Przepis na polędwica

KuchMich
KuchMich Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchMich
Pieczona polędwica wieprzowa

Pieczona polędwica wieprzowa 22416

Jeśli chodzi o pieczone mięsa to chyba nie ma nic lepszego od domowej polędwicy wieprzowej. Takie mięso jest nie tylko pewnej jakości, ale również nie zawiera wielu powszechnie stosowanych ulepszaczy. Zobacz więcej
Signorina Gotuje
Signorina Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na moim talerzu
Soczysta polędwica

Soczysta polędwica 1464

Pieczona polędwica wieprzowa to sposób na prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: po Zobacz więcej
Dzisiaj zrobiłam przegląd w lodówce. Czas na świąteczne porządki, więc muszę ją powoli opróżniać. Znalazłam wieprzowe polędwiczki, resztki marchewki, selera i pietruszki, jeden batat…W szafce wyszpera Zobacz więcej
Polędwicę wołową robi się szybko i prosto.  Składniki: polędwica wołowa masło klarowane oliwa sól pieprz ziemniaki ser pleśniowy oscypek Przygotowanie: Polędwicę pokrójcie na plastry (ok 1-1,2 cm grub Zobacz więcej
Jak już wiecie bardzo lubię oglądać różne programy kulinarne i przyswajam sobie te przepisy które są najszybsze i najłatwiejsze  do wykonania. Taki własnie jest ten przepis. Ciężko zrobić polędwicę wi Zobacz więcej
marta
marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czeresniowa Kuchnia
Suszona polędwica

Suszona polędwica 5672

Suszone wędliny zagościły u nas na dobre, schab w ziołach zniknął w tempie expresowym, suszona polędwiczka również jest już tylko na zdjęciu. Zawsze lubiłam surowe wędliny, a te własnej produkcji nie Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Wędzona polędwica

Wędzona polędwica 3664

Soczysta, wędzona polędwica mojego taty. Tajemnica jej idealnego smaku tkwi w długim wędzeniu w niskiej temperaturze:) Polecam zwłaszcza na święta z chrzanem, pyszna:) VN:F [1.9.22_1171] Rating: 5.0/1 Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Polędwica z szynkowara

Polędwica z szynkowara 5379

Na blogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny Zobacz więcej
smakikuchenne
smakikuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kuchni z uczuciem
Polędwica z dzika

Polędwica z dzika 2897

Po pierwsze muszę podziękować mojej sąsiadce Kasi S za podarowanie mi polędwiczki z dzika. Dziękuję Kasiu! Po drugie miałam okazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Polędwica wieprzowa pieczona

Polędwica wieprzowa pieczona 3307

Polędwiczki można dusić, smażyć lub zapiekać. Jest jednak mięsem delikatnym, które łatwo można wysuszyć, dlatego należy pilnować, czasu obróbki cieplnej. Przed pieczeniem należy posmarować polędwicę m Zobacz więcej
Calla
Calla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zpiekarnika.blog.pl
Pieczona polędwica

Pieczona polędwica 4049

Taką wędlinę zdecydowanie lubię najbardziej. Zastanawiałam się jak ją upiec, aby nie była sucha, a nie chciałam najpierw jej obsmażać itp. Udało się, wyszła delikatna i soczysta.       Składniki:   0, Zobacz więcej
Polędwica wieprzowa wędzona Polędwica wieprzowa wędzona   Składniki: - polędwice z wieprzowa  Polędwicę zakupiona w sklepie pozbawiamy mizdry, czyli błony i warkocza, czyli takiego mięśnia z boku. Ma Zobacz więcej
tomas151
tomas151 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EATtm
POLĘDWICA Z DORSZA

POLĘDWICA Z DORSZA 2082

#‎obiad #‎ryba #‎dorsz #‎polędwicazdorsza #‎parmezan #‎panierka #‎pomidory #‎rukola #‎winegret #‎rukiew #‎wodna #‎zdrowie #‎zdrowe #‎jedzenie #‎dinner #‎fish #‎cod #‎filletofcod #‎parmesan #‎breadcrum Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa 24144

Polędwica wieprzowa Polędwica wieprzowa przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę w sosie z musztardy i śmietany z dodatkiem szałwii. Sekretem jest podsmażenie wieprzowiny przed pieczeniem jej w pie Zobacz więcej
31sty2012 Kategoria: Obiad Autor: Agnieszka Polędwica wieprzowa to miła odmiana od kurczaków, schabowych i mielonego. Kusiła nas polędwica wołowa ale zasłyszane tu i ówdzie, że najlepiej smakuje na wp Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Pieczona polędwica wieprzowa

Pieczona polędwica wieprzowa 12157

Proste i smaczne danie na letni obiad. Dodatkiem może być zielona sałata z dużą ilością pomidorów.  Już jutro przepis na sos z kurek.  Polecam.  Pieczona polędwica wieprzowa  Składniki 1 średnia polęd Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Pieczona polędwica

