Przepis na racuchy

bullinka
bullinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarnytemat.blogspot.com
RACUCHY

RACUCHY 1489

Dzisiaj przyszedł czas na drożdżowe racuchy :) Puszyste, lekko chrupiące i niesamowicie pachnące pyszne placuszki :) polecam ;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jaja szklanka mleka szklanka wody Zobacz więcej
16. Racuchy Dzień dziś był tak pochmurny, że pozwoliłam sobie na odrobinę słodkiej rozpusty. Oczywiście humor i nastawienie od razu się poprawiło. Może i Wam się udzieli dlatego dziś podaję Wam przepi Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Racuchy

Racuchy 6919

Nie dawno zaprezentowałem domowe kopytka, dziś przepis na racuchy z jabłkami przygotowane bez użycia drożdży. Dzieci co robimy na obiad? Racuchy ! ...no to robimy... przecież racuszki z jabłkami u bab Zobacz więcej
CoJaUgotuje
CoJaUgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Co by tu dzis ugotowac
Racuchy

Racuchy 1136

leonkot
leonkot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
racuchy

racuchy 2171

Coś chodziło za mną od kilku dni, miałam ochotę na coś ale sama nie wiedziałam na co. I dziś mnie olśniło. Racuchy!! zrobiłam je pierwszy raz w życiu i na pewno nie ostatni, bo wyszły wspaniałe, tak d Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Racuchy

Racuchy 1977

Racuchy - przepis | Sprawdzona Kuchnia No comments Tweet this by Anna Racuchy Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów racuchowo – pączkowych na osta Zobacz więcej
karonline
karonline Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mama-am
Racuchy

Racuchy 2427

W związku z tym, że karnawał mamy w pełni jemy racuchy, faworki, pączki. Nigdy nie robiłam żadnej z tych rzeczy ale jakoś naszła mnie ochota i padło na racuchy. Zadzwoniłam do mamy, przepis dostałam i Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Puszyste racuchy

Puszyste racuchy 3486

W końcu udało mi się doprowadzić moje racuchy do puszystości o jakiej marzyłam i jeszcze do tego są dietetyczne, bo bez grama tłuszczu. Wszystko zawdzięczam temu przepisowi tutaj. Zdjęcie już mnie zac Zobacz więcej
Pancerka
Pancerka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marshmallows
Racuchy

Racuchy 1163

ZuziaNS
ZuziaNS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Najlepsze Smakołyki
Racuchy

Racuchy 1934

  Miękkie, puszyste i pachnące ciasto drożdżowe- pyszności!!! Do racuchów możecie dodać ulubione dodatki, aby wzbogacić ich smak (kawałki czekolady, rodzynki, jabłka itp),  ale moje ulubione to te kla Zobacz więcej
Lżejsza wersja racuchów, gdyż są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne placuszki można podać z jogurtem owocowym albo dżemem. Składniki (na ok. 6 racuchów): Przygotowanie Zobacz więcej
Wegan Nerd
Wegan Nerd Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegan Nerd
RACUCHY Z BANANEM

RACUCHY Z BANANEM 1275

       Zobacz więcej
Lidka Ka
Lidka Ka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Na Talerzu
Racuchy twarogowe

Racuchy twarogowe 1148

Fajna opcja na słodkie, proste w przygotowaniu weekendowe śniadanie lub deser :)  Racuchy można podawać z dżemem, powidłami, sosem lub kremem czekoladowym, świeżymi owocami. Wyśmienicie smakują jako d Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Racuchy

Racuchy 3410

Bardzo długo unikałam drożdży. Sama nie wiem czemu, być może dlatego że Mamusia nigdy z drożdżami nie piekła, a ja przecież wszystkiego co umiem w kuchni nauczyłam się od niej :) Ale lubię racuchy, ja Zobacz więcej
jolantaszyndlarewicz
jolantaszyndlarewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojego domu
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 1559

Wstyd się przyznać, ale to moje pierwsze racuchy drożdżowe w życiu ...teraz już wiem, że do częstej powtórki ...bo nie dość, że pyszne to i szybkie (no może pomijając czas wyrastania). Przepis na te r Zobacz więcej
KingaK
KingaK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SZYBKO I SMACZNIE
RACUCHY

