Przepis na polędwiczki wieprzowe

Szybki sposób na polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Podaję z surówką z białej kapusty oraz razowym makaronem tagliatelle.  Polędwiczki w sosie śliwkowym Składniki: (na 4 porcje) ok 500 g polędwi Zobacz więcej
Cześć =) Polędwiczki wieprzowe są niewielkie i delikatne, stąd czas ich pieczenia jest dość krótki, około 40 minut, a dla tych, co lubią polędwiczki jeszcze nieco krwiste - 30 minut. Z dodatkiem dowol Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim Zobacz więcej
Tym razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)  - podane z sosem  chrzanowo -śmietanowym   - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commandaria
Polędwiczki wieprzowe z warzywami

Polędwiczki wieprzowe z warzywami 6346

Obok tego przepisu nie da się tak po prostu przejść obojętnie... Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, z całym mnóstwem warzyw. Marchewka, pietruszka, seler, por i cebula- tak mało potrzeba aby zrobi Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję polędwiczki wieprzowe. Sos wyszedł boski :) Serdecznie polecam. Polędwiczki wieprzowe w żurawinowym sosie około 500g polędwiczki wieprzowej 150mlczerwonego wina 1 łyżka miodu 2 łyżki Zobacz więcej
Polędwiczki wieprzowe, to bardzo fajny wynalazek - wystarczy kilka przypraw, garnek, patelnia albo piekarnik - i szybkie i smaczne danie gotowe. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 1/2 łyżeczki soli 2 Zobacz więcej
Świetny przepis na przygotowanie polędwiczek. Same rozpływają sie w ustach. Bulion przygotowałam z gotowej kostki bulionowej drobiowo-wołowej. Pół kostki wrzuciłam do szklanki wrzącej wody. Poledwiczk Zobacz więcej
14 maja 2013&nbsp/ Wpisany w  Na duży głód Polędwiczki wieprzowe w marynacie. Bardzo proste do zrobienia mięsko, pomijając czas marynowania, samo przygotowanie nie trwa długo. Jako dodatek do polędwic Zobacz więcej
Pyszne zapiekane polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym. To danie świetnie nadaje się na niedzielny obiad, albo kiedy chcemy zaskoczyć znajomych naszymi umiejętnościami kulinarnymi. No dobrze, dob Zobacz więcej
Mili moi, dziaj zrobiłam nieco "poważniejsze" danie. I tak jak większość przepisów, które Wam przedstawiam, również polędwiczki wieprzowe faszerowane są bardzo łatwe w wykonaniu. Przyznam, że nie jest Zobacz więcej
Często na niedzielny obiad przygotowuję polędwiczki wieprzowe w różnej formie (tu jedna z pierwszych propozycji - Polędwiczka w chrzanie i curry). Dziś pomysł na duszoną wersję, ale w przygotowaniu ma Zobacz więcej
Pyszne, delikatne i pachnące polędwiczki wieprzowe. Takie obiady uwielbiam. Polędwiczka z wierzchu jest słodko-słona, trochę pikantna, o lekko „spalonym” posmaku – przypomina mi smak mięsa w sosie BBQ Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe 4047

Marynata: ½ łyżeczki anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub po ½ łyżeczki obu przypraw, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju z orzechów laskowych, 50 ml soku ananasowego, 50 ml w Zobacz więcej
Mari-eta
Mari-eta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mari-eta
Polędwiczki wieprzowe.

Polędwiczki wieprzowe. 3871

Babcia "obadarowała" mnie polędwiczką wieprzową. Takie dary, to jak najbardziej, bo kto może się znać lepiej, jeśli nie Babcia :) Kruche, delikatne mięso. Tak niewiele potrzeba, by je przyrządzić. Zni Zobacz więcej
Chleb z szalotkami, ... » Polędwiczki wieprzowe z żurawiną Kulinarny aforyzm: Prawdziwie głodny poradzi sobie i bez łyżki. Feliks Chwalibóg Dzisiaj kolejne danie z żurawiną. Przepis znaleziony na tej Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami 6247

Sezon na kurki jest w pełni więc zapraszam dzisiaj na pyszne polędwiczki w sosie kurkowym. Mięso polędwiczek jest bardzo delikatne, nie musi być długo smażone, pieczone. Kurki smażyłam na maśle z czos Zobacz więcej
BabaLuca
BabaLuca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z kotła BabaLucy
polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe 25433

