Przepis na pomidory

sek
sek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dieta warzywno-owocowa
Suszone pomidory

Suszone pomidory 1670

Suszone pomidory Suszone pomidory to rewelacyjny dodatek do wielu dań. Dobrze smakują na zimno np. w sałatkach i przekąskach, świetnie poprawiają smak potraw na gorąco np. sosów. Jeżeli chcemy je kupi Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane 1671

Pomidory faszerowane Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto d Zobacz więcej
kuchennybalagan
kuchennybalagan Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenny bałagan
Suszone pomidory

Suszone pomidory 1934

Uwielbiam suszone pomidory i już od kilku lat chciałam zrobić je sama. Wreszcie się udało! Mają piękny zapach, gdy je suszyłam, aromat roznosił się po cały domu. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Krem z pomidorów

Krem z pomidorów 1636

Krem z pomidorów Dziś wspaniały i prosty przepis na krem z pomidorów. Pachnąca włoską Toskanią zupa krem z pomidorów zachwyci każdego fana zwykłej pomidorówki. Dla 6 osób PT30M Czas przygotowania: 30 Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Kiszone pomidory

Kiszone pomidory 1655

Szurpa- kuchnia uzbecka » Kiszone pomidory  Na Wschodzie kiszone pomidory- to jedna z kilku idealnych zakąsek pod wódkę:) Pomidory się kiszą w ciągu 3-4 dni (w zależności od wielkości). Najlepiej smak Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dellthy
Pomidory

Pomidory 395

Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane 1690

Faszerowane pomidory to jeszcze jeden smaczny sposób na zagospodarowanie ugotowanego wcześniej ryżu – a zawsze gotuję go więcej niż potrzeba. Specjalnie. Najczęściej po to, żeby następnego dnia zrobić Zobacz więcej
KulinarneBezdroża
KulinarneBezdroża Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Bezdroża
Pomidor!

Pomidor! 366

Pomidory, które królują na targach o tej porze roku mogłabym jeść zawsze. Przesłodzone słońcem. Soczyste i pachnące. Boskie. Jem je o każdej porze dnia, w każdej postaci. Ostatnio nie mogłam się oprze Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pomidory na zimę

Pomidory na zimę 4900

Teraz pomidory są bardzo tanie - wczoraj, w wielkim mieście, płaciłam po 1,50 za kg pięknych, dojrzałych pomidorków. Są słodkie, pachnące i nagrzane słońcem. Warto kupić większą ilość i zamknąć w słoi Zobacz więcej
Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Suszone pomidory

Suszone pomidory 1719

Zgodnie z obietnicą, dodaję przepis na suszone pomidory. Można je wykorzystać do sosów ( np. takiego), zapiekanek, domowej wędliny, pasty jajecznej i do czego tylko chcecie;)  pomidory  polne  czosnek Zobacz więcej
Justeatmee
Justeatmee Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
justeatmee
krem z pomidorów

krem z pomidorów 2626

Zupa pomidorowa od zawsze była moją ulubioną. Bazą kremu z pomidorów były niestety pomidory z puszki. Czekamy na świeże pomidory, wiosna i lato tuż tuż... Oczywiście można ją wykonać ze świeżych pomid Zobacz więcej
Dobrze będzie,jeśli do naszej codziennej diety dodamy pomidory. Nie tylko są one świetnym źródłem witaminy C, która dobrze wpływa na wygląd naszej skóry ale mają też wiele innych zalet: Zapobiegają no Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomodoro e basilico
 Suszone pomidory

Suszone pomidory 1189

W końcu spróbowałam i nie żałuję! Pomidorki wyszły naprawdę super! Pół dnia przy włączonym piekarniku, ale było warto :) SKŁADNIKI na 4 słoiki: 2 kg pomidorów - najlepiej owalne LIMA sól świeże zioła: Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wersji light
Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory 2104

Pomidory nadziewane ryżem, tuńczykiem w sosie pomidorowym. Zapiekane i podawane na ciepło. Proste i pyszne danie, w sam raz na koniec lata. Lekkie, pełnowartościowe i syte. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Sweet Lime
Sweet Lime Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sweet Home Cooking
Pomidor

Pomidor 499

Pomidor zawsze dobry jest. Uwielbiam w każdej postaci, czy to smażonej, gotowanej, surowej, suszonej, w każdej. A, że miałam z własnego ogródka pomidory, małe...duże, to duże zjedliśmy, a małe wykorzy Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Krem z pomidorów - addio pomidory

