Przepis na przetwory

Kiedy robię przetwory z pomidorów, część pasteryzuję w całości  (jak pomidory z puszki), część natomiast rozdrabniam w blenderze i w takiej postaci przechowuję w słoikach. Wykorzystuję je potem do zup Zobacz więcej
Wegan Nerd
Wegan Nerd Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegan Nerd
Przetwory

Przetwory 3280

 Sport dla wytrwałych. Siedzenie do 1 w nocy. Ja po samym drylowaniu mam dość... Wszystko by przetrwać zimę. Pomyślałam, że szybko sprostuje. Większość to dzieła mojej babci i mamy. Ja jestem tylko od Zobacz więcej
W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które pod Zobacz więcej
Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory  Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Te Zobacz więcej
Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na Zobacz więcej
Kuchnia bez granic: Przetwory, przetwory, przetwory.... Kuchnia bez granic Dünyanın dört yanı soframda piątek, 29 sierpnia 2014 Przetwory, przetwory, przetwory.... ....ciekawe co dzis bedzie mi sie sn Zobacz więcej
Jeśli macie nadwyżkę pomidorów lub po prostu lubicie robić swoje własne przetwory na zimę w myśl zasady "wiem co jem", polecam zrobić domową passatę, która idealnie nadaje się do późniejszego przygoto Zobacz więcej
500 g borówek (leśnych nie amerykańskich) 100 ml owdy 3/4 szklanki cukru czyli ok 150g Przygotowanie: Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryc Zobacz więcej
Ogórki po kozacku to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory. Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiady, czy na kanapki. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
przetwory

przetwory 4545

agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśniemarynowane z imbirem czereśnie w occie  galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby du Zobacz więcej
Jak zwykle planów na przetwory miałam więcej ale niektóre owoce mi umknęły. Np. na jagody się niestety nie załapałam.. wiśni zrobiłam za mało.. Ahh.. długo by wymieniać. Ale co jak co, ale brzoskwinie Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Sezon na przetwory

Sezon na przetwory 2286

Dziś na  blogu będzie krótka przypominajka na temat przetworów. Sezon przetworowy  w pełni, więc kto się jeszcze nie wziął za szykowanie zapasów na zimę ma jeszcze czas, żeby nadrobić zaległości. Oto Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Przetwory z pigwy

Przetwory z pigwy 7043

1. Konfitura z pigwy (fot. kulinarno) Prosta w przygotowaniu pyszna konfitura pigwowa. Składniki na 900-1000 g konfitury: 1 kg świeżych owoców pigwy 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody przyprawy: kar Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory

Przepisy na domowe przetwory 7114

 PRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina trusk Zobacz więcej
Ogórki w musztardzie Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie. Przygotowa Zobacz więcej
Klio83
Klio83 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapraszam do kuchni
Przetwory

Przetwory 2517

Powoli moja piwnica zaczyna zapełniac się róznego rodzaju przetworami na zimę. Chyba staje się prawdziwą kurą domową. Ale przyznaje się spodobało mi się to. Są już kompoty z truskawek, porzeczki czerw Zobacz więcej
Uwielbiam takie sałatki. I tu właśnie pojawia się problem - za każdym razem wstawiam je do piwniczki z silnym postanowieniem odpieczętowania słoików dopiero zimą, i jakoś zanim spadnie śnieg w piwnicz Zobacz więcej
Śródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory  Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba ni Zobacz więcej
Postanowiłam w tym  wątku przypomnieć najlepsze przepisy na przetwory z ogórków, zaskoczyła mnie w tym roku cena jest dużo niższa niż w zeszłym  więc można poszaleć :). Ogórki holenderskie Ogórki z cu Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
przetwory  - pomidory

przetwory - pomidory 11797

Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami.  Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że lepi Zobacz więcej

W zimie i na przedwiośniu, kiedy to brak świeżych owoców i warzyw naszym największym sprzymierzeńcem są przetwory. Rzecz jasna, w dzisiejszych czasach podaż egzotycznych nawet roślin jest całoroczna. Warto jednak pamiętać, że najdroższe warzywo, czy owoc poza sezonem nie dorówna smakiem i jakością najtańszemu w jego pełni. Zamiast więc przepłacać za nijakie w smaku produkty, skorzystajmy z mądrości naszych prababek i sięgnijmy po przetwory. Najlepiej nie te sklepowe, ale zrobione samodzielnie.

Przetwory dzielimy na dżemy, do zrobienia których zużyjemy stosunkowo dużo cukru. Podobnie w przypadku konfitur. Jeśli zależy nam na obniżeniu kaloryczności przetworów, możemy je długo gotować (to jednak obniży ich wartości odżywcze) lub zakonserwować substancją żelującą. Inny typ przetworów to przeciery, marynaty (kiszonki, kwaszonki) czy pikle. Jak łatwo się domyśleć, konserwujemy nie tylko słodkie owoce, ale i warzywa, które po takiej obróbce nabierają wyrazistego, cierpkiego smaku.

Nie ma się co łudzić, że owoc lub warzywo z przetworów będzie smakowało dokładnie tak jak zerwane prosto z rabatki. Warto pójść wręcz w drugą stronę i przez dodawane do zalewy przyprawy modyfikować smak przetworów. Ogórki zakiszone z listkiem dębu, czy wiśnia z sutą ilością pieprzu mogą otworzyć nas na zupełnie nowe, kulinarne doznania.