Przepis na racuchy drożdżowe

Jakoś tak ostatnio fascynują mnie drożdże i w ogóle gotowanie i pieczenie z wykorzystaniem różnych żyjątek ;) - wkrótce domowy chleb na zakwasie. Dziś tradycyjne racuchy drożdżowe. Racuchy drożdżowe z Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 899

   Dawno, dawno temu... wśród dwunastu potraw wigilijnych nie mogło zabraknąć drożdżowych racuchów. Dziś spróbujemy odtworzyć zapomniany przepis, bo smak jest niepowtarzalny. Składniki: -2 dkg drożdży Zobacz więcej
ze_smakiem
ze_smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Galeria Smaku
RACUCHY DROŻDŻOWE

RACUCHY DROŻDŻOWE 1703

RACUCHY DROŻDŻOWE Składniki 500 g mąki 1-2 jajka szklanka ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych szczypta soli 2 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mleka, odstawiamy do wyro Zobacz więcej
tart factory
tart factory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tart factory
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 1859

  Wczoraj wpadłam do domu po pracy i z biegu zrobiłam racuszki drożdżowe.Posypane cukrem pudrem zrobiły furorę u moich chłopaków,co widać na załączonym obrazku :-)) Pysznie mięciutkie,pachnące drożdża Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami 717

Drożdżowe racuchy z jabłkami Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0 Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 478

Racuchy drożdżowe Najprostsze na świecie racuchy, takie jak robi moja Mama. Są pyszne, lekko chrupiące na wierzchy i bardzo delikatne w środku. Nie wymagają długiego wyrastania, ok. 20 min powinno wys Zobacz więcej
Kuchnia u Poli
Kuchnia u Poli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Poli
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 851

Racuchy drożdżowe pampuchy tradycyjne Zapewne wszyscy je uwielbiamy, oprószone cukrem pudrem, jeszcze ciepłe rozpływające się w ustach. Oto kolejny przepis z rodzinnego zeszytu. Pamiętam jak moja babc Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Racuchy Drożdżowe z Jabłkami Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
jolantaszyndlarewicz
jolantaszyndlarewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojego domu
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 1154

« Francuski chleb wiejski Racuchy drożdżowe Zdjecie kiepskie, bo robione wieczorem ...ale nie ono ważne, ważne co na zdjęciu ....pyszne racuchy. Bardzo puszyste, delikatne ...jednym słowem takie, ze r Zobacz więcej
Mąka kukurydziana sprawia, że placki są bardzo delikatne. W dodatku są to racuchy, czyt. użyłam drożdży. Uwielbiam wszystko co drożdżowe, ciasta, bułki. A racuchy są jednymi z najlepszych placków. Bez Zobacz więcej
Nowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego  Doroty z MW [ klik ]. Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnaw Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami... Słodkie, puszyste, pyszne! Z dodatkiem soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem! Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Pycha!  Składniki: 50 Zobacz więcej
Chleb pszenno - żytni z ... » Racuchy drożdżowe z jabłkami Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju placki, naleśniki czy racuszki, a szczególnie upodobał sobie je nasz Synek ....stąd też w naszej kuchni gosz Zobacz więcej
Madleine
Madleine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Seven days in sunny june
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 640

Niezapomniane smaki dzieciństwa : Racuchy drożdżowe Racuchy drożdżowe 15g świeżych drożdży ok. 2-3 szkl. mąki 2-3 łyżki cukru 1 jajko ciepła woda (tyle, by rozrobić niezbyt gęste ciasto) olej do smaże Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z twarogiem 1667

Racuchy drożdżowe bardzo lubię. Prezentowałam już wcześniej wersję z jabłkami.  Dodanie  twarogu sprawia, że racuchy stają się bardziej wilgotne i syte. Dla nas w sam raz jako drugie danie lub propozy Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Lubię wypieki drożdżowe. Racuchy to co prawda nie są żadne wypieki, ale są drożdżowe. To moje drugie podejście do racuchów, dopiero teraz udane. Za pierwszym razem Zobacz więcej
mariagotuje
mariagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MariaGotuje.pl
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 484

Racuchy drożdżowe - przepis na dowowe racuchy | MariaGotuje.pl Strona główna Kontakt Moje gotowanie Polityka prywatności Menu Close Przystawki Dania Główne Desery Ciasta Dania z ryb Dania wegetariańsk Zobacz więcej
jolantaszyndlarewicz
jolantaszyndlarewicz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojego domu
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe 1309

Wstyd się przyznać, ale to moje pierwsze racuchy drożdżowe w życiu ...teraz już wiem, że do częstej powtórki ...bo nie dość, że pyszne to i szybkie (no może pomijając czas wyrastania). Przepis na te r Zobacz więcej
Jem Co Umiem
Jem Co Umiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Co Umiem
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami 3596

