Przepis na racuchy

16. Racuchy Dzień dziś był tak pochmurny, że pozwoliłam sobie na odrobinę słodkiej rozpusty. Oczywiście humor i nastawienie od razu się poprawiło. Może i Wam się udzieli dlatego dziś podaję Wam przepi Zobacz więcej
Zanim zrozumiałam, czym jest zdrowe odżywianie, zmieniłam swój tok myślenia i dotarło do mnie że zdrowe odżywianie to styl życia zdarzyło mi się kilka lat temu przejść na dietę dukana (no co ! każdy p Zobacz więcej
  Już nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale racuchy te przygotowuję od ładnych nastu lat :)  Zawdzięczają one swoją puszystość nie drożdżom ani proszkowi do pieczenia, ale pianą z białek, którą delik Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Racuchy

Racuchy 6202

Nie dawno zaprezentowałem domowe kopytka, dziś przepis na racuchy z jabłkami przygotowane bez użycia drożdży. Dzieci co robimy na obiad? Racuchy ! ...no to robimy... przecież racuszki z jabłkami u bab Zobacz więcej
leonkot
leonkot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
racuchy

racuchy 1944

Coś chodziło za mną od kilku dni, miałam ochotę na coś ale sama nie wiedziałam na co. I dziś mnie olśniło. Racuchy!! zrobiłam je pierwszy raz w życiu i na pewno nie ostatni, bo wyszły wspaniałe, tak d Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Racuchy

Racuchy 1805

Racuchy - przepis | Sprawdzona Kuchnia Strona główna Katalog przepisów Kontakt Polityka Cookie EN 08 lut 2015 No comments Tweet this by Anna Racuchy Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 1551

Racuchy z jabłkami to dla większości z nas piękne wspomnienie dzieciństwa. Wspomnienie tak dobre, że niezależnie od wieku z niekrytą przyjemnością zajadamy się pulchnymi, chrupiącymi placuszkami z jab Zobacz więcej
karonline
karonline Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mama-am
Racuchy

Racuchy 2198

W związku z tym, że karnawał mamy w pełni jemy racuchy, faworki, pączki. Nigdy nie robiłam żadnej z tych rzeczy ale jakoś naszła mnie ochota i padło na racuchy. Zadzwoniłam do mamy, przepis dostałam i Zobacz więcej
KingaSmolnik
KingaSmolnik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jezynowychrusniak.blogspot.com
Racuchy

Racuchy 3405

Dziś dzieciaki i mama mają wolną chatę, bezglutenowy tata poza domem więc na kolację racuchy a jakże :)   250 g mąki 2 łyżki cukru 3/4 szklanki letniego mleka 1 jajko 1/2 opakowania suchych drożdży (4 Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Puszyste racuchy

Puszyste racuchy 3209

W końcu udało mi się doprowadzić moje racuchy do puszystości o jakiej marzyłam i jeszcze do tego są dietetyczne, bo bez grama tłuszczu. Wszystko zawdzięczam temu przepisowi tutaj. Zdjęcie już mnie zac Zobacz więcej
Pancerka
Pancerka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marshmallows
Racuchy

Racuchy 1114

Racuchy to jedno z tych dań, które uwielbiam :) bo sa szybkie w przygotowaniu, pyszne i pięknie dzięki nim pachnie w domu :) Te zrobiłam dosłownie w 15 minut :) Wystarczy misa, trzepaczka, składniki, Zobacz więcej
ZuziaNS
ZuziaNS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Najlepsze Smakołyki
Racuchy

Racuchy 1810

  Miękkie, puszyste i pachnące ciasto drożdżowe- pyszności!!! Do racuchów możecie dodać ulubione dodatki, aby wzbogacić ich smak (kawałki czekolady, rodzynki, jabłka itp),  ale moje ulubione to te kla Zobacz więcej
SmerfetkaGotuje
SmerfetkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smerfetkagotuje
Racuchy

Racuchy 1619

Na moim wigilijnym stole poza różnego rodzaju, rybkami, śledzikami i sałatkami pojawiają się dwa dania na słodko pierwszym są kluski z makiem a drugim racuchy. I dziś właśnie przepis na te placuszki : Zobacz więcej
Lżejsza wersja racuchów, gdyż są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne placuszki można podać z jogurtem owocowym albo dżemem. Składniki (na ok. 6 racuchów): szklanka mleka Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
RACUCHY NA KEFIRZE

RACUCHY NA KEFIRZE 4621

Przepyszne, puszyste racuchy o delikatnym, waniliowym aromacie. Radzę wybrać bardzo kwaśne i twarde jabłka...niebo w gębie! RACUCHY NA KEFIRZE Składniki (4 porcje): 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 ja Zobacz więcej
malinyWkuchni
malinyWkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
malinywkuchni
Racuchy

Racuchy 3157

Bardzo długo unikałam drożdży. Sama nie wiem czemu, być może dlatego że Mamusia nigdy z drożdżami nie piekła, a ja przecież wszystkiego co umiem w kuchni nauczyłam się od niej :) Ale lubię racuchy, ja Zobacz więcej
Gdy w brzuchu burczy
Gdy w brzuchu burczy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gdy w brzuchu burczy
Racuchy jabłkowe

