Przepis na polędwiczka

Szybki sposób na polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Podaję z surówką z białej kapusty oraz razowym makaronem tagliatelle.  Polędwiczki w sosie śliwkowym Składniki: (na 4 porcje) ok 500 g polędwi Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe z cebulą to jedno z prostszych i bardzo smacznych dań. Polędwiczki wieprzowe są delikatnym, nie wymagającym długiego gotowania mięsem, więc przyrządzenie ich zajmie niewiele czas Zobacz więcej
Przyznam się szczerze, że nigdy jeszcze nie nadziewałam polędwiczek. Najczęściej w takiej postaci robię kurczaka, bądź indyka. To szybki i sprawdzony sposób na mięsne kombinacje smakowe. Bardzo się zd Zobacz więcej
Świetny przepis na przygotowanie polędwiczek. Same rozpływają sie w ustach. Bulion przygotowałam z gotowej kostki bulionowej drobiowo-wołowej. Pół kostki wrzuciłam do szklanki wrzącej wody. Poledwiczk Zobacz więcej
dynamic24pl
dynamic24pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
naRuszcie
Polędwiczki wieprzowe z grilla

Polędwiczki wieprzowe z grilla 2929

Wieprzowina jest jednym z najbardziej popularnych mięs , które trafia na grilla lub do wędzarni. Te wieprzowe polędwiczki marynowane są w marynacie w stylu azjatyckim.  Marynata ta utrzymuje odpowiedn Zobacz więcej
zbysiowa
zbysiowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Takie tam pichcenie
Polędwiczki z pieczarkami

Polędwiczki z pieczarkami 20753

Dzisiaj zapraszam na mięciutki i aromatyczne polędwiczki z pieczarkami. Polane delikatnym sosem smakują wybornie. Około 60 dag polędwiczki wieprzowej Olej do smażenia 1 duża cebula 50 dag pieczarek So Zobacz więcej
Często na niedzielny obiad przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnej formie (tu jedna z pierwszych propozycji - Polędwiczka w chrzanie i curry). Dziś pomysł na duszoną wersję, ale w przygotowaniu ma Zobacz więcej
taura
taura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
qulinarny.blogspot.com
Polędwiczki z kurkami

Polędwiczki z kurkami 4347

2 polędwiczki pokroiłam na plastry o grubości 2 cm. Delikatnie rozbiłam dłonią, osoliłam i opieprzyłam. Na patelni rozgrzałam olej i ułożyłam polędwiczki. Smażyłam 4 minuty z każdej strony. Usmażone p Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe 4045

Marynata: ½ łyżeczki anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub po ½ łyżeczki obu przypraw, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju z orzechów laskowych, 50 ml soku ananasowego, 50 ml w Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Polędwiczki ze szpinakiem.

Polędwiczki ze szpinakiem. 2882

Szybki i bardzo smaczny obiad. Polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem. W najprostszym sosie ;) Składniki :  * 1/2 polędwicy wieprzowej ( około 300 g ),  * sól, pieprz,  * 2 łyżki oliwy,  * bulion Zobacz więcej
Mari-eta
Mari-eta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mari-eta
Polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczki wieprzowe. 3871

Babcia "obadarowała" mnie polędwiczką wieprzową. Takie dary, to jak najbardziej, bo kto może się znać lepiej, jeśli nie Babcia :) Kruche, delikatne mięso. Tak niewiele potrzeba, by je przyrządzić. Zni Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Polędwiczki z dzika

Polędwiczki z dzika 5417

Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa. Dziś zapraszam na kolejną potrawę z dzicz Zobacz więcej
kmiec.ag
kmiec.ag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
White Tablecloth
Polędwiczki.

Polędwiczki. 3223

Polędwiczki Przepis znalazła tutaj, zamieniłam szynkę parmeńska na boczek, można stosować zamiennie :) Składniki na mięso:: - polędwica wieprzowa - suszone pomidory - 100 g sera gorgonzola - około 4 p Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Soczyste polędwiczki

Soczyste polędwiczki 3510

Soczystość polędwiczek zapewnia jogurtowa marynata oraz "płaszczyk" z plasterków boczku parzonego. Pycha !!! SKŁADNIKI: 2 x polędwiczki wieprzowe 4 opakowania boczku parzonego w plasterkach 200 ml jog Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Pieczone polędwiczki

Pieczone polędwiczki 10046

Kolejny, jak dla mnie, idealny przepis od Ani z LS.  Nigdy wcześniej nie piekłam polędwiczek, jeśli już to smażyłam lub dusiłam w sosie. Jeśli wy też tego nigdy nie robiliście, to polecam bo naprawdę Zobacz więcej
BabaLuca
BabaLuca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z kotła BabaLucy
polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe 25433

