Przepis na rogale

Kuchnia Dziecka
Kuchnia Dziecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Dziecka
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 358

Ależ długo mnie nie było... a mam Wam tyle do opowiedzenia :) Tak czy inaczej w tym roku udało mi się nabyć biały mak i prezentuje przepis! Rogale Marcińskie - tym, którzy chcieli by poznać historię - Zobacz więcej
kachna
kachna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wszystko o gotowaniu
ROGALE

ROGALE 184

Składniki na 6 rogali: 20 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 250 ml letniej wody 2 i ok. 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania Wykona Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
rogale zwyczajne

rogale zwyczajne 361

     Od jakiegoś czasu wykorzystuję każde rozgrzanie piekarnika na upieczenie kilku bułek lub rogali. Po prostu w czasie pieczenia podrzucam do piekarnika na parę minut blachę - na przykład - z bułecz Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Rogale

Rogale 158

Postanowiłam wziąć udział w pieczeniu rogali na święto Marcina , jednak to nie będą    rogaliki Marcińskie , nie miałam białego maku ani czasu na zrobienie ciasta . Moje rogale są również pyszne     5 Zobacz więcej
Gotuje w domu
Gotuje w domu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję w domu
Rogale!

Rogale! 367

Takie mi wyszły te marcińskie. Szczerze powiem jestem zawiedziona. Może to, że trzymałam ciasto całą noc w lodówce sprawiło, że jest bardziej francuskie. Bardzo maślane, ale moje zdanie się nie liczy, Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Rogale

Rogale 188

Madzia wyjechała. W sumie nic nowego, co chwilę gdzieś wyjeżdża. Siedzę sobie zatem sam, dochodzę do siebie po wczorajszym wieczorze z Adkiem i wpadłem na pomysł rogali. W sumie nie jadłem takich od w Zobacz więcej
Kokilka
Kokilka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kokilka
Rogal gdański vs Rogal marciński

Rogal gdański vs Rogal marciński 342

Rogal z nadzieniem z białego maku, tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada. O tym, że te niepozorne rogale są na stałe zakorzenione w tradycji Poznaniaków dowied Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie 274

Rogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i o Zobacz więcej
buszujacawkuchni.pl
buszujacawkuchni.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Rogale

Rogale 392

Puszyste i delikatne rogaliki śniadaniowe. Z ciastem łatwo się pracuje. Musiałam dodać tylko trochę mąki, bo za bardzo się kleiło. Rogale wyszły ogromne i bardzo mięciutkie. Zjedliśmy je na słodko, z Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie 188

Idziemy na rogale! Okazuje się, że tylko w Poznaniu 11 listopada można zjeść świętomarcińskiego rogala i tylko tutaj jednej z głównych arterii miasta - ulicy św. Marcin wyprawia się imieniny. Spotkać Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Rogale

Rogale 23

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale podpatr Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Rogale

Rogale 166

Kulinarny aforyzm : Kiedy młynarz pobije się z kominiarzem, młynarz wróci czarny, a kominiarz biały. Przysłowie żydowskie Przepis znaleziony na tej stronie. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i Zobacz więcej
Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
Rogale maślane

Rogale maślane 744

"Przygotowując dzisiejszy post sprawdziłam, ile przepisów na rogaliki jest na blogu. Ten dzisiejszy to piąty przepis. Każdy z tych przepisów jest fantastyczny i godny polecenia. Czym wyróżniają się dz Zobacz więcej
słodkosłona
słodkosłona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słodkosłona
Rogale.

Rogale. 508

Nie będę udawać - brakuje mi czasu. Dni zlewają mi się w jedną całość, nie pamiętam jaki jest dzień tygodnia,  nie pamiętam co zaliczałam poprzedniego dnia na zajęciach i dlaczego znów nie wzięłam z d Zobacz więcej
Strawberries&Cream
Strawberries&Cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberries&Cream
Drożdżowe rogale

Drożdżowe rogale 626

Drożdżowe rogale Ciasto drożdżowe kiedyś było dla mnie wielkim wyzwaniem. Nie jestem w stanie nawet zliczyć ile składników zmarnowałam ucząc się robić ciasto idealne. Jak już wiele razy pisałam został Zobacz więcej
  Bardzo się cieszę, że kulinarne tradycje świętomarcińskie są wciąż tak żywe w narodzie. W listopadzie pojawia się w sieci zatrzęsienie przepisów na rogale oraz na gąskę, a w sklepach zatrzęsienie ro Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Rogale

Rogale 87

Rogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły.    Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek Zobacz więcej

Podobno w wiekach średnich fantazyjne, rogate nakrycia głowy spotykały się z zaciekłym uporem kleru. Spiczaste kornety miały się niebezpiecznie kojarzyć z diabelskimi rogami. Ciekawe, czy rogale, szczególnie rogale świętomarcińskie, wzbudzały równie skrajne emocje? Możliwe, że ich twórcy wybrnęli z trudnej sytuacji, tłumacząc kształt wypieków naśladowaniem rogów… krowy. Któż miałby się obrażać na poczciwe zwierzę?

Rogale zaliczane są do tak zwanego delikatnego pieczywa, a wyrabia się je z trójkątnego, zawijanego placka. Cała sztuka prawidłowego upieczenia rogali polega na tym, by były chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Tradycja nakazuje, by jedynym nadzieniem rogali było ciasto, z zewnątrz mogą być natomiast posypywane makiem, innego rodzaju ziarnem albo kruszonką.

Powróćmy na chwilę do świętomarcińskich rogali i grzesznych przyjemności. Szczególnie popularne (a przez lata jedynie tam dostępne) są one w Wielkopolsce, z Poznaniem na czele. Legenda głosi, że zostały upieczone na kształt… nie, nie, nie diabelskich rogów lecz podkowy, którą zgubił koń świętego Marcina, odwiedzającego swoich wiernych. Posilić miały one też nie demony, ale potrzebujących. Wszystko to na cześć świętego Marcina, który miał żyć w IV wieku n. e. i został pochowany 11 listopada 387 roku. Od tamtej pory wielkopolskie cukiernie wypiekają z tej okazji rogale z ciasta półfrancuskiego, obsypane białym makiem i bakaliami.