W tym celu mieszamy ze sobą zimnie masło, mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Część ciasta (około 2/3) przekładamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wstawiamy ją na kilka minut do lodówki. Następnie na kruchy spód naszego pleśniaka nakładamy dżem z czarnej porzeczki. Z białek, cukru i mąki ziemniaczanej ubijamy natomiast sztywną pianę i rozprowadzamy ją po wierzchu ciasta. Na koniec całość posypujemy resztą kruchego ciasta. Pleśniaka pieczemy przez niecałą godzinę w 180 stopniach. Świetnie smakuje zarówno schłodzony, jak i na ciepło np. z gałką lodów.

Innym ciekawym i równie smacznym wypiekiem jest pleśniak makowy. Ciasto przygotowujemy w tradycyjny sposób – z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia. Ma wyjść kruche i delikatne. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i smarujemy powidłami śliwkowymi. Z kolei nadzienie pleśniaka przygotowujemy na bazie masy makowej, jajek i soli. Masę makową możemy kupić gotową w puszce albo wykonać ją samodzielnie w domu. W tym celu mak należy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do wystygnięcia, a następnie odcedzić z nadmiaru wody. Mak mieszamy z miodem i bakaliami (orzechami, żurawiną i rodzynkami). Domowa masa makowa będzie na pewno smaczniejsza niż ta kupna, jej zrobienie wymaga jednak większego nakładu pracy. Masę makową mieszamy z żółtkami i ubitymi białkami. Nakładamy ją na kruchy spód ciasta. Ubijamy kolejne białka wraz z cukrem i budyniem waniliowym. Masę nakładamy na wierzch pleśniaka. Ciasto pieczemy przez około pół godziny w 180 stopniach. Pleśniak makowy doskonale smakuje z wierzchu posypany cukrem pudrem.

Pleśniaka możemy przygotować także w wersji czekoladowej. Wystarczy do ciasta dodać odrobinę kakao. Ta wersja pleśniaka świetnie komponuje się z dodatkiem letnich owoców: agrestu, porzeczek czy borówek. Pleśniak doskonale smakuje także z masą serową, którą przygotowujemy na bazie półtłustego twarogu, masła, cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Ewentualnie możemy dodać odrobinę aromatu pomarańczowego. Na kruchym cieście rozprowadzamy dżem porzeczkowy, następnie nakładamy masę serową i pianę z białek. Pleśniak serowy najlepiej smakuje z kruchym ciastem czekoladowym. Do pleśniaka idealnie pasują także pokruszone orzechy, konfitura z wiśni oraz podduszone na maśle kwaśne jabłka. Bez względu na to, jaką wersję ciasta wybierzemy, pleśniak zawsze nam wyjdzie i na pewno zachwyci swoim wyjątkowym smakiem całą rodzinę.