Przepis na przetwory wekowanie mięs

Magoldie
Magoldie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopalnia Smaków
Lato w słoiku

Lato w słoiku 532

Mam wrażenie ,że nie tylko pieczenia chleba ale również przygotowywanie domowych przetworów staje się coraz bardziej popularne. Nie jest to już tylko domeną naszych babć bo nawet młode osoby chętnie p Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Porzeczkowy chutney

Porzeczkowy chutney 1754

Uwielbiam owocowe dodatki do mięs. W przetworach, sosach, farszach, pastach, pasują idealnie do każdego rodzaju pieczeni. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chutney z czerwonych porzeczek. Jego Zobacz więcej
pinupmary
pinupmary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PinUpMary
Now How : wekujemy słoiki

Now How : wekujemy słoiki 556

Witajcie ! Pyszne domowe przetwory - jak cieszyć się nimi dłużej ? Odpowiednio zakonserwować ,szczelnie zamknąć. Jakie macie sposoby na wekowanie słoików z przetworami ? Ja mam dwa proste sposoby , kt Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Przetwory na zimę

Przetwory na zimę 1021

Przetwory na zimę Przetwory na zimę to piękny jesienny rytuał. Jesień to czas zbiorów dorodnych owoców i warzyw, moim zdaniem nic nie zastąpi domowego słoika konfitury, który otworzyć można w zimowy w Zobacz więcej
Zawsze się zastanawiam jak by po polsku nazwać takie przetwory - dodatki. Co prawda robimy konfiturę z zielonych pomidorów lub dżem z czerwonej cebuli ale jakoś nie mogę się zdecydować. W końcu zawsze Zobacz więcej
zuziawkuchni
zuziawkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zuzia w kuchni
Mizeria na zimę

Mizeria na zimę 5199

Sezon ogórkowy w pełni, od jakiegoś czasu kroje siekam i wekuje, po to by w zimowe dni cieszyć się  smakiem  lata. Mizeria ta wspaniale smakuje prosto ze słoika lub w połączeniu ze śmietaną. Kiedy zim Zobacz więcej
Pigwa po latach powraca do lask i coraz czesciej mozna ja spotkac na straganach lub kupic w sklepie.Warto wiec wiedziec co nieco o owocu,z ktorego juz w sredniowieczu przyrzadzano przetwory i nalewki. Zobacz więcej
Przygotowanie: Borówki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut pod przykryciem (bo strzelają) Mieszamy aby nie przywarły do garnka. Po tym czasie dodajemy cukier Zobacz więcej
Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili Dzisiaj proponuję Wam dalszy ciąg przygody z kabaczkiem. 24 sierpnia wspomniałam o przetworach na zimę z udziałem kabaczka w roli głównej. Delikatny Zobacz więcej
Zaczęło się! Poniedziałek trochę dał mi się we znaki. No dobra. Więcej niż trochę. Wprawdzie trzynastka jest dla mnie szczęśliwa, ale dziś chciałam, aby już minęła. Matury trwają. Każdego roku obserwu Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w mojej kuchni
CZARNA PORZECZKA -SOK

CZARNA PORZECZKA -SOK 5278

Porzeczki myjemy, i obieramy z szypułek-łodyżek.Obrane wkładamy do miski,zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc, aż puszczą sok. .Rano jak juz puściły sok ,dodajemy miód  i całość wstawiamy na  najmnie Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Gruszki w occie

Gruszki w occie 13461

Dziś marynat ciąg dalszy - gruszki w occie. Tak jak śliwki w occie, przepis na gruszki jest przepisem mojej babci. Zastosowanie to samo, czyli przystawka do mięs, pasztetów, wędlin, ale też do mięs z Zobacz więcej
Morele - złote, słodkie, owocowe kulki.  Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo Zobacz więcej
Przygotowanie : Dynia , jabłka , imbir : Tyle dyni ile macie siekacie na drobna kosteczkę i gotujecie z odrobiną wody aż się rozpadnie wtedy dodajemy jabłka taką samą ilość jak dyni. Dodajemy cukier w Zobacz więcej
Letnie przetwory z myślą o zimie wbrew pozorom to nie jest skomplikowana sprawa. Nie potrzeba tajemnej wiedzy, aby przygotować na okres chłodniejszych dni pożywne i pełne witamin mieszanki z warzyw i Zobacz więcej
Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli Zobacz więcej
Przedstawiam dziś przepis na konfiturę z borówek mojej Babci. Dostałam od niej kilka słoików, a jej wyroby zawsze są przepyszne, więc postanowiłam podzielić się z Wami jej przepisem. Wykonanie jest ba Zobacz więcej
Magoldie
Magoldie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kopalnia Smaków
Sos śliwkowy do mięs

Sos śliwkowy do mięs 12615

Jeżli są jeszcze osoby chętne do robienia przetworów na zimę to zapraszam do wypróbowania tego przepisu! Pyszny sos śliwkowy z dodatkiem curry świetnie nadaje się jako dodatek do pieczonych mięs ...i Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Żurawina do mięs i serów

Żurawina do mięs i serów 2826

Idealna żurawina do mięs? To taka zrobiona z owoców dziko rosnących, zebranych na bagnach i mokradłach. Słoiczek takiej dostałam kilka lat temu. To była poezja...Czym się różni od tej kupionej w sklep Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Mięso wekowane

Mięso wekowane 18871