RACUCHY 2365

Troszkę borówek niezużytych do muffinek zostało więc szybkie spojrzenie do lodówki w której znalazłam drożdże...żal nie wykorzystać okazji i nie zrobić racuchów dla odmiany zamiast z jabłkami to z bor Zobacz więcej
chocolatier0712
chocolatier0712 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chocolatier.blox.pl
Racuchy

Racuchy 10704

Racuchy bardzo puszyste i takie jakie robię od zawsze... Tym razem zrobiłam je z jabłkami ale również bez nich są wspaniałe ... a jeszcze z dodatkiem syropu klonowego...mniam !   Składniki: Pół kilogr Zobacz więcej

Racuchy są niewielkimi placuszkami przyrządzanymi na bazie mąki, jaj oraz mleka (ewentualnie kefiru lub maślanki). Smaży się je na oleju na ciemnozłoty kolor. Tradycyjne racuszki przygotowuje się z dodatkiem jabłka pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce. Można je jednak także przyrządzić z dodatkiem śliwek, rabarbaru czy banana. Po usmażeniu racuszki posypuje się cukrem pudrem lub podaje z dodatkiem śmietany, lub marmolady.

Wytrawnym rodzajem placuszków są racuchy ziemniaczane. Przygotowuje się je z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, jajek, cukru oraz masła. Smaży się je natomiast na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Racuszki można przygotować także w wersji bardziej dietetycznej, bezglutenowej, a nawet wegańskiej.

Przepis na tradycyjne racuchy jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Możemy po niego sięgać, gdy chcemy przygotować pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek dla całej rodziny. Do przygotowania ciasta na racuszki potrzebujemy mąki pszennej, mleka, drożdży, żółtek, cukru oraz soli. Jeżeli używamy drożdży świeżych, musimy najpierw przygotować zaczyn. W tym celu drożdże należy rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zwiększył swoją objętość. Gotowy zaczyn łączymy z pozostałym mlekiem, mąką, żółtkami oraz cukrem. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Z gotowego ciasta formujemy placuszki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Racuchy smażymy z jednej i drugiej strony na piękny złoty kolor. Podajemy je na ciepło posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu.

Inną ciekawą propozycją na racuchy są placuszki z dodatkiem białego sera. Żółtka należy wymieszać z serem, mąką pszenną, cukrem oraz rodzynkami. Białka jaj ubijamy z kolei na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z masą serową. Niewielkie porcje ciasta smażymy na patelni z masłem klarowanym na złoty kolor. Możemy podawać je z sezonowymi owocami, np. truskawkami lub jagodami. Racuszki serowe są bardzo delikatne w smaku. Jesienią warto sięgać po przepis na racuchy z dyni. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim purée z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na ćwiartki i upiec do miękkości. Następnie wykrawamy miąższ i miksujemy go na gładką masę. Gotowe. Purée z dyni możemy zawekować w słoikach i wykorzystywać do różnych ciekawych przepisów jak, chociażby ten na racuszki. Purée z dyni łączymy z jogurtem greckim, jajkiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem na jednolitą i gładką masę. Placuszki smażymy na patelni z odrobiną masła klarowanego do momentu, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Najlepiej podawać je posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Racuchy możemy przygotować także w wersji fit. W tym celu warto użyć maki innej niż pszenna, np. kokosowej lub orkiszowej. Poza tym potrzebne nam są płatki owsiane błyskawiczne, jajka, jabłka, cynamon i ewentualnie ksylitol. Jabłka należy zetrzeć na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto na racuszki smażymy na odrobinie oleju kokosowego. Racuchy możemy także upiec w piekarniku. Niewielkie porcje ciasta nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Racuchy pieczemy przez około 25 minut. Dzięki pieczeniu nasze placuszki będą jeszcze mniej kaloryczne, gdyż unikną smażenia na głębokim tłuszczu. Z kolei racuszki w wersji bezglutenowej wystarczy przygotować na mące ryżowej, owsianej, kokosowej, gryczanej. Można do nich dodać także skrobię ziemniaczaną. W wersji wegańskiej do racuchów dodajemy mleko roślinne (kokosowe, sojowe) i rezygnujemy ze składnika w postaci jajek. W każdej z tych wersji nasze racuszki będą smakowały wyśmienicie.