Dziś niedziela czas odpoczynku i wytchnienia. Cały wekend stałam przy kuchni: piekłam chleb, robiłam pastę bulionową i ljutenicę  i ciasto karmelowo-orzechowe (przepisy wkrótce) więc postanowiłam, że Zobacz więcej
Kasiolek
Kasiolek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zabiegana w Kuchni
polędwiczki wieprzowe

polędwiczki wieprzowe 5924

Polędwiczka wieprzowa to najprostsze mięso do przygotowania. Smakuje wyśmienicie doprawione tylko świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe świeżo zmielony pieprz ś Zobacz więcej
Pieczone polędwiczki wieprzowe w sosie czosnkowym z pieczarkami i ze śmietaną można podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem i surówką. SKŁADNIKI: 2 -3 polędwiczki wieprzowe 2-3 ząbki czosnku majeranek Zobacz więcej

Polędwiczki wieprzowe to skuteczny sposób, by przekonać do wieprzowiny tych, którym kojarzy się ona wyłącznie z ciężkostrawnym, tłustym kotletem schabowym. Dlaczego warto w ogóle po wieprzowinę sięgać? Jest ona łatwa do zgryzienia (co ma znaczenie w przypadku osób starszych), ma delikatny smak, dość łatwo kupić ją w korzystnej cenie, a przede wszystkim stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy B 12 (produkty odzwierzęce są zresztą jej jedynym rezerwuarem).


Polędwiczki wieprzowe wykrawane są z polędwicy - długiego, wąskiego mięśnia z grzbietu zwierzęcia. Ta część tuszy nie jest zwykle mocno otłuszczona, dlatego przyrządzane z niej polędwiczki można proponować nawet biesiadnikom unikającym ciężkostrawnych dań. Wygląda też na to, że wysoka zawartość cholesterolu w tuszy wieprzowej to mit. Jest ona niewiele wyższa niż w drobiu.


Aby polędwiczki się udały, niewielka ilość tłuszczu będzie konieczna, ale w tym daniu najważniejszą rolę odgrywa jakość mięsa. Wieprzowina to mięso czerwone i - jak sama nazwa wskazuje - powinna mieć taki właśnie kolor. Blade mięso świadczy o rozwodnieniu. Ciemnoróżowe - pochodzi od młodych, półrocznych zwierząt. Nie powinno też od niego niczym zalatywać. Wybierając polędwicę na polędwiczki, zwróćmy uwagę, czy pochodzi ona od wykastrowanego wieprza. Jeśli tak się nie stało, przy obróbce termicznej możemy wyczuć zapach moczu.


Polędwiczki wieprzowe kojarzą się ze szlachecką kuchnią staropolską i z tego względu często są podawane w sosie grzybowym. To znakomite połączenie, warto jednak pamiętać, że dania z wieprzowiny nie były w Polsce popularne aż do końca XIX wieku. Polędwiczki wieprzowe, choć same są delikatne w smaku i bardzo miękkie, najlepiej komponują się z sosami o wyrazistym bukiecie. Oprócz wspomnianego sosu grzybowego warto wypróbować sos śliwkowy, sos żurawinowy, czy sos chrzanowy. Ciekawe, że choć polędwiczki wieprzowe pochodzą z hodowlanego mięsa, w kuchni traktowane są bardziej jak dziczyzna i z tego względu obkładane leśnymi owocami, czy jabłkami.


Polędwiczki wieprzowe to dobry sposób, by spróbować "oswoić" się z przygotowywaniem mięsnych dań. Ich obróbka nie jest skomplikowana, a smak - na tyle subtelny, by zadowolić bardzo wyrafinowane gusta. Mięso z przerostami tłuszczu możemy podsmażyć na oleju, co pozwoli wytopić jego nadmiar. Generalnie najlepsze rezultaty w przyrządzaniu polędwiczek przynosi ich wstępne przysmażenie na patelni. Jeśli smak właściwy mięsa nas nie zadowala, możemy pokusić się o zamarynowanie go na dobę przed podaniem. (W sklepach dostępne jest tak przygotowane mięso, ale niekiedy marynata maskuje w nim nieświeżość!) Smakosze upierają się jednak, że najlepsze jakościowo polędwiczki obywają się dodatkiem soli i pieprzu.

Polędwiczki wieprzowe to wdzięczna potrawa nie tylko w gotowaniu, ale też w jedzeniu. Miękkie mięso łatwo się kroi i gryzie, a wcześniejsze rozdzielenie na nieduże porcje pomaga nałożyć każdemu dokładnie tyle, ile potrzebuje. Ten, zdawałoby się, poboczny drobiazg zyskuje wielkie znaczenie, gdy trzeba nakłonić do zjedzenia mięsa osoby starsze lub dzieci.