Dziś niedziela czas odpoczynku i wytchnienia. Cały wekend stałam przy kuchni: piekłam chleb, robiłam pastę bulionową i ljutenicę  i ciasto karmelowo-orzechowe (przepisy wkrótce) więc postanowiłam, że Zobacz więcej
Mój mąż od zawsze twierdził, że drobiu się nie je ;) Zmienił zdanie całkiem niedawno i od tego czasu gości on u nas w rożnych postaciach. Polędwiczki z indyka są idealne zarówno na obiad jak i na kola Zobacz więcej
Zdrowa Kuchnia
Zdrowa Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowa Kuchnia
Polędwiczki z kurkami

Polędwiczki z kurkami 6046

Polędwiczki pokroić w 1 cm plastry. Patelnię rozgrzać. Polędwiczki smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano. Zdjąć z patelni.   Na tej samej patelni podsmażyć cebulę. Następnie dodać kurk Zobacz więcej
Kasiolek
Kasiolek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zabiegana w Kuchni
polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe 5923

Polędwiczka wieprzowa to najprostsze mięso do przygotowania. Smakuje wyśmienicie doprawione tylko świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe świeżo zmielony pieprz ś Zobacz więcej
Katarinka
Katarinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katarinkowa kuchnia
Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe 14891

Bardzo lubię polędwiczki, ponieważ bardzo szybko się je przyrządza i są smacznym mięsem. Sposobów na jej podanie jest tyle ile kucharek. Tak zrobione polędwiczki pierwszy raz przyrządziła kiedyś na ob Zobacz więcej

Polędwiczka wieprzowa jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych. Trudno uwierzyć, ale ten niepozorny kawałek mięsa, pochodzący z grzbietowej części świni, jest chudszy od mięsa drobiowego, w tym piersi kurczaka. Dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej, ale również dla sportowców, ponieważ jest nie tylko niskotłuszczowa, ale również wysokobiałkowa. Nie ma też cholesterolu, co jest niezwykle istotne dla osób zmagających się z chorobami, na które wpływ ma jego wysoki poziom. Poza tym polędwiczka nie wymaga mozolnej obróbki, choć aby ją odpowiednio przygotować, trzeba znać parę trików, dzięki którym nie stanie się twardym i łykowatym kawałkiem mięsa.

Przede wszystkim należy więc pamiętać, że polędwiczka jest delikatna, pozbawiona tłuszczu i otoczona perlistą błoną. Przy przygotowywaniu mięsa najpierw trzeba więc zdjąć błonę. Następnie obrabiany kawałek trzeba dokładnie i z każdej strony obsmażyć na gorącej patelni z dodatkiem oleju lub masła. To pozwoli zamknąć w mięsie pory i zatrzymać soki, które sprawią, że danie będzie smaczne, delikatne i niewysuszone. Obsmażoną polędwiczkę następnie należy włożyć na piekarnika na kilka minut, po których mięso jeszcze musi odpocząć, aby soki ustabilizowały się i rozprowadziły równomiernie na całym przekroju.

Polędwiczki można również pokroić na cienkie plasterki, delikatnie rozpłaszczyć je palcami i podsmażyć np. na maśle. Pod naciskiem włókna polędwiczek same rozejdą się równomiernie, dzięki czemu będą miękkie i soczyste, a jednocześnie płaskie. Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje w najprostszej formie, choć może być też podstawą do tworzenia wykwintnych i fantazyjnych dań obiadowych czy kolacyjnych oraz na spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Nie ma chyba restauracji, w której nie podawano by tego szlachetnego mięsa, np. z piure ziemniaczanym, dyniowym, selerowym itd., również w towarzystwie grillowanych warzyw, podsmażanych ziemniaczków czy klusek. Znane są polędwiczki w sosach, z cydrem i karmelizowanymi jabłkami, z wiśniami, śliwkami, figami i innymi owocami sezonowymi, też z daktylami, grzybami, szparagami czy zawijane. Do zawijania polędwiczek najczęściej używa się szynki parmeńskiej oraz ciasta francuskiego. Polędwiczki mogą być również nadziewane. Najczęściej używa się tu śliwek, moreli, brzoskwiń, kiełbasek i sera.

Smak potrawy w polędwiczki w dużym stopniu zależy od jakości użytego mięsa. Kupując odpowiedni kawałek, trzeba patrzeć, czy nie jest on obeschnięty lub nienaturalnie natłuszczony. Również delikatnie różowy kolor mięsa może świadczyć o dobre jakości wybieranego kawałka. Przede wszystkim jednak, o ile jest to możliwe, trzeba wybrać mięso neutralnie pachnące. Największą pewność zakupu idealnej polędwiczki mamy wybierając mięso oznaczone znakiem PQS lub QAFP, które informują, że ta wieprzowina jest najwyższej jakości, pozyskiwana z odpowiednich ras świń, a trzoda, z której pozyskano kawałek, była odpowiednio karmiona i przygotowywana do uboju, chociażby z ograniczeniem stresu przedubojowego. Z takiego mięsa zrobimy idealne danie. Polędwiczka będzie smaczna i zachowa wszystkie wartości.