Przepis na rabarbar

Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Przepisy z rabarbarem

Przepisy z rabarbarem 283

  Jako, że sezon na rabarbar w pełni i wiele osób szuka inspiracji, przygotowałam małą, smaczną ściągę z przepisami, z rabarbarem w roli głównej;)    Kruche ciasto z rabarbarem i kokosową bezą   Ciast Zobacz więcej
KOLORgotowania
KOLORgotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kolorgotowania.pl
Rabarbar

Rabarbar 337

Rabarbar (rzewień) jest szeroko rozpowszechniony w Europie oraz w USA. Jest używany do dżemów, konfitur, kompotów, potraw słodkich jak i wytrawnych, napojów i win. Odnoszę wrażenie, że w ostatnich kil Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Rabarbar - Przepisy!

Rabarbar - Przepisy! 1206

Drożdżówka z Rabarbarem i Kruszonką Kruche Ciasto z Rabarbarem Zobacz więcej
BlueSpoon
BlueSpoon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blue Spoon
Rabarbar!

Rabarbar! 317

Kiedy następnym razem pójdziecie do sklepu lub do zwykłego warzywniaka, koniecznie kupcie rabarbar. Dziś robiłam zakupy po 17-ej i zawartość skrzyneczki z rabarbarem była juz mocno przebrana. Cieszy m Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Rabarbar

Rabarbar 325

ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej
KuchenneWariacje
KuchenneWariacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Wariacje
Rabarbar

Rabarbar 2197

Rabarbar – mniam, mniam Już niedługo przepis na ciasto z rabarbarem:) Bardzo lubię rabarbar i nigdy nie mogę się doczekać kiedy pojawi się na targu a najgorsze jest kiedy się kończy. Mam nadzieję że u Zobacz więcej
Wisienka
Wisienka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chatka Wiedźmy
Znowu Rabarbar

Znowu Rabarbar 1724

Tak, tak, moje rabarbarowe szaleństwo wciąż trwa. Napadł mnie w tym roku ów rabarbar i nie odpuszcza. Źle chyba nie jest, bo nikt się nie buntuje, choć ostatnio delikatnie zasugerowano mi, że powoli z Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Rabarbar

Rabarbar 887

Po przepis kliknij w zdjęcie Migdałowe ciasto z rabarbarem Słodkie bułeczki z rabarbarem Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Kompot z rabarbaru i jabłek Serowe tartaletki z rabarbarem Dżem truskawkowo Zobacz więcej
                                Przygotowałam dla was zestawienie wszystkich przepisów na blogu z rabarbarem w roli głównej. Nazbierało się ich całkiem sporo przez te wszystkie lata. Jest w czym wybie Zobacz więcej
tysiagotuje
tysiagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Mała Pasja
Przepisy z rabarbarem

Przepisy z rabarbarem 130

Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre. Z racji tego, że na blogu masowo poszukujecie przepisów z rabarbarem w roli głównej, postanowiłam wszystkie umieścić na jednej podstronie, którą na bieżąco bę Zobacz więcej
L'arte del cibo
L'arte del cibo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
L'arte del cibo
z rabarbarem

z rabarbarem 1201

Potrzebujemy: 2,5 szklanki mąki 3 dag drożdży pół szklanki cukru 1/2 kostki masła 1/2 szklanki mleka 1 całe jajko 1 żółtko 1/2 kg rabarbaru 80 gram cukru gruboziarnistego Masło stapiamy na bardzo mały Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Przepisy z rabarbarem

Przepisy z rabarbarem 164

W końcu pojawił się rabarbar! Dla mnie to oczywiście powód do radości, choć wiem, że są też tacy, którzy rabarbaru nie uznają. Może dlatego, że to warzywo, a na ogół podaje się go na słodko. Mi w obu Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Pan Rabarbar

Pan Rabarbar 1892

Kats
Kats Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wszedobylskie.blogspot.com
Rabarbar.

Rabarbar. 3717

     Niektóre dni wydają się być znacznie dłuższe niż inne. Dzisiejszy dzień do takich właśnie należał. Moja babcia, wkrótce solenizantka, gościła dzisiaj rodzinę. Mimo, że uwielbiam gotować, szczegól Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Co z tym rabarbarem?

