Przepis na policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe w cydrze to kolejne połączenie, które zaintrygowało mnie do tego stopnia, że musiałam ich spróbować! Oczywiście, najlepszymi testerami jesteśmy my sami, więc w niedługim czasie na n Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Policzki wieprzowe z oliwkami

Policzki wieprzowe z oliwkami 3923

 zastawa z  Zobacz więcej
Agabi
Agabi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
POTRAVEL
Policzki wieprzowe duszone w cydrze

Policzki wieprzowe duszone w cydrze 2294

Kiedy ostatnio przygotowałam bigos cygański, myślałam , że zostanie moim popisowym daniem. O tym jak bardzo się myliłam, przekonałam się czwartkowym popołudniem, próbując policzków wieprzowych duszony Zobacz więcej
Post Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni. Zobacz więcej
Większość z nas bardzo często do tematu podrobów podchodzi nieufnie. Niepotrzebnie. Będąc małą dziewczynką pamiętam jak dziś obiad u mamy i babci, na którym królowały kurczęce serca i żołądki podawane Zobacz więcej
Z policzkami wieprzowymi poznaliśmy się niedawno. Byłam bardzo ciekawa ich smaku i nie zawiodłam się. Samodzielne przygotowanie ich w domu wymaga cierpliwości i trochę pracy, gdyż niewłaściwie lub nie Zobacz więcej
poprostugotuje
poprostugotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po Prostu Gotuję
Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe 2694

Policzki wieprzowe | Po Prostu Gotuje Po Prostu Gotuje Łatwe gotowanie Robię zakupy w sklepie z czerwonym robaczkiem w  czarne kropki, bo mam najbliżej. Jakiś tydzień temu mieli w ofercie , jak zobacz Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Policzki wieprzowe w sosie piwnym

Policzki wieprzowe w sosie piwnym 1544

Składniki: - 600g policzków wieprzowych - 250ml ciemnego piwa - 2 czerwone cebula - 1 cebula biała - 1-2 marchewki - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - olej do s Zobacz więcej
Składniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ile smaku
Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe 36504

Czyli chyba najdelikatniejsze mięsko na świecie. Drogie nie są, a podane z ziemniaczanym puree stanowią super propozycję na obiad czy kolację. 2 policzki to jedna porcja dla dorosłej osoby. Zobacz więcej
Składniki na 3-4 porcję: Przygotowanie:    Wartości odżywcze w 1 porcji: Białko: 24 g Węglowodany: 6 g Tłuszcze: 22 g Kcal: 370 Szybkie, proste, jednogarnkowe danie który zachwyci każdego smakosza wie Zobacz więcej
To będzie kanapka. Ale jak to u nas, nie będzie to zwyczajna kanapka. Jak przystało na obecną porę roku – będzie sycąca i pachnąca jesienią. Jako mięsną podstawę wykorzystamy policzki wieprzowe –  mię Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Policzki wieprzowe w warzywnym sosie to ciekawe odkrycie na moim stole. Są delikatnym, bardzo miękkim mięsem, po ugotowaniu rozpływa się … Przeczytaj cały ar Zobacz więcej
Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 24Policzki wieprzowe kupiłam całkiem niedawno w sklepie sieci B…   Policzki wieprzowe od jakiegoś czasu widywane były w różnych sklepach, mi w końcu udało si Zobacz więcej

Policzki wieprzowe nie są popularną potrawą na polskim stole. Może szkoda, bo jest to stosunkowo tania i pożywna część wieprzowego mięsa.

Policzki wieprzowe mają intensywny smak, a przed ugotowaniem są dość twarde. Długotrwała obróbka termiczna to konieczność. Dobrze ugotowane policzki stają się delikatne i lekko kleiste, a to ze względu na dużą zawartość kolagenu, który jest ważnym składnikiem tkanki łącznej i sprzyja zachowaniu młodego wyglądu skóry. (Z tego samego względu od jedzenia policzków powinny powstrzymać się osoby cierpiące na kolagenozę.) Przed ugotowaniem dobrze jest je zamarynować i oczyścić z błonek. Mięso policzków wieprzowych jest chude, a więc mogą się nim raczyć wszyscy walczący z nadwagą i nadmiarem cholesterolu. Już ugotowane nadają się do kilkudniowego przechowywania w lodówce. Po odgrzaniu ich smak się nie zmienia.

Do policzków wieprzowych dobrze jest podawać równie wyraziste dodatki. Kiszona kapusta, chrzan, papryka świetnie uzupełnią mocny smak mięsa, a dzięki chrupiącej konsystencji dobrze zbalansują jego miękkość.