Przepis na rafaello

Megg
Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Rafaello

Rafaello 2790

Witajcie kochani w ten sobotni poranek. Dziś chciałabym Wam polecić bardzo smaczne kokosowe ciasto Rafaello z nutką advocaatu.  Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do piecz Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Rafaello

Rafaello 1943

Przymykam dzisiaj moje dietetyczne oko i proszę - przepis na Rafaello mojej siostry z bloga tutaj. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki wiórków migdałowych 1 olejek Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Rafaello

Rafaello 4341

Bardzo kremowe ciasto z wyraźną kokosową nutą. Rafaello Sposób przygotowania Plack Krok 1Białka i cukier ubić (z odrobiną soli), dodać proszek do pieczenia, mąkę i wiórki kokosowe (dwie łyżki wiórków Zobacz więcej
magdallena
magdallena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blondynka Gotuje
Rafaello

Rafaello 2613

Rafaello bez problemu można kupić w każdym sklepie spożywczym, dlaczego postanowiłam zrobić je w domu? A dlaczego nie?! Te słodkie kokosowe kuleczki to wynik moich wędrówek po internecie. Czasami traf Zobacz więcej
borsuczek_nk
borsuczek_nk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Plaster Miodu
Rafaello

Rafaello 2514

1 kostka dobrego jakościowo masła 1 szklanka cukru pudru 2/3 szklanki mleka w proszku 300 g wiórków kokosowych mała paczka herbatników 2 wafle 50 ml malibu 50 sztuk migdałów Sposób przygotowania: Mięk Zobacz więcej
anette08
anette08 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUCHNIA W OPARACH
RAFAELLO

RAFAELLO 2832

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :) woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokosowe 200 g migdały 20 sztuk herbatniki 1 op Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Kulki Rafaello

Kulki Rafaello 10862

Kulki Rafaello To małe kuleczki z białej czekolady. Polecam gorąco! Składniki: 15dkg białej czekolady 5dkg masła 15dkg cukru pudru 2łyżki rumu 2łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Sposób wykonania: Czekol Zobacz więcej
madziarybka1
madziarybka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
muffinkowo
RAFAELLO

RAFAELLO 5376

RAFAELLO     SKŁADNIKI NA BISZKOPT:   - 5 JAJEK - SZKL. MĄKI - SZKL. CUKRU - 2 ŁYŻECZKI PR. DO PIECZENIA - 2 ŁYŻKI WODY   BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJĄC MAŁYMI PORCJAMI CUKIER.ZMNIEJSZYĆ OBROTY Zobacz więcej
anytsujx
anytsujx Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje ciacho
Rafaello

Rafaello 3590

Z nam kilka przepisów na ciasto o nazwie Rafaello, ale żadne do tej pory nie smakowało mi tak, jak to na krakersach. Zatem z chęcią podzielę się z Wami tym przepisem :), bo jest wart zainteresowania. Zobacz więcej
stopithere
stopithere Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stop it here
Rafaello?

Rafaello? 2728

Rafaello kojarzy się z przepysznym smakiem kokosu, czekoladką w przyjemny sposób rozpuszczającą się w ustach, słodką, w której zawsze czekamy na moment dotarcia do umieszczonego w środku orzeszka. Tot Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Najlepsze Rafaello

Najlepsze Rafaello 4198

Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fanów kokosowych wrażeń, to ciasto Rafaello na pewno przypadnie Wam do gustu. Powstało mnóstwo wersji tego placka, ale ta moim skromnym zdanie Zobacz więcej
meg
meg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przesmacznie.blogspot.com
Kulki rafaello

Kulki rafaello 17343

 Pyszne kuleczki, których przygotowanie nie wymaga pieczenia co w takie upały jak nas teraz nawiedziły jest zaletą :))) Przepis znaleziony o TU. Moje kuleczki są ciut większe, niż prawdziwe kuleczki r Zobacz więcej
bunia
bunia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity Dom
Rafaello

Rafaello 3006

Rafaello Rafaello to bardzo popularne ciasto, które i nam posmakowało. Krakersy przełożone masą budyniową z kokosem i u mnie, wzbogacone likierem kokosowym. Nie jest to pracochłonne ciasto i nie wymag Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Rafaello

Rafaello 6291

Urodzinowe ciasto wg Piekarnia Tort a'la rafaello (cincin) Zobacz więcej
annakoziel
annakoziel Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wmojejkuchni-ak.bloog.pl
Rafaello

Rafaello 2667

Rafaello - Ciasta - W Mojej Kuchni-ak - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W Mojej Kuchni-ak Rafaello (21.11.2014)Schabowe roladki zawijane w boczku (15.11.2014)Mufiny z bananami (15.11.2 Zobacz więcej
magnolia0joaska
magnolia0joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
magnolia0joaska kuchennie
Rafaello

