Przepis na pomidor

Kiedy robię przetwory z pomidorów, część pasteryzuję w całości  (jak pomidory z puszki), część natomiast rozdrabniam w blenderze i w takiej postaci przechowuję w słoikach. Wykorzystuję je potem do zup Zobacz więcej
sek
sek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dieta warzywno-owocowa
Suszone pomidory

Suszone pomidory 1641

Suszone pomidory Suszone pomidory to rewelacyjny dodatek do wielu dań. Dobrze smakują na zimno np. w sałatkach i przekąskach, świetnie poprawiają smak potraw na gorąco np. sosów. Jeżeli chcemy je kupi Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane 1658

Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto d Zobacz więcej
kuchennybalagan
kuchennybalagan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenny bałagan
Suszone pomidory

Suszone pomidory 1906

Uwielbiam suszone pomidory i już od kilku lat chciałam zrobić je sama. Wreszcie się udało! Mają piękny zapach, gdy je suszyłam, aromat roznosił się po cały domu. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Krem z pomidorów

Krem z pomidorów 1621

Krem z pomidorów Dziś wspaniały i prosty przepis na krem z pomidorów. Pachnąca włoską Toskanią zupa krem z pomidorów zachwyci każdego fana zwykłej pomidorówki. Dla 6 osób PT30M Czas przygotowania: 30 Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Kiszone pomidory

Kiszone pomidory 1640

Szurpa- kuchnia uzbecka » Kiszone pomidory  Na Wschodzie kiszone pomidory- to jedna z kilku idealnych zakąsek pod wódkę:) Pomidory się kiszą w ciągu 3-4 dni (w zależności od wielkości). Najlepiej smak Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dellthy
Pomidory

Pomidory 394

Teraz na straganach i w sklepach możemy znaleźć najsmaczniejsze i najtańsze pomidory. O tym, że są zdrowe i warto je jeść nie muszę chyba nikogo przekonywać, ale co one takiego w sobie mają? I czy moż Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane 1684

Faszerowane pomidory to jeszcze jeden smaczny sposób na zagospodarowanie ugotowanego wcześniej ryżu – a zawsze gotuję go więcej niż potrzeba. Specjalnie. Najczęściej po to, żeby następnego dnia zrobić Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pomidory na zimę

Pomidory na zimę 4887

Teraz pomidory są bardzo tanie - wczoraj, w wielkim mieście, płaciłam po 1,50 za kg pięknych, dojrzałych pomidorków. Są słodkie, pachnące i nagrzane słońcem. Warto kupić większą ilość i zamknąć w słoi Zobacz więcej
Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Suszone pomidory

Suszone pomidory 1703

Zgodnie z obietnicą, dodaję przepis na suszone pomidory. Można je wykorzystać do sosów ( np. takiego), zapiekanek, domowej wędliny, pasty jajecznej i do czego tylko chcecie;)  pomidory  polne  czosnek Zobacz więcej
Justeatmee
Justeatmee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
justeatmee
krem z pomidorów

krem z pomidorów 2619

Zupa pomidorowa od zawsze była moją ulubioną. Bazą kremu z pomidorów były niestety pomidory z puszki. Czekamy na świeże pomidory, wiosna i lato tuż tuż... Oczywiście można ją wykonać ze świeżych pomid Zobacz więcej
karolkya
karolkya Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szósty smak
Suszone pomidory

Suszone pomidory 2036

Co zrobić z nadmiarem pomidorów pod koniec lata? Kiedy na krzaczkach jest ich dużo ale powili zaczynają usychać? Suszone pomidory z własnego ogródka, to jest to! O niebo lepsze niż kupione, a w czasie Zobacz więcej
Cześć! Dziś trochę o pomidorach!  Dobrze będzie,jeśli do naszej codziennej diety dodamy pomidory. Nie tylko są one świetnym źródłem witaminy C, która dobrze wpływa na wygląd naszej skóry ale mają też Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
 Suszone pomidory

Suszone pomidory 1174

W końcu spróbowałam i nie żałuję! Pomidorki wyszły naprawdę super! Pół dnia przy włączonym piekarniku, ale było warto :) SKŁADNIKI na 4 słoiki: 2 kg pomidorów - najlepiej owalne LIMA sól świeże zioła: Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wersji light
Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory 2103

Pomidory nadziewane ryżem, tuńczykiem w sosie pomidorowym. Zapiekane i podawane na ciepło. Proste i pyszne danie, w sam raz na koniec lata. Lekkie, pełnowartościowe i syte. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Sweet Lime
Sweet Lime Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sweet Home Cooking
Pomidor

Pomidor 498

Pomidor zawsze dobry jest. Uwielbiam w każdej postaci, czy to smażonej, gotowanej, surowej, suszonej, w każdej. A, że miałam z własnego ogródka pomidory, małe...duże, to duże zjedliśmy, a małe wykorzy Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Krem z pomidorów - addio pomidory

