Przepis na polska surowa

Maria G.
Maria G. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne marzenia
Kluski polskie (tarte)

Kluski polskie (tarte) 1655

Dzisiaj na obiad przygotowałam kluski - dwa rodzaje! A oto przepis na kluski polskie (tarte): Składniki: 1 1/2 kg surowych ziemniaków 75 dag ugotowanych ziemniaków w łupinach 1 łyżka soli Przygotowani Zobacz więcej
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą Kiełbasa polska wędzona z gorczycą   Składniki: - wieprzowina kl. I - 2kg, - wieprzowina kl. II - 3kg, - peklosól 19g/kg, - cukier 2g/kg, - pieprz naturalny 1,5g/kg, Zobacz więcej
Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Suro Zobacz więcej
Uwielbiam przeróżne zupy, dzisiaj mój wybór padł na coś zupełnie innego niż tradycyjne zupy, które często goszczą na moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i nasz Zobacz więcej
Wspominałam już jakiś czas temu o moich ulubionych śniadaniach – to są z reguły te sobotnie. Przygotowuje je wtedy najczęściej Pan R. Jeżeli chodzi o dania z jajkami jest niezrównany: omlet, idealnie Zobacz więcej
Czasem warto do obiadu dodać surówkę samodzielnie przyrządzoną. Dzisiaj chciałabym się z wami podzielić przepisem na surówkę z surowych buraków. Składniki: 1 surowy burak 2 jabłka łyżeczka majonezu ły Zobacz więcej
Chyba nie ma bardziej polskiego zioła niż koperek. Latem do młodych ziemniaków, do wędzonego łososia w każdej postaci, do zupy z wiosennych jarzyn, do jajek w sosie koperkowym z lat dziecinnych...  A Zobacz więcej
Dzisiaj wykonujemy kolejny krok do poznania smaków kuchni polskiej :) Kulinarnie zawitałam do warmińsko-mazurskiego. Przy tych pierogach ważne jest dobre doprawienie farszu, a jeśli jeszcze sobie pofo Zobacz więcej
„Cudze chwalicie, swego nie znacie. Sami nie wiecie co posiadacie”. Dużo jest kulinarnej prawdy w tym powiedzeniu. Sama należę do osób, które bardziej cenią sobie dania kuchni azjatyckiej czy śródziem Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbnica smaków
"Murzynek" - polska klasyka

"Murzynek" - polska klasyka 63

   W dobie królowania różnego rodzaju brownies, mam wrażenie, że "Murzynek" został jakby nieco zapomniany - zupełnie niesłusznie. Jest to przecież pyszne, klasyczne polskie czekoladowe ciasto, które t Zobacz więcej
Ostatnio wszyscy polubili domowe wędliny. Przez ostatni miesiąc to najczęściej wyszukiwane przepisy na blogu. Na innych blogach też jest pełno takich przepisów. Ja jednak regularnie staram się robić t Zobacz więcej
Tatar z łososia pierwszy raz miałam okazje spróbować będą nad morzem, naszym polskim Bałtykiem w jednej z restauracji. Zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam przenieść go na domowe terytorium mojej Zobacz więcej
Na Święta popełniliśmy sobie taką zupkę a'la strogonow, tyle że w naszej rodzimej wersji. Oryginalnie do tego francusko-rosyjskiego dania używa się polędwicy wołowej. Ja użyłam kiełbasy jałowcowej i s Zobacz więcej
Domowe wędliny, to bardzo dobry pomysł na poznanie prawdziwych polskich smaków :)  Jak widać u nas kolejna udana domowa produkcja kiełbasy :) Potrzebujemy 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg boczku lub podg Zobacz więcej
  Za granicą kojarzeni jesteśmy z gościnnością, życzliwością, dobrym, acz tłustym jedzeniem, piciem wódki, a także marudzeniem i narzekaniem na wszystko. Te ostatnie mało mają wspólnego z polską kuchn Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kurrrka!
Polska: Śledzie w occie

Polska: Śledzie w occie 308

Polska to zdecydowanie śledziowy kraj, na półkach sklepowych aż się roi od śledzi. Dlaczego zatem warto zrobić je samemu w domu?  Dla tych, co czytają etykiety, sklepowe śledzie często zawierają konse Zobacz więcej
Odrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet Zobacz więcej
Dawniej król PRLowskiego stołu dziś król diety Paleo. Mój tata jest jego największym miłośnikiem i uważa, że tatar może być dobry albo bardzo dobry. Grzegorz Łapanowski piał, że "legenda mówi o tatars Zobacz więcej
Moim ulubionym trunkiem, z pewnością także i z powodu miejsca, w którym mieszkałem przez 10 lat, jest z całą pewnością wino. Zawsze jednak korzystam z okazji, jeśli mogę wzbogacić swoją wiedzę również Zobacz więcej
Przypadkowo zakupiłem pęto surowej polskiej z małej masarni. Struktura kawałków mięsa i słoniny, mocny smak czosnku i majeranku i bardzo mocny aromat prawdziwego wędzenia. Nie żadne tam aromaty tylko Zobacz więcej