Rafaello 3946

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto rafaello :) Składniki: [średnia forma 22 x 30cm] 1,5 paczki krakersów 750g mleka 3 żółtka 100g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 Zobacz więcej
klementynka
klementynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
domowa cukierenka
rafaello

rafaello 3134

Goście zapowiedziani w ostatniej chwili, sklepy zamknięte z okazji święta, szafka kuchenna pusta i mąż domagający się domowego ciasta. Nie da rady nic upiec, bo nie ma z czego. "Dasz rade, no idź coś Zobacz więcej
doprawione fantazją
doprawione fantazją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Doprawione fantazją
Rafaello

Rafaello 14031

I o takie właśnie chodzi (ale te prostokątne) :) Potrzebne do rafaello krakersy bez problemu znajdziemy już w każdym sklepie spożywczym, Jednak przy wyborze dobrze jest sprawidź czy napewno są słone, Zobacz więcej

Współczesne desery to nie tylko smak, ale w dużej mierze wygląd. Jemy również oczami, dlatego walor dekoracyjny odgrywa jedną z głównych ról. Skoro mowa o współczesnej sztuce cukierniczej nie wolno zapominać o aktualnie panującym trendzie na lekką i zdrową żywność. Dziś nie dotyczy to wyłącznie przekąsek, przystawek oraz dań głównych, ale także deserów, które powinny być niskokaloryczne i lekkostrawne. Kunszt cukiernictwa zaszedł już wyjątkowo wysoko, dlatego dzisiejsze desery są wyjątkowo wymagające. Przykładem deseru spełniającego wszelkie wyżej wymienione kryteria jest coraz bardziej popularne ciasto rafaello.

Zanim przejdziemy do opisu sposobu wykonania ciasta rafaello oraz jego licznych wariantów warto poznać genezę owego ciasta, które swą historię podobnie jak współczesny byt zawdzięcza popularnej pralince. Zatem rafaello to nazwa pralinki ekskluzywnej marki cukierniczej Ferrero wprowadzonej na rynek w roku 1990. Jest to rodzaj kulistego wafla składającego się z migdała otoczonego białym mlecznym kremem, który został obsypany wiórkami kokosa. Wyglądem przypomina nieco inny wariant praliny tej samej marki, który nazywa się Ferrero Roche. Co wchodzi w skład wspomnianej pralinki? Są to tłuszcze roślinne, wiórki kokosowe, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, mąka pszenna, migdał, soja, serwatka słodka w proszku, sól, wanilina oraz substancja spulchniająca wespół z naturalnym aromatem. W tym miejscu rodzi się pytanie – jaki związek poza nazwą ma tytułowe ciasto – rafaello? Bynajmniej nie chodzi tu o skład – receptura podobnie jak forma diametralnie się różnią. Odpowiedź przyniesie przepis na to popularne ciasto.

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników – 500g herbatników maślanych (opcjonalnie klasycznych, tudzież biszkoptów), 200g masła, 150g wiórków kokosowych, 1l mleka, 3 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek mąki ziemniaczanej, dwóch żółtek, szklanki cukru wanilinowego. W roli dodatku do ciasta rafaello wystąpią likiery – amaretto oraz likier kokosowy. W pierwszym etapie należy odlać około 300ml mleka i zmieszać je przy pomocą rózgi z dwoma wariantami mąki, cukrem wanilinowym, cukrem zwykłym, żółtkami oraz likierami. Resztę mleka należy zagotować, aż do momentu, gdy zacznie wrzeć. Przygotowaną wcześniej mieszaninę stopniowo wlewamy do gotującego się na nieco zmniejszonym ogniu mleka delikatnie mieszając całość. Po stworzeniu jednolitej konsystencji strukturę zostawiamy do wystygnięcia – po wystygnięciu mamy do czynienia z klasycznym budyniem. W tym momencie warto przełożyć budyń do innego naczynia pod przykryciem z folii kuchennej (to zapobiegnie tworzeniu się kożucha). W kolejnym etapie przygotowujemy krem budyniowy niezbędny do stworzenia rafaello. W tym celu ubijamy miękkie masło przez około 5 minut stopniowo dodając wystygniętą masę budyniową. Klasyczną formę o wymiarach 20x30cm smarujemy pozostałością po maśle i wykładamy papierem do pieczenia. W ostatniej fazie układamy przemiennie warstwy herbatników z kremem budyniowym. Ostatnią warstwę powinien stanowić właśnie krem, który gęsto posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto rafaello odstawiamy do lodówki celem schłodzenia.


Jak widać przepis ten nie należy do najbardziej skomplikowanych, nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest stosunkowo szybkie. Warto dodać, że istnieją również inne – ciekawe warianty przygotowania ciasta rafaello. Jedną z odmian jest zastąpienie herbatników biszkoptami – to nieco słodszy wariant, bądź krakersami. Paradoksalnie słodko-słone połączenia świetnie się ze sobą komponują. Rafaello coraz częściej gości nie tylko w restauracjach, czy cukierniach, ale także na polskich – rodzinnych stołach. Z powodzeniem może być elementem uroczystości okolicznościowej, tudzież niedzielnym – rodzinnym deserem. Bez względu na rolę, z pewnością zasmakuje wszystkim lubiącym kokos. Pozostaje mieć nadzieję, że wypiek będzie udany i smaczny. Powodzenia!