Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

     Całe danie robi się bardzo szybko, bo ja kupuję gotowe mięso mielone, w sklepie, co do którego mam pewność, że jest świeże, czyste i nie zawiera niespodzianek. W wypadku, gdy potrzebuję więcej mi Zobacz więcej
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Aktualnie polecamy: Owocowa rozpusta KATEGORIE Obiady (52) Wegetariańskie (45) Lekkie i zdrowe (44) Kolacje (33) Mięsne (32) Słodkości (27) Owocowe pyszności (26) Zobacz więcej
kasiaole
kasiaole Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie Ole
Pulpety w  sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 1544

To hiszpanska klastyka tzw. albondigas, czyli nic innego jak pulpety w sosie pomidorowym. - mieso mielone (ja mieszam wieprzowine z wolowina) - cebula - czosnek - gesty sos pomidorowy - 1 jajko - maka Zobacz więcej
Składniki: - 2 jajka - 150g włoszczyzny - 500g filetów rybnych - 400ml wywaru jarzynowego - 1 mały słoik przecieru pomidorowego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki mąki pszennej - 5 łyżek buł Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 278

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Zdarzyło mi się raz będąc "słomianym wdowcem" kupić jakieś słoikowe pulpety znanej firmy. Od tamtego czasu wolę ich nie jeść wcale nawet jak najdzie mni Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaStole.pl
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 984

Uwielbiam jeść na obiad makaron z różnymi sosami. Od czasu do czasu przygotowuję makaron w mniej zdrowej wersji. Jest to makaron, zazwyczaj spaghetti, z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym. Danie Zobacz więcej
kuchennyswiat
kuchennyswiat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennyswiat
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 806

 Pyszne gotowane pulpety w sosie pomidorowym. Smakują zarówno dobrze z ziemniakami, jak i z makaronem. Składniki na pulpety: 25 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 mała cebula, 1 łyż Zobacz więcej
Ostatnio w zamrażarce znalazłam mięso mielone i wpadłam na pomysł, że zrobie pulpety w sosie pomidorowym, lecz sypło mi się za dużo chilli cayenne i wyszedł pikantny sos pomidorowy, ale za to pyszny. Zobacz więcej
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym podawane z gotowanymi warzywami i kulkami ziemniaczanymi Składniki na pulpety (15 pulpetów): 500 g świeżego mielonego mięsa wołowego 1 jajko bułka tarta pieprz sól b Zobacz więcej
Az się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze użyłam do niego słoic Zobacz więcej
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa na podanie mięsa mielonego inaczej. Smakują dobrze z ryżem, kaszą, makaronem ale też i z ziemniakami. Polecam je Wam jako szybki obiad :) Zobacz więcej
martamp
martamp Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorowo-torcikowo
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 830

   Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( n Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 1126

Pulpety w sosie pomidorowym „Do pulpetów najlepiej użyć mieszanki mięsa mielonego tzn. wieprzowego, wołowego i drobiowego, wtedy wychodzą najlepsze. Klopsiki należy podawać na ciepło, najlepiej z doda Zobacz więcej
akruka
akruka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie Mi
Bezglutenowe pulpety w sosie pomidorowym

Bezglutenowe pulpety w sosie pomidorowym 1158

Wstyd się przyznać, ale lubię kupne pulpety i klopsiki w sosie pomidorowym. Wszyscy znamy ich skład, dlatego też szukałam przepisu zbliżonego smakiem do klopsów i pulpetów mięsopodobnych ze sklepu. I Zobacz więcej
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym | Przepisy łatwe, szybkie i smaczne Przepisy łatwe, szybkie i smaczne Dietetyczne Dla karmiących piersią Do spiżarni Konkrety Przegryzki Sałatki Słodkości Zupy Zobacz więcej
Znalazłam je na portalu wegedzieciak.pl i wiedziałam, że muszę spróbować - bo ilość pochlebnych opinii na ich temat była powalająca. Kasza jaglana, soczewica i przysmażona cebulka - czyż to może być n Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 2179

Pulpety w sosie pomidorowym czyli pomysł na pyszny, delikatny obiad. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Mi Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym 867

Tym razem naszła mnie ochota na mięso gotowane. Miałam akurat w lodówce mięso mielone, więc postanowiłam zrobić pulpety. Można do nich dodać najróżniejsze przyprawy, ja postawiłam na prostotę i użyłam Zobacz więcej
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa na podanie mięsa mielonego inaczej. Smakują dobrze z ryżem, kaszą, makaronem ale też i z ziemniakami. Polecam je Wam jako szybki obiad :) Zobacz więcej

Pulpety w sosie pomidorowym to mielone kulki mięsa, z dodatkiem jajka, bułki tartej i przypraw. Swą dumną nazwę pulpety zawdzięczają włoskiemu słowu polpetta, to zaś wywodzi się od pulpa - miazga.

