Przepis na rogaliki drożdżowe

KuchniaDoroty.pl
KuchniaDoroty.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 282

Pyszne, klasyczne rogaliki drożdżowe. Bardzo delikatne i puszyste. Ciepłe są równie pyszne jak ciasto drożdżowe, a z masłem i dżemem idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek. Dzień po upieczeniu Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka smaku
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 1550

       Łatwe i szybkie rogaliki bez jajek. Miękkie, z powidłami i lukrem. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić je w lodówce na noc. Idealne na pierwszy (przed)wiosenny piknik :).     Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Drożdżowe rogaliki

Drożdżowe rogaliki 982

Drożdżowe rogaliki - przepis Marty Drożdżowe rogaliki Aby skusić mnie do wypróbowania jakiegoś przepisu wystarczy dopisek „najlepsze” ; ) Zawsze jestem bardzo ciekawa wypieków opatrzonych takim koment Zobacz więcej
Szybki i nieskomplikowany przepis na rogale, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 177

Rogaliki drożdżowe Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Hummus z batatem pieczonym Rogaliki drożdżowe                                          niedziela, 22 października 2017, dorotasmakuje po Zobacz więcej
lukrem polane
lukrem polane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lukrem polane
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 515

Tym razem na blogu gości wypiek klasyczny – rogaliki drożdżowe. Ciasteczka bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i zachwycające swą prostotą. Często pojawiały się w moim domu, gdy byłem małym d Zobacz więcej
  Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie   Rogaliki drożdżowe przepis z powidłami. Dziś pragnę przedstawić kolejny prosty przepis na smaczne ciasto,a dokładnie na smaczn Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE 1519

rogaliki krucho-drożdżowe ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Składniki: Wykonanie: Mąkę przesiać, następnie posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte tylko z łyżeczką cukru. Dodać śmietanę, żółtka i sól. Wszy Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 167

Rogaliki drożdżowe Składniki: (ok. 50 małych rogalików) 50 g drożdży 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem 400 Zobacz więcej
Rogaliki drożdżowe Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni... Blog > Komentarze do wpisu « Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada. Rogaliki wychodzą b Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 737

Pyszne, mięciutkie, w sam raz do kawki w takie pochmurne dni VN:F [1.9.22_1171] Rating: 7.5/10 (6 votes cast) Rogaliki drożdżowe, 7.5 out of 10 based on 6 ratings Kategorie: Dania główne, Dla dzieci, Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 402

Od dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba sporej ilości osób, żeby sobie p Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Kulinarne Wariacje
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 239

Ciasto drożdżowe wprost wielbię i dlatego zawsze z nastaniem jesieni, ten rodzaj ciasta króluje w mojej kuchni. Nie tylko z powodu zapachu, który snuje się po całym domu, ściągając wszystkich do kuchn Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe z makiem 809

  Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe. Mój przepis na rogaliki drożdżowe j Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 446

Przepis na rogaliki mam już od dawna w swoim zeszycie, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. Ciasto jest kruche, niesłodkie, bo prawie bez cukru, za to posypuje je cukrem pudrem ale słod Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Krucho-drożdżowe rogaliki

Krucho-drożdżowe rogaliki 1547

Krucho-drożdżowe rogaliki Puszyste, delikatne i kruchutkie. Z przepisu mojej Mamy :) Składniki 0,5 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 małej śmietany 2 jaja 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki cukru … Czytaj Zobacz więcej
katarzyna_sar
katarzyna_sar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia na 5
Rogaliki drożdżowe z dżemem

Rogaliki drożdżowe z dżemem 1152

Na imieniny mojego męża Marcina upiekłam drożdżowe rogaliki z dżemem. Przepis znalazłam na stronie gotuj.skutecznie.tv. Rogale są chrupiące, szybko się je robi i szybko znikają ze stołu. Pierwszy raz Zobacz więcej
garyija
garyija Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gary i Ja
Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe 546

Rogaliki drożdżowe 500g mąki 50g masła lub margaryny szklanka mleka 100g świeżych drożdży 2 łyżki cukru dowolne nadzienie Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn. Gdy urośnie dodać Zobacz więcej

Rogaliki drożdżowe są świetnym pomysłem na słodką przekąskę dla dzieci. Uwielbiają je jednak także dorośli. Doskonale smakują do popołudniowej kawy. Niewątpliwą zaletą rogalików drożdżowych jest to, że robi się je naprawdę szybko. Jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika, są najsmaczniejsze. Dodatkowo możemy wzbogacić smak rogalików drożdżowych delikatnym nadzieniem z dżemu lub budyniu oraz cukrową posypką.

Podstawowy przepis na rogaliki drożdżowe jest banalnie prosty. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odrobiny mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy masło. Gotową masę wlewamy do maki i wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto na rogaliki drożdżowe rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty. Każdy trójkąt zawijamy tak, aby powstał rogalik. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z drożdżowymi rogalikami. Przed pieczeniem możemy je nasmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, dzięki czemu będą z wierzchu pięknie błyszczące. Gotowe rogaliki drożdżowe posypujemy cukrem pudrem. Rogaliki drożdżowe będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli przygotujemy je z nadzieniem. Mogą to być po prostu pokrojone w drobną kostkę jabłka, kawałek czekolady, łyżka ulubionej konfitury lub twarożek. Nadzienie serowe do rogalików drożdżowych przygotowujemy na bazie twarogu wymieszanego z cukrem i żółtkami.

Rogaliki drożdżowe możemy przygotować z domieszką ciasta kruchego. W tym celu drożdże należy skruszyć do śmietany z dodatkiem cukru. Następnie wsypujemy mąkę, masło, żółtka i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy je na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty i zwijamy w rogaliki. Świetnym dodatkiem do rogalików drożdżowo - kruchych będzie konfitura z róży.

Rogaliki drożdżowe możemy przygotować również w wersji bezglutenowej i wegańskiej. Wystarczy mąkę pszenną zastąpić mąką ryżową, ziemniaczaną lub orkiszową. Zamiast zwykłego mleka dajemy roślinne (migdałowe, kokosowe, ryżowe). Całkowicie rezygnujemy z jajek i masła (możemy użyć margaryny roślinnej). Jeżeli zamiast cukru do naszych rogalików drożdżowych użyjemy ksylitolu lub stewii, to dodatkowo nasze słodkie wypieki będą bardziej dietetyczne, idealne więc dla osób będących na diecie lub cukrzyków.

Rogaliki drożdżowe możemy przygotować w wersji wytrawnej, z dodatkiem mięsa, kapusty czy grzybów. Farsz przygotowujemy jak na pierogi. Mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulką, jajkiem i przyprawami. Gotowe nadzienie nakładamy łyżeczką na wycięty z ciasta trójkąt, zwijamy w rogalik i pieczemy. Takie rogaliki drożdżowe są doskonałym dodatkiem np. do barszczu czerwonego. Warto wypróbować również farszu z szynki i żółtego sera, soczewicy, grzybów lub boczku. Solone rogaliki drożdżowe mogą z kolei z powodzeniem zastąpić tradycyjne pieczywo do różnego typu potraw – zup, sałatek, dań jednogarnkowych. Można je również zaserwować w formie przekąski, sprawdzą się np. w podróży.