Krem z pomidorów - addio pomidory 794

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... Biszkopt z borówkami - ... » Krem z pomidorów - addio pomidory Najlepszą zupę pomidorową robiła moja babcia. Do dziś z resztą robi. Taką tradycyjną z r Zobacz więcej
Co roku kupuję coraz większą ilość pomidorów i zaprawiam je w słoiki, w najprostszy chyba z możliwych sposobów. Dzięki temu przez cały rok nie korzystam z pomidorów z puszki, tylko używam własnych aż Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
MOZZARELLA Z POMIDORAMI

MOZZARELLA Z POMIDORAMI 1310

Mozzarella z pomidorkami – normalnie –niebo w gębie jak dla mnie -        Ser mozzarella (w kulce) Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, następnie układamy na talerzu na przemian, kroimy bazylię i p Zobacz więcej
Dziś zachęcam do super przekąski, czyli pomidorki z serkiem mozzarellą. Połączenie pomidorów z serem polane sosem greckim wzbogaconym czosnkiem oraz świeżą bazylią, to wprost rozkosz dla podniebienia. Zobacz więcej

Pomidor najpowszechniej kojarzy się z kuchnią włoską. Któż nie zna makaronu z sosem pomidorowym? W Polsce pomidory i sporządzony z nich keczup to popularny dodatek do pizzy (z kolei Włosi często się bez niego obywają). Niemniej to swojskie warzywo przybyło do nas z odległej Ameryki Południowej, a konkretnie z jej północnej części.

Czerwona barwa dojrzałego pomidora (spotykane są również odmiany zielone i żółte) zachęca, by się nim zajadać. I słusznie! Pomidor, podobnie jak inne czerwone owoce, zawiera likopen. Z kolei ten pożyteczny przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko zawału. To ostatnie dzięki zawartym w pomidorze pektynom i kwasowi przyspieszającemu utlenianie tłuszczy. Dzięki temu nie gromadzą się one nadmiernie w wątrobie. Zawarty w pomidorze potas usprawnia gospodarkę wodną i dzięki swemu moczopędnemu działaniu obniża ciśnienie.


W naszym języku przyrównanie twarzy do pomidora nie jest odbierane jako komplement, a jednak warto jeść go właśnie dla urody. 180 g tego warzywa zaspakaja więcej niż połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Należy jednak pamiętać, by w potrawach nie łączyć pomidora z surowym ogórkiem. Enzymy w nim zawarte rozkładają tę dobroczynną witaminę.

Nawet zdeklarowani przeciwnicy surowych warzyw mogą zajadać się pomidorem ze smakiem i z korzyścią dla zdrowia! Zawarty w pomidorze likopen to jeden z niewielu związków, którego nie niszczy obróbka termiczna. Śmiało można więc wykorzystać pomidor jako dodatek do dań ciepłych, przyrządzić z niego sos (popularny keczup jest zapewne najzdrowszym, wysokoprzetworzonym produktem spożywczym, jaki znamy), czy zapiec. Jeśli kogoś nudzą czerwone plasterki i ćwiartki kładzione na ciasto lub wsypywane do sałatek, powinien wypróbować przepis z faszerowanym pomidorem. Podawanym na surowo lub zapiekanym.


Pomidor warto jeść również solo. Świeży jest bogaty w wodę, a więc doskonale ugasi pragnienie. Z kolei suszone pomidory zawierają nawet dziesięć razy więcej błonnika i składników mineralnych. Zdrowa i niekaloryczna (tylko 32 kcal w 180 gramach świeżego pomidora) przekąska to najlepsze, co można sobie podarować w ciepły, letni dzień.


Jesienne i zimowe miesiące sprzyjają z kolei kosztowaniu przetworów z pomidora. Warto skusić się nie tylko na wspomnianą suszoną wersję, ale też na przecier, kiszonkę, a nawet dżem z pomidorów. Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszą potrawą z pomidorem jest zupa pomidorowa. Zarówno ta na rosole, w której pomidor występuje najczęściej pod postacią koncentratu, jak i krem pomidorowy ze zmiksowanych drobno warzyw. Bez względu na to, czy preferujemy tradycyjną, czy nowoczesną wersję, możemy mieć pewność, że najemy się potrawą smaczną i przede wszystkim zdrową! Komu zaś mało pomidorów w pierwszym daniu, zawsze może poratować się prostą i elegancką przystawką. Caprese - plasterki pomidora przekładane serem mozzarella (i posypane przyprawami) to szybka a przy tym efektowna propozycja, która sprawdzi się i na codziennej kolacji, i na wystawnym, eleganckim przyjęciu.