Przepis na polewa czekoladowa

agaimisia
agaimisia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 6439

Miałam już "przyjemność " używać kupnych polew czekoladowych i przyrzekłam w końcu sobie nigdy więcej. Hmm te polewy to tylko z nazwy czekoladowe były w smaku oj lepiej nie pamiętać. Znalazłam kiedyś Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 1278

Przepis na polewę czekoladową. Rozpływająca się w utach polewa czekoladowa, idealna do murzynka, ale również do wielu innych ciast, deserów a nawet lodów. Wzbogaca ich smak, ale także pełni rolę pyszn Zobacz więcej
Szybka domowa polewa czekoladowa, doskonała do dekoracji deserów czy pokrywania ciast - tortów.  Smaczna i prosta w wykonaniu, zastyga, ale nie jest później twarda a bardzo ładnie  błyszczy....wykorzy Zobacz więcej
Dailla
Dailla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Rewelacje
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 813

MOJA KUCHNIA 1/06/2012 Polewa czekoladowa Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30-proc. 1 łyżeczka masła 20 ml likieru kawowego Na niewielkim ogniu zagotuj śmietankę, zestaw z ognia i Zobacz więcej
Dobry przepis na polewę czekoladową to bezcenny skarb.  Pamiętam jak któregoś razu zadzwoniła do mnie zrozpaczona mama płacząc do słuchawki, że nie może pokroić ciasta bo jej polewa czekoladowa za bar Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 4011

Ta polewa jest zwana w mojej rodzinie IDEALNĄ, gdyż zawsze się udaje. Jej główne cechy: nie łamie się przy krojeniu, nie ma w niej żadnych krupek, świetnie rozprowadza się ją po cieście, nie brudzi pa Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
polewa czekoladowa

polewa czekoladowa 1866

Polecam bardzo prostą w wykonaniu polewę czekoladową.. Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
POLEWA CZEKOLADOWA

POLEWA CZEKOLADOWA 5432

TRADYCYJNE CIASTO DROŻDŻOWE » POLEWA CZEKOLADOWA Prawdziwa polewa czekoladowa.   Składniki: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao   Wykonanie: Margarynę, cukier, wodę i kakao got Zobacz więcej
beatriczenkiczen
beatriczenkiczen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BeatriczenKiczen
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 4448

Pierwsza polewa, to moja ulubiona, jest błyszcząca, nie łamie się, ma dobry smak, dobrze rozprowadza się po cieście, w zależności od tego czy odparujemy mniej czy więcej wody będzie mniej/bardziej gęs Zobacz więcej
KochamyTo!
KochamyTo! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KochamyTo!
Prosta polewa czekoladowa.

Prosta polewa czekoladowa. 4412

Nigdy nie rozumiałem, po co ludzie kupują te okropne torebki z obrzydliwymi bryłami czegoś czekoladopodobnego, które wrzuca się do gorącej wody i rozpuszcza, skoro nieskończenie lepszy efekt osiągnie Zobacz więcej
doduś
doduś Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marzenia na talerzu
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 2785

- bardzo prosta i smaczna :))   Przepis na tę polewę mam od zawsze, ale robię ją od jakiegoś roku. Wtedy właśnie nie było w sklepie polewy gotowej, której zawsze używałam i zmuszona byłam kupić produk Zobacz więcej
cool_justo
cool_justo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
imbirowo.blox.pl
SERNIK z polewą czekoladową

SERNIK z polewą czekoladową 5245

Pyszny waniliowy sernik , na spodzie z czekoladowych ciasteczek z kawałkami czekolady i aksamitną polewą czekoladową.      Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):   * 200 g ciastek czekolado Zobacz więcej
malinka118
malinka118 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Malinkowa kuchnia
Polewa czekoladowa.

Polewa czekoladowa. 4776

Ta polewa czekoladowa kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. W mojej rodzinie przepis ten pochodzi chyba od prababci. Najczęściej gościła u nas na murzynku albo serniku wiedeńskim. Ja robię ją czasem Zobacz więcej
Słodka Babeczka
Słodka Babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KulinarnePrzeboje.pl
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 1350

Polewa czekoladowa - KulinarnePrzeboje.pl KulinarnePrzeboje.pl Słodkości Przetwory Współpraca Spis treści Select PageSłodkościPrzetworyWspółpracaSpis treści 22 sierpnia 2014 Polewa czekoladowa Spodoba Zobacz więcej
Czekolada ta jest półpłynna, zastyga po pewnym czasie. Delikatna, słodka w smaku. Idealna jako polewa do dziecięcych smakołyków i na artystyczne esy-floresy:) PS. tak sobie myślę, że po dodaniu mleka Zobacz więcej
Blueberry1635
Blueberry1635 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia moje królestwo
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 1530

Kuchnia moje królestwo: Polewa czekoladowa Kuchnia moje królestwo niedziela, 3 listopada 2013 Polewa czekoladowa Prosta, aksamitna, przepyszna... nadaje się do dekoracji babeczek, ciast i tortów. Skła Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Piernik świąteczny i polewa czekoladowa

