Przepis na przystawki

Anettka87
Anettka87 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcikownia
Przystawki z tortilli

Przystawki z tortilli 1337

TORTILLA I paczka tortilli serek almette (może być każdy twarożek, który pozwoli nam zlepić tortillę) szynka w plasterkach (dowolny rodzaj, może być zwykła gotowana szynka albo szynka parmeńska) Torti Zobacz więcej
Skończyły się Święta, teraz na blogach zaczynają się pojawiać wszelkiego rodzaju przystawki, przekąski, zakąski i różnego rodzaju przepisy, które mogą pojawić na stole w Sylwestra. Ja proponuję przygo Zobacz więcej
Dziś szybki przepis na przystawkę. Oczywiście w sezonie szparagowym jest dużo tańsza, ale ja ją robię także o tej porze. Kupuje gotowe szparagi w słoikach i gotowe.  Składniki słoik szparagów szynka k Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Przystawki z cukinią

Przystawki z cukinią 546

Zainspirował mnie przepis, który znalazłem w Internecie. Była to przystawka z grillowanej cukinii i kaszanki udekorowanej ketchupem. Ponieważ nie wszyscy lubią kaszankę, postanowiłem część przystawek Zobacz więcej
kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
przystawki na imprezę

przystawki na imprezę 5641

Nie tak dawno temu podawałam przykład fantastycznej przystawki na imprezę. O tu. Na dziś kolejne propozycje na przystawki. Tym razem bukiet warzyw i do tego dip :) Bardzo prosto, bardzo zdrowo, bardzo Zobacz więcej
Łosoś wędzony - przystawka Łosoś wędzony na zimno prosto z Norwegii, z cytryną i sosem jogurtowym. Składniki: łosoś wędzony (dowolna ilość z filetu) sos do ryby (jogurt 3 łyżeczki, majonez 1 łyżeczka, Zobacz więcej
vesenka
vesenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka Przepisów
Przystawka z łososia

Przystawka z łososia 2829

To jedna z moich ulubionych przystawek. Łatwo ją przygotować, dobrze smakuje, a przy tym wygląda dość efektownie Po prostu, przystawka z łososia. Składniki Łosoś wędzony ( plastry ) – 200g Serek kremo Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Bakłażonowe przystawki

Bakłażonowe przystawki 769

Bakłażanowe przystawki 24 wtorek lip 2012 Autor: Kasia, w kategorii: przekąski ≈ Plasterki bakłażana i warzywny farsz zapieczone pod serkiem. Składniki: - 1 bakłażan - oliwa - sos pomidorowo – bazylio Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Przystawki sylwestrowe

Przystawki sylwestrowe 6063

Noc sylwestrowa coraz bliżej, a tydzień bardzo pracowity, jeśli nie macie czasu na długie przygotowywania dań to proponowane przystawki są w sam raz dla Was. Ich zaletą jest nie tylko to, że bardzo sz Zobacz więcej
Pewnie wielu z Was korzysta z naczyń żeliwnych i ceramicznych francuskiej firmy Staub (obecnie grupa Zwilling J.A. Henckels), ale w nasze ręce trafiły stosunkowo niedawno. Zaczęliśmy od zestawu do prz Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Sałatki i przystawki

Sałatki i przystawki 2581

Farfale z wędzoną makrelą Śledź z jabłkiem Warkoczyki z szynką parmeńską Sałatka paryska z kurczakiem Sałatka hawajska Sałatka z brokułów Sałatka owocowa Carpaccio z pomidorów i mozarelli Śledzie ze ś Zobacz więcej
barwis1984
barwis1984 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary Barbary
Przystawki

Przystawki 594

Nie macie pomysłu na przystawki na dzisiejsze oglądanie meczu???? Z takimi przysmakami kibicowanie napewno będzie dużo przyjemniejsze:) http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2014/03/roladki-z-bagietki Zobacz więcej
W jednej z "susharnii" kilka razy zaserwowano nam przystawkę z glonów wakame. Niestety przepisu na nią nikt nie chce nam zdradzić. Cóż było zrobić... Postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego i choć Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Krewetki Tygrysie na Przystawkę

Krewetki Tygrysie na Przystawkę 2572

Proponujemy krewetki tygrysie na przystawkę. Danie jest bardzo efektowne w sam raz, na rozpoczęcie kolacji złożonej z ryb i owoców morza.  Owoce morza odawane w przystawkach nie wymagają wielu składni Zobacz więcej
Przystawka z gruszką to dobra propozycja dla Ciebie, jeżeli chcesz przygotować coś pysznego szybko, a równocześnie lubisz ładny wygląd potraw. Wszystkie składniki z łatwością zakupisz w każdym sklepie Zobacz więcej
Przystawki na każde przyjęcie | KulinarnyBlog.pl Strona główna Kontakt Współpraca Przystawki na każde przyjęcie Strona główna » Przekąski » Przystawki na każde przyjęcie Jesteśmy po balach Sylwestrowy Zobacz więcej
bezcebuli88
bezcebuli88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez Cebuli
Przystawka z łososiem