Racuchy drożdżowe z jabłkami Drożdżowe racuchy z jabłkami – kolejne danie z serii „best ever na jesienne słoty”, a że jabłek o tej porze roku w bród to nie ma na co czekać. Niestety, są tłuste, słodki Zobacz więcej
  Racuchy robię na dwa sposoby na drożdżach i na kwaśnym mleku. Dziś proponuję Wam drożdżowe. Są smaczne i pięknie pachną drożdżami :-). Szczególnie lubią je dzieci :-) Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. Zobacz więcej

Niewątpliwie możemy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych, gdyż są one wyjątkowo bogate i ciekawe. Rozkwit polskiej sztuki kulinarnej przypada na okres oświecenia w którym to królewskie stoły Europy zachwycały się specjałami znad Wisły. I choć naszą główną specjalnością były dania główne – zwłaszcza ptactwo, to nie brakowało także ciekawych deserów. Jednym z przykładów deseru, który podbił serca wielu możnych swą prostotą i niebywałym smakiem były racuchy drożdżowe. W jaki sposób je przygotować i dlaczego warto ich kosztować? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.

Zanim odpowiemy na powyższe pytania warto zdefiniować tytułowe racuchy drożdżowe, choć wiele wskazuje nam sama nazwa. Zatem tytułowe drożdżowe racuchy są niewielkimi placuszkami sporządzanymi na bazie mąki, mleka świeżego, bądź zsiadłego oraz drożdży lub jaj. Warto podkreślić, że jest to typowy przykład potrawy tradycyjnej w kuchni polskiej. Istnieje wiele odmian racuchów drożdżowych – do klasycznych zaliczamy dodatki w postaci jabłek z cynamonem, śliwek , tudzież rabarbaru. W nieco bardziej egzotycznych formach racuchy występowały z dodatkami bananów oraz bakalii. Zwieńczeniem tytułowego deseru jest słodka śmietana, marmolada, bądź popularny cukier puder. Rzadziej bywała to czekolada, choć trzeba przyznać, że nie brakowało również wersji wytrawnych. Zwłaszcza we wschodnich rejonach kraju racuchy drożdżowe przygotowywano bez dodatków, jako forma uzupełnienia zupy grzybowej, czy potraw wigilijnych. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w niektórych częściach kraju występują one pod nazwą – ruchańce oraz ruchanki.

Racuchy drożdżowe cieszą się do dziś ogromną popularnością ze względu na prostotę oraz szybkość przygotowania. W jaki sposób można przyrządzić tytułową potrawę? Do zrobienia około 30 sztuk potrzebować będziemy następujących składników – trzech szklanek mąki pszennej, 1.5 szklanki mleka ciepłego, łyżeczki cukru oraz szczypty soli. W roli składników uzupełniających występują cukier puder oraz masło klarowane. W pierwszym etapie przygotowywania warto wyciągnąć drożdże z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej – to właśnie one odgrywają w całości procesu rolę kluczową. Przyrządzanie zaczynamy od wymieszania i przesiania mąki z solą. W następnej fazie dokonujemy tzw. rozczynu, czyli zmieszania drożdży z ciepłym mlekiem oraz cukrem. W celu uzyskania rozczynu należy również dodać łyżkę mąki. Po kilku minutach ciasto powinno urosnąć i rozprzestrzenić się we wnętrzu kubka. W mące należy zrobić dziurkę i wlać tam rozczyn z dodatkiem ciepłego mleka – wszystkie składniki z wolna mieszać łyżką. W zasadzie w tym miejscu jesteśmy w połowie drogi do przygotowania racuchów drożdżowych. Połączenie się składników w jednolitą masę jest dla nas sygnałem do kolejnych czynności. Kiedy już połączymy ze sobą składniki, możemy zacząć wyrabiać ciasto. Trzeba wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto zyska większą rzadkość. Wyrabiać tak przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Odstawiamy na mniej więcej godzinę, by wyrosło – przykrywamy w tym celu także ściereczką. Po wyrośnięciu ciasta pozostaje nam rozpuszczenie masła klarowanego (lub oleju) na gorącej patelni oraz nakładanie niewielkich porcji ciasta i smażenie z różnych stron przez maksymalnie 3 minuty. Gotowe racuchy drożdżowe należy posypać cukrem pudrem, tudzież wybranymi dodatkami.

Choć przygotowanie drożdżowych racuchów może wydawać się skomplikowane to w praktyce jest to prosta i szybka czynność. Racuchy drożdżowe będą smakować nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Jest to fantastyczna forma deseru, jak również słodkiej przekąski. Nam pozostaje życzyć udanego i przede wszystkim – smacznego wypieku.