Przepis na risotto

Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
RISOTTO

RISOTTO 2045

Nie wiem co takiego ma w sobie risotto z szafranem, ale to danie należy do moich ulubionych do tego stopnia, że potrafi mi się śnić po nocach. Bardzo lubię szafran, choć oczywiście nie w nadmiarze, bo Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem 1050

Jesteście bardzo głodni? Chcielibyście zjeść coś pysznego? Mam dla was wyśmienite zielone risotto ze szpinakiem. Porcja pysznego ryżu z serem i szpinakiem zasyci każdego głodomora. Risotto ze szpinaki Zobacz więcej
wmapacy
wmapacy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasiążka Kucharska Marty
Risotto

Risotto 3203

… szybko, sprawnie i pyyyysznie … Składniki:400 g ryżu do risotto - arborio700 ml bulionupół kurczaka gotowanego, z rożna lub po prostu podwójna pierś z kurczaka mogą być np:kukurydza konserwowamrożon Zobacz więcej
Małgosia Kamila
Małgosia Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani Kucharka
Risotto z cukinią

Risotto z cukinią 1106

  Risotto z cukinią Składniki na 4 porcje: 2 garści ryżu do risotto 2 zielone cukinie 150 gr miękkiej kiełbasy białej 2-3 pomidory oliwa extra vergine bulion bądź pół kostki warzywnej 2-3 ząbki czosnk Zobacz więcej
sajkofankasmaku
sajkofankasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sajkofanka Smaku
Risotto

Risotto 954

Na mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składni Zobacz więcej
Aneta S
Aneta S Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzone Przepisy Misiaczka
Risotto

Risotto 1356

Muszę się przyznać że risotto robiłam po pierwszy. Nie bardzo wiedziałam jak się je robi, dlatego też sięgnęłam po przepis z książki 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI. Risotto wyszło bardzo pyszne i wszy Zobacz więcej
zwyklipolacy
zwyklipolacy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zwyklipolacy
Risotto

Risotto 512

Dziś na szybko z cyklu danie jednogarnkowe Risotto :) Risotto: 200 g ryżu 2 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 50 g groszku zielonego 50 g kukurydzy przyprawy czosnek niedźwiedzi, papryka i curry Ryż Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Risotto z pokrzyw

Risotto z pokrzyw 1260

Pokrzywa nie musi być tylko rośliną irytującą. Może być składnikiem smacznym i wszechstronnym, jeśli dobrze wykorzystana. W kuchni może być podstawą wielu potraw: herbaty, soków, sałatek, omletów, zup Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Risotto

Risotto 2449

W tym roku w naszym prywatnym rankingu dań mazurskich risotto na które podam niżej przepis pobiło wszystkie inne dania. Prostota i świeże dobrej jakości składniki zawsze wygrywają. Risotto - klasyka k Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Risotto

Risotto 887

Dania  z ryżu mogą zaskakiwać swoją pomysłowością i oryginalnością nawet jeżeli korzystamy  z prostych składników  .Tym  razem  proste  risotto  z kukurydzą i pieczarkami , potrawa jednogarnkowa , sma Zobacz więcej
Risotto najlepiej przygotować, gdy zostaną nam jakieś resztki kurczaka np.pieczonego. SKŁADNIKI: 2 torebki ryżu 1 kostka rosołowa 1 mała puszka zielonego groszku garść rodzynek 20 dag pieczarek 1/2 ce Zobacz więcej
Smaczna i sycąca potrawa z dużą ilością mięsa i warzyw. Potrawa bardzo posmakowała mojej rodzinie a w szczególności dzieciom. Do potrawy najlepiej użyć ryż do risotto ja dałam zwykły i zupa szybko zgę Zobacz więcej
Zetka
Zetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą.
Risotto

Risotto 6595

Risotto włoska potrawa z ryżu, cebuli, czosnku, oliwy z dodatkiem wytrawnego wina, warzyw i mięsa, posypana parmezanem. Nasza wersja jest spolszczona, ale nie mniej smaczna.  Składniki: 1 filet z kurc Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Risotto przepis

Risotto przepis 179

Risotto przepis Risotto przepis – czyli jak zrobić pyszne, oryginalne risotto z cebulą, pieczarkami i groszkiem. Ważne jest użycie odpowiedniego gatunku ryżu – krótkoziarnistego, kleistego ryżu – ja z Zobacz więcej
Pestka
Pestka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
topestka.blogspot.com
Risotto z...

Risotto z... 73

Nigdy wcześniej nie robiłam risotto. Myślałam, że to jest skomplikowany proces więc się do tego nie zabierałam. Kiedyś, przez przypadek, kupiłam specjalny ryż, cierpliwie czekał na swoją kolej.   Nads Zobacz więcej
TwojeSmaki
TwojeSmaki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Twoje Smaki
Risotto

Risotto 731

Klasyczne risotto o idealnej kremowej konsystencji :) Można je podawać bez dodatków lub z grzybami czy zielonym groszkiem.  200 ml białego wytrawnego wina 1 cebula  30g masła  4 nitki szafranu  Przygo Zobacz więcej
w rytmie slow
w rytmie slow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie w rytmie słów
Risotto.