Przystawka z łososiem 1576

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybką i prostą przystawkę z dodatkiem wędzonego łososia i serka wiejskiego. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 opakowanie wędzonego łososia (100 g) - 1 s Zobacz więcej
Ponieważ zbliżają się Walentynki, wielkimi krokami, postanowiliśmy, że pomożemy Wam przygotować romantyczną kolację dla dwojga. Kolacja składać się będzie z przystawki, dania głównego oraz deseru. Prz Zobacz więcej
Przystawki na przyjęcie dobrze wyglądające, a przede wszystkim smaczne przystawki to nieodzowny element każdego przyjęcia. Musimy pamiętać, że oprócz tego aby dobrze smakowały, to muszą także estetycz Zobacz więcej
kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
Przystawki na impreze

Przystawki na impreze 7181

Kochani na dziś przygotowałam zestaw imprezowy - czyli szybki i proste przystawki :) Każdy z nas ma pewnie kilka szybkich przepisów gdy zaskoczą nas goście :) Na początek klasyka.. Jajka w majonezie, Zobacz więcej

Przystawka rozpoczyna każdą ucztę. Jest zapowiedzią smaków, które czekają biesiadników w kolejnych daniach. Jest niewielka, lekka i zaostrza apetyt. W żadnym wypadku nie może nasycić jedzących. To raczej wstęp do kolejnych doznań kulinarnych. Dlatego idealna przystawka powinna raczej orzeźwiać, niż karmić. Może być podawana na ciepło lub na zimno, lub w obu wersjach, jak we Francji. Najpierw goście są tam poczęstowani przystawką na zimno, następnie na ciepło, aż w końcu podawane są kolejno dania główne. Przystawki były już podawane w XIX w. Wówczas najczęściej były nimi kanapki z kawiorem, ostrygi i małże. Obecnie, w niektórych krajach bez przystawki nie ma dobrze skomponowanego menu proszonego obiadu, przyjęcia czy innego spotkania. W Polsce na przystawkę najczęściej podaje się ciepłą zupę, nazywaną pierwszym daniem. Nie raz zastępuje się ją chłodnikiem lub lekką zupą owocową. Coraz częściej jednak lokalne przyzwyczajenia kulinarne czerpią z innych krajów, najczęściej z Włoch i Francji.

Włoskie przystawki nazywane są zbiorczo antipasti. Najbardziej znaną przystawką włoską jest carpaccio, przygotowywane z cienko krojonej polędwicy wołowej, podawanej z parmezanem i rukolą. Często przystawką jest bruschetta, czyli podsmażona kromka z bagietki, podawana z pomidorami, mozarellą, tuńczykiem i oliwkami. Ponadto Włosi jedzą na przystawkę prosciutto con melone, czyli zawijanego w szynkę parmeńską melona oraz insalata caprese, która jest sałatką na bazie sera mozarella, pomidorów i bazylii.

Z kolei idealną przystawką francuską są owoce morza, ślimaki, sałaty, mięsa, pasztety i wędliny. Przystawka bywa mylona z przekąską. O ile jednak przystawka jest wstępem do uczty, przekąski bywają samodzielnymi, odpowiednio skomponowanymi daniami, podawanymi w bardzo małych porcjach. Zazwyczaj są to koreczki, małe kanapki, serwowane w niewielkich naczyniach sałatki, a nawet desery. W małej formie skupiają wszystkie smaki oraz aromaty i sycą, choć nie pozwalają na zupełne najedzenie się nimi. Przystawka natomiast rozbudza apetyt i często jest tak skomponowana, aby następujące po niej danie było jej uzupełnieniem czy rozwinięciem.

Dobra przystawka jest jednak nie tylko smaczna. Liczy się estetyka jej podania, szczególnie że dostępne techniki kulinarne pozwalają nawet z najprostszych dań wydobyć wyjątkowy smak i podać je w niecodzienny sposób. Tutaj idealnie łączy się tradycja smaku z nowoczesnością kompozycji. Liczy się odpowiednie przybranie i zaskakująca forma. Nawet tradycyjna pomidorówka, zupa ogórkowa czy kapuśniak mogą zaskoczyć, jeśli wyeksponuje się ich zalety. Dlatego zachęcamy do tworzenia wyjątkowych przystawek. Zdecydowanie warto opracować własne dania, które skutecznie rozbudzą apetyty biesiadników.