Przepis na rillette smalec francuski

peggi
peggi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Francuska plecionka z mięsem

Francuska plecionka z mięsem 306

Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obi Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 396

Cześć =) Rillettes, to wyśmienity specjał kuchni francuskiej i wspaniałe smarowidło do pieczywa. Coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: z gęsi, kaczki, królika Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Do chleba. Rillettes wieprzowe

Do chleba. Rillettes wieprzowe 220

Rillettes to rodzaj smarowidła z kawałeczków mięciutkiego mięsa bardzo powoli duszonego w tłuszczu. Pochodzi z kuchni francuskiej i przypomina nieco pasztet. Podaje się do pieczywa, w temperaturze pok Zobacz więcej
Rillette to francuska pasta do pieczywa robiona drobiu w połączeniu także boczkiem. Ostatnio śledzę bardzo intensywnie ten blog i postanowiłam przygotować pastę z makreli wędzonej. Jeśli lubicie makre Zobacz więcej
Co to właściwie jest rillettes ? Nazwa brzmi wykwintnie, zresztą tak mniej więcej większości z nas kojarzy się kuchnia francuska. A za tą wykwintną nazwą kryje się nic innego jak francuski krewny nasz Zobacz więcej
Francuzi potrafią wyczarowywać cuda z mięsa. Rillettes de porc jadłam wielokrotnie w sklepowej i restauracyjnej wersji, jednak domowe nie mają sobie równych. Słynie z nich Pays de la Loire, czyli powi Zobacz więcej
DwieChochelki
DwieChochelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dwie Chochelki
Rillettes

Rillettes 430

Ostrzegam: dzisiaj tłusto. Pójdę pod prąd sugerowanym przez media trendom, bo jak co roku nie mam postanowień, także odnośnie diety (dobre chęci mam cały rok), a w dodatku ostatnio sobie przypomniałam Zobacz więcej
Za nazwą rillettes de porc kryje się francuskie smarowidło na chleb z mięsa wieprzowego (tzw. "brązowa konfitura"), nieco podobne do rodzimego smalcu - można dodać do niego więcej słoniny niż w moim p Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
 Rillettes wieprzowy

Rillettes wieprzowy 233

Rillettes wieprzowy To chyba pierwsza propozycja kuchni francuskiej nie wliczając quiche. Długo trwało żeby zdecydować się w ogóle na zakup książki z tej dziedziny, ponieważ nie widziałam sensu by w o Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakiszczescia
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 316

Konfitowanie polega na tym, że przygotowujemy mięso piekąc je w tłuszczu bardzo długo w bardzo niskiej temperaturze. Mięso przyrządzone w taki sposób może być przechowywane nawet kilka miesięcy. Tą me Zobacz więcej
Rozpoczął się czas pikników i spotkań na świeżym powietrzu,  a nie ma nic milszego niż wspólny posiłek z przyjaciółmi pod chmurką:-) Dzisiejsza propozycja to francuski klasyk czyli rillette w wersji z Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Mięso z szyi indyka à la rillette Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Krem z brokułów z prażonymi płatkami migdałów 08 gru Mięso z szyi indyka à la rillette Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1458

Czytaj więcej » Zobacz więcej
Czytaj więcej » Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 450

   Cóż to takiego tajemniczego owe rillettes? No cóż... prawdę powiedziawszy to ciężko mi przetłumaczyć dosłownie, bo to coś pośredniego pomiędzy smalcem a pasztetem. Bardzo mięsne wydanie smarowidła. Zobacz więcej
Dakawo i Winosfera zapraszają na: Kolację Staropolską Restauracja Dakawo 03.II.2012 (piątek), godz. 19.00 Bydgoszcz/Niemcz,  ul. Bydgoska 22,  tel. 791 180 510 120 zł od osoby - posiadamy 27 miejsc zg Zobacz więcej
Robiąc kaczkę konfitowaną, przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes, czyli francuskiego smalcu. Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach Zobacz więcej