Risotto. 2340

Na przekór pogodzie. Letnie risotto. cebula 400g ryżu do risotto 300g warzyw (cukinia, groszek, żółta papryka) ząbek czosnku 1 1/4 l bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła 75g startego parmeza Zobacz więcej
sqaqanqa
sqaqanqa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sqaqanqa gotuje
Risotto

Risotto 481

Podczas pobytu w Italii nie miałam okazji jeść risotta. Za to na oglądałam się programów kulinarnych, gdzie wszyscy gotujący wieszczą jakie to trudne, wymagające danie....wg mnie risotto wymaga tylko Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Risotto z łososiem

Risotto z łososiem 1265

Risotto z łososiem Pierwszy raz robiłam risotto i wychodzi na to, że pierwszy raz je jadłam. Każde risotto jest z ryżem, ale nie każdy ryż to risotto ;) W każdym bądź razie jestem od teraz fanką risot Zobacz więcej
SlodkoSlone
SlodkoSlone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slodko Slone
Risotto

Risotto 8135

Znowu dopadło mnie choróbsko:(. Teraz jeszcze poważniejsze... leżę od niedzieli, faszeruję się antybiotykiem... przynajmniej jeden z syropów jest smaczny:). W szkole omija mnie kampania wyborcza (jeśl Zobacz więcej

Risotto jest potrawą kuchni włoskiej przygotowywaną na bazie ryżu. Ma dość kleistą i kremową konsystencję. Podawane jest najczęściej z dodatkiem bulionu lub pomidorów. Do przygotowania risotto używa się gatunków ryżu, które posiadają dużą zawartość skrobi i dzięki temu wchłaniają sporą część wody. Risotto podawane jest zazwyczaj jako ciepła przystawka przed daniem głównym. Każdy region Włoch posiada swój unikalny przepis na tę potrawę. My również możemy eksperymentować w kuchni i przygotowywać ulubioną wersję risotto wg własnych upodobań smakowych. Danie to doskonale smakuje zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji wegetariańskiej. Możemy przygotowywać je na obiad lub kolację. Risotto nadaje się także do zabrania na lunch do pracy, ponieważ łatwo je odgrzać. Z powodzeniem możemy serwować je także podczas spotkań towarzyskich i uroczystości rodzinnych.

Klasyczne risotto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Najważniejsze, aby prawidłowo przygotować sam ryż. Na patelni z masłem należy najpierw zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, a następnie dodać do niej ryż. Całość zalewamy białym winem i dusimy pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całe wino. Następnie na patelnię wlewamy bulion warzywny oraz wrzucamy pokrojonego dość drobno pora. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż stanie się kleisty, risotto jest gotowe. Należy do niego jeszcze tylko dodać odrobinę masła i starty parmezan. Bogatszą wersją risotto jest ta z dodatkiem mięsa, np. piersi kurczaka. Filet należy pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na oliwie i maśle wraz z posiekaną szalotką. Kolejnym krokiem jest dodanie ryżu wraz z białym winem i miodem. Gdy ryż wchłonie wino, dodajemy bulion i gotujemy całość do momentu, aż ryż zrobi się al dente. Następnie dodajemy pomidory. W sezonie możemy użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki. Bez problemu możemy jednak zastąpić je pomidorami z puszki. Risotto gotujemy do momentu, aż ryż zrobi się kleisty. Gotowe danie podajemy ze startym parmezanem, przyozdobione listkami bazylii.

W sezonie jesiennym możemy przygotować risotto z dodatkiem dyni. Zaczynamy podobnie. Na patelni szklimy szalotkę, dodajemy ryż, a w następnej kolejności pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalewamy winem i bulionem. Gotujemy do momentu, aż ryż i dynia zmiękną. Dynia powinna częściowo się rozpaść. W międzyczasie podsmażamy na maśle pieczarki. Do risotto dodajemy ser gorgonzola i parmezan. Gotowe danie podajemy posypane pieczarkami, posiekaną natką pietruszki oraz resztą pokruszonego sera gorgonzola. Dobrym dodatkiem do risotto jest także szpinak, który należy wraz z szalotką i ryżem dusić od samego początku. Pozostała część przepisu jest podobna jak w poprzednich wersjach: dodajemy wino i bulion i dusimy wszystko do momentu, aż ryż wchłonie większość płynów. Pod koniec gotowania dodajemy parmezan i masło. Zamiast parmezanu można ewentualnie użyć sera feta. Smakowitym dodatkiem do risotto ze szpinakiem jest łosoś. Należy go upiec w piekarniku, a następnie rozdrobnić i dodać do potrawy.

Risotto w krajach południowych często podaje się z owocami morza (krewetkami, ośmiorniczkami, małżami). Przygotowanie tego typu risotto rozpoczynamy od podsmażenia na maśle owoców morza z dodatkiem czosnku, pietruszki, papryczki chilli i cebuli. Gotowe owoce morza przekładamy do miseczki, a na tej samej patelni podsmażamy ryż. Gdy stanie się szklisty, dodajemy do niego wino, a następnie bulion. Gdy ryż stanie się al dente, wrzucamy do niego owoce morza. Gotowe risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i z kieliszkiem białego wina.

Ciekawym przepisem jest ten na wegańską wersję risotto. Na oleju kokosowym podsmażamy pora z dodatkiem czosnku, soli i syropu klonowego. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Kolejnym krokiem jest dodanie ryżu. Gdy ryż stanie się przezroczysty, całość zalewamy bulionem warzywnym. Risotto jest gotowe, gdy ryż wchłonie większość bulionu. Na koniec możemy dodać płatki drożdżowe, które nadadzą daniu serowy posmak. Risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.