Przepis na przetwory

Wegan Nerd
Wegan Nerd Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegan Nerd
Przetwory

Przetwory 3299

 Sport dla wytrwałych. Siedzenie do 1 w nocy. Ja po samym drylowaniu mam dość... Wszystko by przetrwać zimę. Pomyślałam, że szybko sprostuje. Większość to dzieła mojej babci i mamy. Ja jestem tylko od Zobacz więcej
Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory  Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Te Zobacz więcej
aga-aa
aga-aa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperymentalnie
Dżem z dyni – przetwory z dyni

Dżem z dyni – przetwory z dyni 3383

Ponieważ dynia jest jeszcze dostępna i można czarować różne przepisy z dyni to warto to wykorzystać. Ja postawiłam tym razem na przetwory z dyni i zrobiłam dżem z dyni i cytrusów. Nigdy nie robiłam dy Zobacz więcej
Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na Zobacz więcej
Kuchnia bez granic: Przetwory, przetwory, przetwory.... Kuchnia bez granic Przetwory, przetwory, przetwory.... ....ciekawe co dzis bedzie mi sie snilo w zwiazku z tym ;) Strona główna Subskrybuj:Komen Zobacz więcej
Czytaj więcej » Zobacz więcej
Przygotowanie: Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy cukier Zobacz więcej
CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU » Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
przetwory

przetwory 4552

Jak zwykle planów na przetwory miałam więcej ale niektóre owoce mi umknęły. Np. na jagody się niestety nie załapałam.. wiśni zrobiłam za mało.. Ahh.. długo by wymieniać. Ale co jak co, ale brzoskwinie Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory

Sezon na przetwory 2306

Sezon na przetwory Przetwory warzywne Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Przetwory z pigwy

Przetwory z pigwy 7269

1. Konfitura z pigwy (fot. kulinarno) Prosta w przygotowaniu pyszna konfitura pigwowa. Składniki na 900-1000 g konfitury: Przygotowanie: (Czas przygotowania: 30 min | gotowanie: 2 h) Pigwy myjemy, obi Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory

Przepisy na domowe przetwory 7136

Dżemy, konfitury Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka z c Zobacz więcej
Ogórki w musztardzie Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie. Przygotowa Zobacz więcej
Klio83
Klio83 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapraszam do kuchni
Przetwory

Przetwory 2521

Powoli moja piwnica zaczyna zapełniac się róznego rodzaju przetworami na zimę. Chyba staje się prawdziwą kurą domową. Ale przyznaje się spodobało mi się to. Są już kompoty z truskawek, porzeczki czerw Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
przetwory  - pomidory

przetwory - pomidory 11827

Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami.  Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że lepi Zobacz więcej
Uwielbiam takie sałatki. I tu właśnie pojawia się problem - za każdym razem wstawiam je do piwniczki z silnym postanowieniem odpieczętowania słoików dopiero zimą, i jakoś zanim spadnie śnieg w piwnicz Zobacz więcej
Śródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory  Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba ni Zobacz więcej
CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU » Zobacz więcej

W zimie i na przedwiośniu, kiedy to brak świeżych owoców i warzyw naszym największym sprzymierzeńcem są przetwory. Rzecz jasna, w dzisiejszych czasach podaż egzotycznych nawet roślin jest całoroczna. Warto jednak pamiętać, że najdroższe warzywo, czy owoc poza sezonem nie dorówna smakiem i jakością najtańszemu w jego pełni. Zamiast więc przepłacać za nijakie w smaku produkty, skorzystajmy z mądrości naszych prababek i sięgnijmy po przetwory. Najlepiej nie te sklepowe, ale zrobione samodzielnie.

Przetwory dzielimy na dżemy, do zrobienia których zużyjemy stosunkowo dużo cukru. Podobnie w przypadku konfitury. Jeśli zależy nam na obniżeniu kaloryczności przetworów, możemy je długo gotować (to jednak obniży ich wartości odżywcze) lub zakonserwować substancją żelującą. Inny typ przetworów to przeciery, marynaty (kiszonki, kwaszonki) czy pikle. Jak łatwo się domyśleć, konserwujemy nie tylko słodkie owoce, ale i warzywa, które po takiej obróbce nabierają wyrazistego, cierpkiego smaku.

Nie ma się co łudzić, że owoc lub warzywo z przetworów będzie smakowało dokładnie tak jak zerwane prosto z rabatki. Warto pójść wręcz w drugą stronę i przez dodawane do zalewy przyprawy modyfikować smak przetworów. Ogórki zakiszone z listkiem dębu, czy wiśnia z sutą ilością pieprzu mogą otworzyć nas na zupełnie nowe, kulinarne doznania.