Piernik świąteczny i polewa czekoladowa 1284

2 tygodnie temu pokazywałam Wam mój pierwszy piernik . Już w trakcie pieczenia bosko pachniał a po wystudzeniu wcale nie był twardy. Myślę, że można by go było jeść od razu więc jeśli ktoś chce jeszcz Zobacz więcej
Uzupełnienie wczorajszego postu...... Polewa czekoladowa idealna do "oblania" wszelkiego rodzaju ciast i tortów ale również ratuje życie gdy w domu nie ma nic słodkiego. :) Potrzebne składniki: 1/4 ko Zobacz więcej
buszujacawkuchni.pl
buszujacawkuchni.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 5337

Pomyślałam, że przed Świętami przydałby się przepis na polewę czekoladową do ozdabiania ciast i pierniczków. Ta jest idealna. Nie rozwarstwia się i można ją kilkakrotnie podgrzewać, gdy za bardzo stwa Zobacz więcej
pannarasma
pannarasma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Notatnik kuchenny
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa 9165

Jeden z prostych sposobów na uzyskanie idealnej polewy czekoladowej, która jest idealnie gęsta, ale nie robi się mocno twarda. Kiedyś przepis zaczerpnięty z jakiejś książki kucharskiej. -Polewa czekol Zobacz więcej

Polewa czekoladowa to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów (nawet owocowe musy smakują z nią wyśmienicie!) i sprytny wybieg każdego łasucha, który pragnie ograniczać kalorie, a nie może obejść się bez słodyczy. Relatywnie niewielka ilość czekolady nie obciąży żołądka tak bardzo jak tradycyjne słodkie ciasto, za to dostarczy podniebieniu przyjemnych doznań.


Wielbicieli czekolady w tej postaci z pewności ucieszy wiadomość, że jedzenie jej - chociażby pod postacią polewy - poprawia nastrój (podnosi poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia), dodaje energii, dostarcza magnezu, a dzięki zawartości pirazyny wzmacnia koncentrację. Kto wie, czy nie zmniejsza też ryzyka udaru mózgu oraz zawału serca? Ma ona bowiem zdolność obniżenia ciśnienia krwi.

Chcąc wynieść wszystkie te korzyści z jedzenia czekolady, należy pamiętać, by polewę przygotowywać jedynie z jej gorzkiej wersji. Mleczna czekolada zawiera zbyt wiele przetworzonych dodatków obniżających jej walory odżywcze. Bezwzględnie należy też unikać używania wyrobu czekoladopodobnego. Nawet prawdziwa gorzka czekolada może też zaszkodzić osobom ze skłonnością do migren i refluksem żołądkowym. Być może jej niewielka ilość w polewie okaże się akceptowalna? Jeśli próbować, to ostrożnie! Pocieszające jest natomiast, że żadne specjalistyczne badania nie potwierdzają, jakoby jedzenie gorzkiej czekolady miało psuć zęby, czy wywoływać trądzik.


Polewa czekoladowa jest niezwykle prosta w wykonaniu. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Dla poprawy konsystencji i zagęszczenia polewy warto dodać deserowej śmietany i/albo masła, czy mleka. Polewa czekoladowa wzbogacona o te składniki będzie bardziej płynna, co może wydatnie pomóc w pokrywaniu nią większych powierzchni (np. ciasta). Polewę zawsze przygotowujemy na ciepło, natomiast serwować ją możemy zarówno na gorąco, jak i na zimno (np. w lodach, czy owocach). Intrygujący efekt smakowy zyskamy łącząc polewę czekoladową z sosem wiśniowym lub malinowym.


Polewę czekoladową możemy stosować w wersji "medium", tj. dodawać ją do deserów. Świetnie sprawdza się n a lodach (także tych owocowych), czy jako wierzchnia warstwa ciast i ciastek. Ciekawym i modnym zabiegiem jest stosowanie minimalnej ilości polewy czekoladowej do tworzenia esów-floresów w deserach na ciepło (np. naleśnikach), a nawet... wytrawnych daniach. (Polewa czekoladowa świetnie komponuje się z dziczyzną.)

Stosując polewę czekoladową możemy też pójść na całość i przygotować jej cały garnuszek, w którym będziemy zanurzali kawałki owoców. Pod naczynkiem zapalamy świeczkę (dzięki czemu masa nie wystygnie), a deser nabieramy szpikulcami. Takie romantyczne, czekoladowe fondue to wypróbowany patent na romantyczną randkę. Nie trzeba oczywiście dodawać, że słodyczą czekoladowej polewy cieszymy się, jedząc ze wspólnego naczynia. ;-)

Mówiąc o polewie czekoladowej, najczęściej myślimy o tradycyjnej, brązowej czekoladzie, natomiast ciekawy efekt kolorystyczny zyskamy też, rozpuszczając czekoladę białą. Biała polewa czekoladowa zaprezentuje się szczególnie efektownie w deserach z czerwonych owoców. Warto mieć jednak na względzie, że jej wartości odżywcze nie umywają się do polewy z czekolady gorzkiej, a do tego jest ona bardziej kaloryczna.