Rozdrobnienie mięsa w pulpetach sprawdza się, gdy nie mamy go dużo. Pomidorowy sos, opcjonalnie zagęszczany lub z dodatkami gotowanych warzyw, stanowi dodatkowe urozmaicenie oraz podnosi kaloryczność posiłku. Jak widać, pulpety w sosie pomidorowym są daniem nisko budżetowym. Mogą też one przypaść do gustu ludziom nielubiącym mięsa. Jednolita konsystencja eliminuje konieczność manipulowania przy kościach, skórze, czy ścięgnach.

Jako że popularnym składnikiem pulpetów jest mięso drobiowe o subtelnym smaku, może ono stanowić zachętę do spożywania odzwierzęcego białka. Pomidorowy sos dopełnia smak pulpetów oraz wprowadza kolorystyczne urozmaicenie. Warto proponować to danie szczególnie dzieciom oraz osobom nielubiącym jeść. Wielkość pulpetu można modyfikować i dozować nieduże porcje, te zaś nie przytłoczą jedzącego i dadzą się łatwo pokroić oraz rozgryźć.


Mięso, będące głównym składnikiem pulpetów w sosie pomidorowym, jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Zaleca się więc jego spożycie osobom aktywnym fizycznie oraz anemikom. Sos pomidorowy oprócz walorów smakowych zawiera cenne składniki odżywcze, między innymi antyrakowy likopen. Ten zaś jest jednym z niewielu substancji nietracących swych dobroczynnych mocy pod wpływem ciepła. Przeciwnie - gotowanie pomaga mu się uwolnić. Oprócz tego likopen działa przeciwzawałowo oraz antymiażdżycowo. Wygląda na to, że można zjeść suto, pożywnie i zdrowo. Pulpety w sosie pomidorowym to dobra zachęta do walki o lepsze zdrowie dla wszelkich kulinarnych tradycjonalistów.


Pulpety w sosie pomidorowym mogą stanowić bazę naszego dania. Wtedy warto zrobić je większe, a sałatkę lub gotowane ziemniaki czy makaron potraktować jako dodatek. Można też ulepić miniaturowe mięsne kuleczki i - razem z sosem - zalać nimi makaron. Wówczas zyskujemy smaczne i efektowne spaghetti. Wielbiciele ryżu mogą oczywiście pokusić się o zastąpienie makaronu swymi ulubionymi ziarnami.


Mięso na pulpety możemy kupić już zmielone, ale powinniśmy ostrożnie podchodzić do gotowych, sklepowych mieszanek. Możemy też zmielić je sami. Najlepsze efekty przynosi stworzenie mieszanki mięs. Użycie samej wołowiny może sprawić, że masa będzie za sucha. Z kolei wieprzowina solo będzie zbyt tłusta. Tłuszcz wytopi się z niej w trakcie gotowania, na czym ucierpi objętość pulpetów i kaloryczność całego posiłku. Jako mięso na pulpety polecany jest udziec z indyka, karkówka, szynka wieprzowa, czy łopatka.


Ważnym składnikiem pulpetów w sosie pomidorowym jest bułka tarta. To dzięki niej masa mięsna jest odpowiednio spulchniona. Można kupić gotowy półprodukt lub własnoręcznie utrzeć czerstwe, pszenne pieczywo. Ostatnim (oprócz przypraw) elementem pulpetowej masy są jajka. Wiążą one mięso z bułką i ziołami, sprawiają, że całość się nie rozpada. Można użyć całych jajek lub samych białek (aczkolwiek ta ostatnia praktyka nie ma - z dietetycznego punktu widzenia - wielkiego sensu, gdyż to żółtko stanowi główne źródło dobroczynnych substancji). Pamiętajmy, by jajka, które wykorzystamy, pochodziły od humanitarnie hodowanych kur, czyli takich, którym pozwala się chodzić wolno. Jajko od nioski z wolnego wybiegu oznaczone jest numerem 0.