Co z tym rabarbarem? 73

Ciasta kruche i tarty Co z tym rabarbarem? 2012/07/20 , Gosia To ciasto zrobiła moja siostra i było po prostu wspaniałe. Uwielbiam rabarbar, a mój na ogrodzie w ogóle nie rośnie, chyba za młody, albo Zobacz więcej
Pan Piter
Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje nalewki
Nalewka  rabarbaru

Nalewka rabarbaru 4261

elka72
elka72 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni i ogrodzie
Rabarbar

Rabarbar 251

  Jak maj to oczywiście pora na rabarbar. W ogrodzie już jest całkiem okazały oto na potwierdzenie fotka prosto z grządki.       Pyszny,orzeźwiający kompocik z rabarbaru i mięty.           Muffinki z Zobacz więcej
Magdalena Kopytek
Magdalena Kopytek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codziennieodmiennie
Z RABARBAREM

Z RABARBAREM 757

R A B A R B A R O W O – D R O Ż D Ż O W E Ciasto identyczne jak na bułeczki z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej. C i a s t o 450 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1/2 kostki drożdży(ok. 50 Zobacz więcej
Ines
Ines Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Makecooking
W rabarbarze

W rabarbarze 6065

Składniki:   Sposób przygotowania: Białka ubijamy na pianę i dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. Dodajemy do tego olej i miksujemy. Kolejnym składnikiem będzie wcześniej wymieszana mąka z pro Zobacz więcej

Rabarbar jest warzywem, bogatym w witaminę A, C, E oraz potas, magnez, błonnik i kwas foliowy. Posiada jednak szkodliwy kwas szczawiowy, dlatego rabarbaru nie powinny spożywać osoby chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar ma lekko kwaśny, cierpki smak. Jest koloru zielonego, różowego lub czerwonego. Ma dość duże zastosowanie w kuchni. Jest m.in. składnikiem kompotów, ciast, galaretek i dżemów. Można go dodawać także do dań mięsnych i ryb.

Bardzo dobrym i orzeźwiającym napojem jest kompot z rabarbaru. Rabarbar wystarczy pokroić na mniejsze części, odciąć liście i podsmażyć wraz z cukrem. Następnie całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż rabarbar zmięknie. Możemy dodać trochę ekstraktu z wanilii oraz soku z cytryny. Kompot z rabarbaru dobrze smakuje schłodzony, podany z plasterkiem cytryny i kostkami lodu. Można go także przyozdobić listkami mięty lub kawałkami truskawek. Kompot z rabarbaru smakuje także z dodatkiem ugotowanych jabłek, gruszek lub czereśni. Można go także pasteryzować i cieszyć jego słodko-kwaśnym smakiem zimą.

Rabarbar jest również dobrym dodatkiem do ciast. Masło należy ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy nasmarowanej masłem. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki rabarbar. Całość posypujemy kruszonką przygotowaną z roztopionego na patelni masła, cukru i mąki. Ciasto rabarbarowe pieczemy przez godzinę. Podajemy posypane cukrem pudrem. Przepis ten możemy nieco zmodyfikować, dodając masę budyniową pomiędzy kawałki rabarbaru a kruszonkę. Ciasto rabarbarowe możemy przygotować na bazie ciasta drożdżowego. Ciekawym i smakowitym deserem są mini babeczki rabarbarowe, które możemy podać na podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Do foremek na muffiny wsypujemy po jednej łyżeczce pokruszonych ciastek zbożowych. Twaróg, śmietanę, cukier, mąkę, jajka, skrobię ziemniaczaną oraz ekstrakt z cytryny miksujemy na gładką masę, którą następnie przelewamy do foremek. Na wierzchu każdej muffiny kładziemy łyżkę dżemu truskawkowego i kawałek rabarbaru. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Babeczki rabarbarowe pieczemy przez około pół godziny w 160 stopniach.

Rabarbar znajduje zastosowanie jako dodatek do dań obiadowych. Możemy z niego przegotować np. sos rabarbarowy do mięs. Wystarczy oczyszczony i posiekany rabarbar ugotować z dodatkiem miodu, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Gotowy sos należy przecedzić przez sito i schłodzić. Inną wersją na sos jest podsmażenie kawałków rabarbaru na maśle z dodatkiem cukru, imbiru i pieprzu. Tak przygotowany sos rabarbarowy najbardziej pasuje do wątróbki. Błyskawicznym daniem na lato jest polędwiczka z rabarbarem. Mięso najpierw podsmażamy na odrobinie masła, a następnie zapiekamy przez 10 - 15 minut w piekarniku. W rondlu gotujemy kawałeczki rabarbaru z miodem, tymiankiem, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotowe polędwiczki kroimy na dość cienkie plastry i podajemy z sosem rabarbarowym.