Pieczona polędwica 3974

23 sty 2013 Pieczona polędwica W dzisiejszych czasach kupienie dobrej wędliny graniczy z cudem! Te różowe szyneczki, soczyste, pachnące w miodowo – brązowej skórce to niestety produkty, które niewiele Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Polędwica dojrzewająca

Polędwica dojrzewająca 12569

Wreszcie dojrzała! Chodziłam w koło, niczym kot, pilnowałam, czekałam... Aż wreszcie uznałam, że to już! Polędwica - u nas tak nazywają suszony schab. Smakiem przypomina dojrzewające wędliny z Włoch, Zobacz więcej
Na Święta zaplanowałam sobie polędwicę wołową z pończochy, a że kupiłam dosyć spory kawałek, który z jednej strony był trochę cieńszy, postanowiłam go podzielić i trochę przygotować na obiad. Po lekki Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Pieczona polędwica wieprzowa

Pieczona polędwica wieprzowa 13030

Poleca: Thinka Kolejna (po gotowanej szynce) alternatywa dla kupnej wędliny. Nie znalazłam jeszcze swojego domowego "ideału", więc poszukiwania trwają nadal. Dziś próbujemy: pieczoną polędwicę wieprzo Zobacz więcej

Polędwica wieprzowa jest jednym z najpopularniejszych mięs, pochodzącym z części grzbietowej świni. Często przyrządzana jest jako mięso pieczone, duszone, grillowane, stri-fry, bardzo rzadko gotowane. Niekiedy, do przygotowania wykwintnego dania z polędwicy stosuje się wędzenie na zimno. Polędwicę podaję się zazwyczaj w sosie ciemnym, kurkowym, pieczarkowym, grzybowym, pieprzowym. Jest to mięso soczyste, kruche i szybkie w przygotowaniu.

Aby zrobić dobrą polędwicę, trzeba wybrać najlepszy jakościowo kawałek. Z mięsa najpewniej będziemy zadowoleni, jeśli wybierzemy wieprzowinę oznaczoną znakiem PQS lub QAFP. To znaki, które informują, że mięso wieprzowe jest najwyższej jakości, pozyskiwane z określonych ras świń. Trzoda z systemu jest odpowiednio karmiona i przygotowywana do uboju, między innymi z zapewnieniem jej odpoczynku po transporcie do ubojni. Mięso z QAFP nie jest nastrzykiwane ani w żaden inny sposób wypełniane dodatkowymi substancjami, a jego obróbka ograniczająca się do schładzania i pakowania w atmosferze gazów obojętnych sprawia, że mięso jest najwyższej jakości. Przy przygotowaniu polędwicy trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach, które sprawią, że mięso nie będzie wysuszone, twarde, włókniste i zalane sosem, który przytłumi jego prawdziwy, delikatny, nieco słodkawy smak. Przede wszystkim polędwica ma na sobie błonkę, którą trzeba wykroić przed przystąpieniem do obróbki kawałka. Pozostawienie jej spowodowałoby wykręcenie polędwicy podczas smażenia i powstanie warstwy mięsa wręcz nie do pogryzienia. Po usunięciu błony polędwica musi być szybko obsmażona z każdej strony na gorącej patelni np. z niewielką ilością neutralnego w smaku oleju. To zamknie pory mięsa i zabezpieczy wnętrze kawałka przed wysuszeniem przez wypływające na zewnątrz soki. Tak obsmażone mięso trzeba następnie włożyć na 15 min do piekarnika, a następnie owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 min. To spowoduje równomierne rozłożenie soków w mięsie, dzięki czemu kawałek będzie kruchy i soczysty, a po przekrojeniu delikatnie różowy. Niektórzy szefowie kuchni polecają również jedynie szybkie podsmażenie kawałka polędwicy na maśle i doprawienie jej solą i świeżo mielonym pieprzem, dla wydobycia smaku mięsa. Do tak prosto przygotowanego kawałka można dodać np. sos owocowy na bazie cydru.

Aby uzyskać smaczną potrawę, polędwicę można również zawijać w ciasto francuskie, boczek lub szynkę. Najbardziej znana polędwica zawijana to polędwica Wellington owijana w masę grzybową oraz ciasto francuskie. Polędwica lubi również zioła, a wśród nich chyba najbardziej tymianek. Warto więc to zioło dodawać do potraw skomponowanych przy użyciu tej delikatnej wieprzowiny. Do potraw z polędwicą można dodać zioła prowansalskie-suszone, cząber, majeranek, rozmaryn, pietruszkę, estragon, kolendrę, szałwię, miętę. Do polędwicy pasują również dodatki takie jak czosnek, imbir, chili, cytryna, cebula, ziemniaki, pomidory, orzechy, marchewka, limonka, cukinia, seler, chrzan. Do niektórych dań z polędwicą dodawany jest anyż, kmin lub goździki. Mięso wieprzowe jest tak plastyczne w przygotowaniu, że warto skorzystać z jego możliwości i starać się zrobić coś swojego, wyjątkowego.