Przepis na pochodzi

Puszka sardynek to moje zabezpieczenie na czarną godzinę. Kiedy nie mam czasu (albo lenistwo wygrywa) i w lodówce oraz kuchennych szafkach hula wiatr ta mała puszka często ratuje mi dzień. Kanapka z p Zobacz więcej
Puszka sardynek to moje zabezpieczenie na czarną godzinę. Kiedy nie mam czasu (albo lenistwo wygrywa) i w lodówce oraz kuchennych szafkach hula wiatr ta mała puszka często ratuje mi dzień. Kanapka z s Zobacz więcej
Dziś polecam Wam prostą w wykonaniu,  lekką i bardzo orzeźwiającą sałatkę, doskonałą na upalne dni.  Na 4 porcje 4 średniej wielkości pomidory - pokroić w kostkę 2 duże cebule - pokroić na krążki 3 zi Zobacz więcej
Dawno nie było konkursu więc dzisiaj zaczynamy nowy, w którym do wygrania są bardzo ciekawe książki. Na pewno używacie w swojej kuchni pieprzu innych egzotycznych przypraw a to one właśnie będą motywe Zobacz więcej
Dziś nie podam żadnego przepisu na Walentynki, za to mam zamiar napisać o Walentynkach. Czy wiecie skąd to święto pochodzi i kim był święty Walenty? (zdjęcia z netu)   Kim był Święty Walenty ? Według Zobacz więcej
Dzień dobry, Może i mamy końcówkę czerwca, ale szparagi na targu jeszcze są, dlatego chciałam was zaprosić na krótki post szparagowy. Szparag to fascynujące warzywo, o 5cio tysięcznej historii w świec Zobacz więcej
Ciastka przypominające muszelki mają swój rodowód w Lotaryngii na północy Francji. Wygląd zawdzięczają formie, w której się je piecze. Nazwa prawdopodobnie została nadana przez LUDWIKA XV na cześć Mad Zobacz więcej
UWAGA !!! PRAWA AUTORSKIE!Wszystkie teksty i zdjęcia umieszczone na tym blogu są autorstwa Violetty Popiela.Nie kopiuj, nie przetwarzaj, nie wykorzystuj ich bez mojej pisemnej zgody. Wszelkie prawa za Zobacz więcej
Dzisiejszy wpis to moja odpowiedź na akcję "Serialowo w kuchni", jako że oglądanie seriali, obok gotowania, to mój ulubiony sposób spędzania czasu. Zaczęło się dobrych klika lat temu od seriali sci-fi Zobacz więcej
Na 4 porcje 1 cebula - pokroić w drobną kostkę 100 g ziemniaków - pokroić w kostkę 1 łodyga selera naciowego - pokroić na plasterki 1 strąg zielonej papryki - oczyścić, pokroić w drobną kostkę 1 ząbek Zobacz więcej
Pisałam ostatnio o domowym cukrze waniliowy (czyli cukrze aromatyzowanym prawdziwą wanilią) i krótko o tym co to jest WANILINA !  Idąc tym tropem postanowiłam trochę napisać o prawdziwej wanilii. Zebr Zobacz więcej
Sztuka kulinarna mieści się w szeroko pojętej dziedzinie życia, wiedzy i działalności, jaką jest gastronomia. Gotowanie, jedzenie, a nawet historia związana z kuchnią prawdopodobnie nie są dla większo Zobacz więcej
Bo takie spotkania są bardzo miłe i smaczne, dające wiele satysfakcji. Miło jest wiedzieć że gdzieś tam, w jakiejś innej kuchni, kraju ;) ktoś przygotował dokładnie to samo danie. Ale czy będzie wyglą Zobacz więcej
    Z mango lassi spotkałem się kilkukrotnie zanim miałem okazję go spróbować. Mango samo w sobie trafiło na mój stół dość niedawno, kiedyś trafiłem na niedojrzałe i bardzo się zawiodłem, dopiero późn Zobacz więcej
Wchodząc na jakikolwiek supermarket - czuję się jak jakiś "alien". Niestety czasem muszę się tam wybrać ! Przemierzam półki, oglądam i czytam etykiety. Czasem zdarzy mi się wrzucić coś do koszyka. Pam Zobacz więcej
molino
molino Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia meksykańska
Pochodzenie słowa TACO

Pochodzenie słowa TACO 35

Taco to jedno z pierwszych słów które przywodzą na myśl Meksyk. Obok tortilli, tequili, kaktusów, to jeden z ważniejszych symboli Meksyku. W świecie języka hiszpańskiego, słowo taco ma prawie 40 znacz Zobacz więcej
Ziele Angielskie Czy ziele angielskie na pewno pochodzi z Anglii?  Ziele angielskie wbrew pozorom nie pochodzi z Anglii a z Ameryki Środkowej i Południowej. Ziele angielskie to owoce korzennika lekars Zobacz więcej
Pączki dawniej jadano z nadzieniem ze słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na ca Zobacz więcej
Przepis pochodzi z Krakowa. Pierwszy raz słyszałam o takich pierogach od znajomego. Ciągle chwalił jakie są rewelacyjne. Musiałam je zrobić i są cudne.  Podziękuj Grzegorz swojej mamie. Są pycha i będ Zobacz więcej
Mimo że jestem strasznym łasuchem, jest jedna rzecz, podobno należąca do kategorii słodyczy (choć ja się kompletnie z tym nie zgadzam), której nie ruszę. Chałwa, bo o niej mowa to rzecz, którą omijam Zobacz więcej