Przepis na ptysie

ale-pycha
ale-pycha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mmm... ale pycha!
Ptysie

Ptysie 1171

Poniżej propozycje na krem. Podaję je w takiej formie, gdyż sama tak właśnie zrobiłam. Wymyśliłam sobie różne nadzienia do upieczonych ptysiów i nie mogłam się zdecydować na żaden konkretny, dlatego z Zobacz więcej
blaa28
blaa28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
blaa28
Ptysie

Ptysie 328

Potrzebujemy: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła  1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 3 fix-śmietana 750ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: Do rondelka wlać wodę i dodać masło, mieszać aż masło się Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cake Caprice
Ptysie

Ptysie 534

paulinna1
paulinna1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Qulinaria
Ptysie

Ptysie 143

Ptysie Ptysie przygotowuje się, podobnie jak gniazdka (pączki hiszpańskie) z ciasta parzonego, więc tak naprawdę nie potrzeba wielkiego nakładu ani czasu, ani pracy, by cieszyć się tymi małymi słodkim Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
topika.pl
Ptysie

Ptysie 1593

melocoton
melocoton Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bardzo słodkie
Ptysie

Ptysie 757

Przyznaję się, to nie było moje pierwsze podejście do ptysiów. Ale w końcu się udało ;--) Ptysie robi się z ciasta parzonego, czyli takiego kiedy mąkę wsypuje się do wrzącej wody z rozpuszczonym tłusz Zobacz więcej
Evenka
Evenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arabeska
Ptysie

Ptysie 956

molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
Ptysie

Ptysie 438

Sezon ptysiowy, uważam za otwarty. :-) Do  przygotowania  ptysiów, potrzebujemy  następujące  składniki 2/3  margaryny 1 1/2 szkl wody 200g  mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oeatkera 400ml mlek Zobacz więcej
Sylwia Saute.pl
Sylwia Saute.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saute.pl
Ptysie

Ptysie 758

Ptysie - Saute.pl Mapa strony Kontakt Ptysie Przepis na Ptysie Czas przygotowania: 50 min na 12 dużych ptysi: Ptysie składają się z ciasta ptysiowego oraz kremu budyniowego. Na krem przepis znajdzieci Zobacz więcej
pokochaj-gotowanie
pokochaj-gotowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie!
Ptysie

Ptysie 1213

Można je podac z zaproponowanym przeze mnie kremem, bitą śmietaną lub zwykłym budyniowo-maślanym kremem.   Ptysie   Ciasto parzone: - 1 szklanka wody - 1/2 kostki masła - szczypta soli - 200 g mąki - Zobacz więcej
magnolia0joaska
magnolia0joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
magnolia0joaska kuchennie
Ptysie

Ptysie 290

'A ma pan może ptysia?' :-))) Moja odpowiedź na cytat z filmu nie może być inna niż: 'A mam! A jakże!' :P  Ptyś z kremem śmietankowo - serkowym: Składniki: ptysie: 150g wody 80g masła szczypta soli 10 Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Przepis na ptysie

Przepis na ptysie 89

Zaczynamy od podgrzania wody wraz z tłuszczem. Gdy płyn będzie niemal wrzący zaczynamy dosypywać przesianą mąkę wraz z szczyptą soli - po trochu - cały czas intensywnie mieszając drewnianą łyżką (nie Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Ptysie

Ptysie 1344

piekarniczek75
piekarniczek75 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przyjemność z pieczenia
Ptysie

Ptysie 622

                      Wg Wikipedii ptyś to kuliste ciastko z ciasta parzonego po przecięciu napełniane kremem bezowym  lub bitą śmietaną. A mi został trochę kremu maślanego z przygotowań torta, więc p Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Ptysie

Ptysie 1069

Poleca: Gosia Źródło: Moje Wypieki Kolejne pyszności ze standardowego ciasta parzonego. Uwielbiam. Podobno dobre są z kremem piankowym, ale jak dla mnie, to koniecznie muszą być ze śmietaną.  Składnik Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Ptysie

Ptysie 616

Zbliża się Dzień Babci i Dziadka – może przygotujecie dla nich ptysie? Nie są trudne do wykonania a bardzo smaczne. Możne je podać same np. do kakao lub nadziać farszem słodkim czy wytrawnym. Składnik Zobacz więcej
lucynako
lucynako Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czary gary
PTYSIE Z PIECZARKAMI

PTYSIE Z PIECZARKAMI 1538

Zazwyczaj ptysie to z bitą śmietaną lub słodkim kremem. A u mnie dziś ptysie nieco inaczej... rumiane chrupiące ciasto z odrobiną lubczyku, a w środku farsz pieczarkowy pachnący tymiankiem. Pycha! CIA Zobacz więcej
slodkiefantazje
slodkiefantazje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie fantazje
Ptysie

Ptysie 193

Ptysie Tagi: ptysie, ciastka, ciasta z kremem, dla dzieci Dzisiaj klasyka. Na pewno każdy z Was jadł je chociaż raz w życiu, a prawdopodobnie miało to miejsce częściej niż raz. Jak byłam dzieckiem pty Zobacz więcej
             Jest to idealna przekąska na imprezę. Najlepiej smakuje podana na ciepło. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Nie ukrywam, że ze mnie jest łasuch i chętnie nadziałabym je czymś czekolado Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Ptysie

Ptysie 2585

Przepis mojej mamy na fantastyczne ptysie - smak który odchodzi do lamusa. Wszyscy znamy i pamiętamy ptyśki albo eklerki z dzieciństwa kupowane w cukierniach. Pora na przypomnienie tego smaku! Ciasto: Zobacz więcej

Deser to fantastyczne zwieńczenie dania głównego i nieodłączny element każdego obiadu. Co zrobić, aby nie był on przesadnie kaloryczny, do tego smaczny i estetyczny wizualnie? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – należy przygotować ptysie.

Ptyś składa się z dwóch podstawowych elementów – ciasta oraz nadzienia. W swej klasycznej formie jest to zazwyczaj bita śmietana. Kluczem do udanego deseru w formie „ptysiowej” jest jednak ciasto. Wiele osób przygotowujących tytułowy deser wywodzący się z Francji ma spore kłopoty z przygotowaniem odpowiedniego ciasta. Powinno być ono lekkie, subtelne i kruche, a zasadniczy wpływ na powodzenie misji mają dobrze dobrane proporcje.


Ptyś wbrew pozorom jest deserem niskokalorycznym, a przy tym lekkim oraz świeżym. Coraz śmielej poczyna sobie na stołach polskich – dobrych restauracji. Dotychczas był on traktowany przez cukierników po macoszemu, jednak światowy trend kulinarny pozwolił wskrzesić ptysia w swej formie pierwotnej, co jest niewątpliwie smacznym sukcesem.