Przepis na ricotta przepis z serwatki

Ten delikatny twarożek z jogurtu robię od kilkunastu lat, czyli tyle, ile mieszkam w Azji. Ponieważ o zsiadłym mleku mogłam tylko pomarzyć, wypróbowałam kilka innych metod zakawszania mleka na twaróg, Zobacz więcej
Wędzone ozorki wieprzowe » Ricotta - ser serwatkowy Ricotta - ser serwatkowy   Składniki: - serwatka, - 3 cytryna lub ok. 0,1l octu 10%.   Podgrzać serwatkę do temp. ok 95 stopni i w tej temp dodać so Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bullio
Domowa ricotta

Domowa ricotta 108

Ricotta to miękki, włoski ser, który powstaje z serwatki. Jest więc świetnym pomysłem na wykorzystanie serwatki, która zostanie nam z wyrobu sera podpuszczkowego (przepis na podpuszczkowy ser korycińs Zobacz więcej
adeka
adeka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
nienazarty.blog.pl
Domowa ricotta z serwatki

Domowa ricotta z serwatki 1631

Wiele osób bezmyślnie wyrzuca serwatkę, podczas gdy można z niej przygotować pyszną ricottę. Potrzebujemy tylko jeszcze cytryny lub octu. Ricotta wychodzi podobno tylko z serwatki po serze podpuszczko Zobacz więcej
dietykon
dietykon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dietykon
Ser „ricotta”

Ser „ricotta” 30

W trakcie  robienia serków podpuszczkowych pozostaje niewykorzystana serwatka, właśnie z tej serwatki można wykonać serek typu „ricotta”, smarowny, bardzo delikatny w smaku, idealny dodatek do ciast ( Zobacz więcej
  Po przygotowaniu domowego twarogu pozostaje sporo serwatki. Dzisiaj sposób na jej wykorzystanie- domowy ser ricotta. Nie ma to jak z pozostałości sera robić ser... ;). Serwatka pozostała z tego sera Zobacz więcej
Czasami bawię się w przygotowanie serka Labneh, czyli arabskiego serka jogurtowego. Podczas jego przygotowania z 800 g jogurtu greckiego odcieka mi ok 250-300 ml serwatki. Wtedy wykorzystuję ją  do pr Zobacz więcej
Domowa Cookierenka Agi
Domowa Cookierenka Agi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookierenka
Domowa ricotta

Domowa ricotta 393

Ricotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę bezpośred Zobacz więcej
Weekend minął  nam pod znakiem pikników i zabaw na powietrzu. Było nawet ognisko i pieczenie kiełbasek. W między czasie w naszej pukpukowej kuchni  trwały intensywne prace gdyż w piątek dostałam śwież Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Domowa ricotta

Domowa ricotta 278

Serwatkę, która zostanie nam z przygotowania domowego twarogu, możemy wykorzystać do przyrządzenia ricotty. Ja najbardziej lubię ricottę niezbyt zbitą, bo wtedy z łatwością mogę ją wykorzystać nie tyl Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Dzień serowara - Ricotta

Dzień serowara - Ricotta 131

Przy produkcji sera pozostaje bardzo dużo serwatki, którą koniecznie trzeba wykorzystać np. do produkcji Ricotty wg http://ziolowyzakatek.com.pl/ricotta/ Składniki: serwatka 4.5-5 litra mleko, najlepi Zobacz więcej
Ricotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Powstaje z serwatki uzyskanej po produkcji serów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skr Zobacz więcej
  Ser Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Słowo „ricotta” (wł. Risotta) znaczy w dosłownym tłumaczeniu – pod Zobacz więcej
 Tak jak obiecałam, dziś uraczę Was przepisem w którym wykorzystałam moją domową Ricottę. Smak tego serka bardzo pobudził moją wyobraźnię kulinarną i urodziło mi się kilka fajnych pomysłów na wykorzys Zobacz więcej
Serwatka, to temat który jest dość popularny w sieci. Wpisując hasło serwatka w google natychmiast pojawia się masa artykułów niekoniecznie związanych z serowarstwem. Wynika to z faktu, że serwatce pr Zobacz więcej
Czasami bawię się w przygotowanie serka Labneh (arabski serek jogurtowy). Podczas jego przygotowania z 800 g jogurtu greckiego odcieka mi ok 250-300 ml serwatki. Wtedy wykorzystuję ją  do przygotowani Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Ricotta z serwatki

Ricotta z serwatki 1192

Ricotta to włoski ser. Miękki, delikatny, mający szerokie zastosowanie w kuchni. Powstaje ze świeżej serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Serwatka musi być świeża, powiedzmy maksymalnie 3 go Zobacz więcej
Zmieniłam tytul bo to cagliata, a nie ricotta. Poczytałam trochę o serach i zdania sa podzielone. W sumie temat serów jest niesamowicie zagmatwany. Więc, żeby nie było – mój ser nie jest ricottą. Jest Zobacz więcej
Jeśli macie przypadkiem trochę serwatki, możecie z powodzeniem przygotować własny ser ricotta :) Ser ten jest właśnie takim produktem, który tworzy się z "odpadków" pozostałych po produkcji innych ser Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magia w kuchni
Domowa ricotta z serwatki

Domowa ricotta z serwatki 3082

Domowa ricotta z serwatki Jak już na pewno wiecie bardzo lubię robić wszelakie domowe sery, choć chyba bardzo ... to mało powiedziane :-) Zastanawiam się aby umieścić na blogu kategorie sery co Wy na Zobacz więcej