Krem z pomidorów - addio pomidory 798

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... Biszkopt z borówkami - ... » Krem z pomidorów - addio pomidory Najlepszą zupę pomidorową robiła moja babcia. Do dziś z resztą robi. Taką tradycyjną z r Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
MOZZARELLA Z POMIDORAMI

MOZZARELLA Z POMIDORAMI 1310

Mozzarella z pomidorkami – normalnie –niebo w gębie jak dla mnie -        Ser mozzarella (w kulce) Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, następnie układamy na talerzu na przemian, kroimy bazylię i p Zobacz więcej
Dziś zachęcam do super przekąski, czyli pomidorki z serkiem mozzarellą. Połączenie pomidorów z serem polane sosem greckim wzbogaconym czosnkiem oraz świeżą bazylią, to wprost rozkosz dla podniebienia. Zobacz więcej

Pomidory są popularnym i chętnie zjadanym warzywem, a ich roczna produkcja szacowana jest na ok. milion ton. Początkowo były uważane za rośliny trujące i uprawiano je wyłączenie do dekoracji. Dopiero potem stały się cenionym warzywem i obecnie zajmują czołówkę wśród najbardziej lubianych warzyw-razem z ziemniakami, sałatą i cebulą.

Pomidory dzielimy na gruntowe, szklarniowe i uprawiane pod lekkimi osłonami. Wśród nich mamy odmiany drobno, średnio i wielkoowocowe. Popularne są pomidory koktajlowe, daktylowe, rzymskie i śliwkowe, paprykowe, Bawole Serca, San Marzano, malinowe. Najczęściej pomidory są czerwone, w pełnej palecie odcieni. Coraz częściej uprawiane są jednak również pomidory czarne, zielone, fioletowe, czekoladowe, żółte, pomarańczowe czy tygrysie.

Szczególnie ekscytująca jest samodzielna uprawa tych warzyw, bowiem daje możliwości uzyskania wyjątkowych i niespotykanych odmian. Nasiona pomidorów są bowiem ogólnie dostępne, a uprawa roślin nie powinna nikomu sprawić problemów. Rośliny te najlepiej rosną na stanowisku słonecznym, osłoniętym, z ziemią lekka i wilgotną. Rośliny lubią nawożenie organiczne i wymagają sporych ilości wody. Posadzone do ogródka w maju, pierwsze plony wydają w połowie lata. Szczególnie warto je uprawiać w kulturach ekologicznych, ponieważ są to warzywa niezwykle zdrowie i polecane w wielu dietach. Zawierają wit A, C, K, B6 i kwas foliowy, również potas, magnez, mangan, fosfor i miedz. Są źródłem błonnika, mają mało kalorii i zawierają spore ilości wody. Ich cennym składnikiem jest likopen, któremu przypisuje się właściwości antynowotworowe. Najwięcej jest go w suszonych pomidorach.

Pomidory są polecane ze względu na swoje właściwości. Oprócz wspomnianego działania antynowotworowego zapobiegają miażdżycy i zawałom. Poprawiają procesy trawienne, wzmacniają odporność, wpływają na pracę układu nerwowego i polecane są osobą z chorobą nerek, ponieważ pomidory wykazują działanie moczopędne. Zawarty w pomidorach likopen neutralizuje promieniowanie ultrafioletowe, a więc wytwarza naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Ponadto wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia, pomagają walczyć z trądzikiem i polepszają wygląd skóry.

Oczywiście pomidory mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się ich do przygotowywania zup, sosów, sałatek, koktajli warzywnych, salsy. Są idealne na kanapki. Pomidory suszy się, marynuje, piecze i smaży. Przerabia się je na przeciery i ketchupy. Można wykorzystać je do przygotowania praktycznie każdego dania, bowiem dodają słodyczy, soczystości i pożądanego zagęszczenia w wielu daniach. Co najważniejsze, przerobione pomidory mają więcej likopenu, niż warzywa świeże. Warto więc jeść nie tylko pomidory pokrojone na plasterki, na kanapce, ale również je przetwarzać. To zagwarantuje zdrowie i piękny wygląd.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar pomidorów również może zaszkodzić. Przedawkowanie tomatyny z pomidorów wywołuje mdłości, wymioty, kolkę i biegunkę. Pomidorów nie powinny jeść osoby chore na dnę moczanową i reumatyczne zapalenie stawów. Unikać powinny je też osoby ze źle funkcjonującym układem trawienia, bowiem świeże pomidory są ciężkostrawne.