Racuchy jabłkowe 2772

Prosty przepis na pyszne racuchy. Tym razem z jabłkami, ale do tak przygotowanego ciasta można dodać praktycznie wszystkie owoce; ananasa, jagody, banany, gruszki, śliwki...  Racuchy można podać z cuk Zobacz więcej
Pancerka
Pancerka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marshmallows
Racuchy z bananami

Racuchy z bananami 2524

Za oknem zrobiła się prawdziwa jesień. I do domu zagląda szary, zimny świat. Dlatego trzeba dodać życiu odrobinę słodyczy i ogrzać zziębnięte serducha. Dlatego  u nas na drugie śniadanie pyszne racuch Zobacz więcej
KingaK
KingaK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SZYBKO I SMACZNIE
RACUCHY

RACUCHY 2307

Troszkę borówek niezużytych do muffinek zostało więc szybkie spojrzenie do lodówki w której znalazłam drożdże...żal nie wykorzystać okazji i nie zrobić racuchów dla odmiany zamiast z jabłkami to z bor Zobacz więcej
chocolatier0712
chocolatier0712 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chocolatier.blox.pl
Racuchy

Racuchy 10011

Racuchy bardzo puszyste i takie jakie robię od zawsze... Tym razem zrobiłam je z jabłkami ale również bez nich są wspaniałe ... a jeszcze z dodatkiem syropu klonowego...mniam !   Składniki: Pół kilogr Zobacz więcej

Racuchy są niewielkimi placuszkami przyrządzanymi na bazie mąki, jaj oraz mleka (ewentualnie kefiru lub maślanki). Smaży się je na oleju na ciemnozłoty kolor. Tradycyjne racuszki przygotowuje się z dodatkiem jabłka pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce. Można je jednak także przyrządzić z dodatkiem śliwek, rabarbaru czy banana. Po usmażeniu racuszki posypuje się cukrem pudrem lub podaje z dodatkiem śmietany, lub marmolady.

Wytrawnym rodzajem placuszków są racuchy ziemniaczane. Przygotowuje się je z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, jajek, cukru oraz masła. Smaży się je natomiast na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Racuszki można przygotować także w wersji bardziej dietetycznej, bezglutenowej, a nawet wegańskiej.

Przepis na tradycyjne racuchy jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Możemy po niego sięgać, gdy chcemy przygotować pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek dla całej rodziny. Do przygotowania ciasta na racuszki potrzebujemy mąki pszennej, mleka, drożdży, żółtek, cukru oraz soli. Jeżeli używamy drożdży świeżych, musimy najpierw przygotować zaczyn. W tym celu drożdże należy rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zwiększył swoją objętość. Gotowy zaczyn łączymy z pozostałym mlekiem, mąką, żółtkami oraz cukrem. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Z gotowego ciasta formujemy placuszki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Racuchy smażymy z jednej i drugiej strony na piękny złoty kolor. Podajemy je na ciepło posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu.

Inną ciekawą propozycją na racuchy są placuszki z dodatkiem białego sera. Żółtka należy wymieszać z serem, mąką pszenną, cukrem oraz rodzynkami. Białka jaj ubijamy z kolei na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z masą serową. Niewielkie porcje ciasta smażymy na patelni z masłem klarowanym na złoty kolor. Możemy podawać je z sezonowymi owocami, np. truskawkami lub jagodami. Racuszki serowe są bardzo delikatne w smaku. Jesienią warto sięgać po przepis na racuchy z dyni. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim purée z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na ćwiartki i upiec do miękkości. Następnie wykrawamy miąższ i miksujemy go na gładką masę. Gotowe. Purée z dyni możemy zawekować w słoikach i wykorzystywać do różnych ciekawych przepisów jak, chociażby ten na racuszki. Purée z dyni łączymy z jogurtem greckim, jajkiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem na jednolitą i gładką masę. Placuszki smażymy na patelni z odrobiną masła klarowanego do momentu, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Najlepiej podawać je posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Racuchy możemy przygotować także w wersji fit. W tym celu warto użyć maki innej niż pszenna, np. kokosowej lub orkiszowej. Poza tym potrzebne nam są płatki owsiane błyskawiczne, jajka, jabłka, cynamon i ewentualnie ksylitol. Jabłka należy zetrzeć na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto na racuszki smażymy na odrobinie oleju kokosowego. Racuchy możemy także upiec w piekarniku. Niewielkie porcje ciasta nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Racuchy pieczemy przez około 25 minut. Dzięki pieczeniu nasze placuszki będą jeszcze mniej kaloryczne, gdyż unikną smażenia na głębokim tłuszczu. Z kolei racuszki w wersji bezglutenowej wystarczy przygotować na mące ryżowej, owsianej, kokosowej, gryczanej. Można do nich dodać także skrobię ziemniaczaną. W wersji wegańskiej do racuchów dodajemy mleko roślinne (kokosowe, sojowe) i rezygnujemy ze składnika w postaci jajek. W każdej z tych wersji nasze racuszki będą smakowały wyśmienicie.