Przepis na ryba w galarecie

Dzisiaj troszkę kuchni żydowskiej czyli Ryba faszerowana w galarecie, Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Jak tylko jest okazja gości na naszym stole 400g filetów rybnych duża cebula 2 marchewki 1 pietru Zobacz więcej
Ryba w galarecie - czytam i myślę... święta. Przepis tak prosty, że aż chce się go zrobić samemu w domu. Od razu odradzam kupowanie na Wigilię gotowych ryb w galarecie w pojemnikach. Dla mnie zawsze j Zobacz więcej
RYBA W GALARECIE - TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ RYBA W GALARECIE (20.12.2016)RYBA PO GRECKU (18.12.2016)RYBA SMAŻONA - W ZALE Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie 9

Ryba w galarecie - Przepis - Kosą po patelni Boże narodzeniePrzepisyPrzystawkiRyby i owoce morzaŚniadanieŚwięta Autor Kosą po patelni   9 minuty czytania 7 Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W og Zobacz więcej
Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kur Zobacz więcej
Ryba faszerowana w galarecie - danie kuchni żydowskiej - mielona ryba, cebula, rodzynki. Na stałe już w kuchni polskiej - często podawane na Wigilię.  Składniki: 70 dag ryby (ja użyłam mrożonego minta Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Ryba w różowej galarecie

Ryba w różowej galarecie 733

Ryba w różowej galarecie Przedstawiam Wam wspaniałą przystawkę jaką jest ryba w słodko - kwaśnej  galarecie. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej różowy kolor. Rybkę możecie usmażyć dowolną, ja użył Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie 2193

Ryba w galarecie Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie. Uwielbiam też karp Zobacz więcej
UleUli
UleUli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
ryba w galarecie

ryba w galarecie 838

chyba w drugiej klasie szkoły średniej postanowiono zrobić wigilię dla całych dwóch klas się w niej uczących, plus oczywiście nauczycieli i rodziców. mając już pewne doświadczenie zgłosiłam się do zro Zobacz więcej
W moim rodzinnym domu był to specjał nad specjały. Przypomniałam sobie o nim w kontekście rozważań "co by tu w tym roku na wigilię". Danie niby jakby z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieco trąc Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
RYBA W GALARECIE

RYBA W GALARECIE 598

RYBA W GALARECIE Składniki: sprawiony mały karp 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 mały por po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 3 łyżki rodzynków sól cukier 2 łyżeczki żelatyny Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
RYBA W GALARECIE

RYBA W GALARECIE 490

RYBA W GALARECIE Składniki: sprawiony mały karp 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 mały por po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 3 łyżki rodzynków sól cukier 2 łyżeczki żelatyny Zobacz więcej
3/4 l wywaru rybnego 1 dag żelatyny 1 łyżka octu  2 białka Zobacz więcej
Ryba faszerowana w galarecie- w moim rodzinnym domu był to specjał nad specjały. Przypomniałam sobie o nim w kontekście rozważań „co by tu w tym roku na wigilię”. Danie niby jakby z lat osiemdziesiąty Zobacz więcej
Galarety, galaty, auszpiki. Różne nazwy, ale ta sama zasada przyrządzania. Lubię je w każdej postaci – wieprzową z golonki z czosnkiem, drobiową z groszkiem i jajkiem oraz rybną. Ta ostatnia jest najb Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
winegreta
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie 2880

Ryba faszerowana w galarecie | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Wariacje Grety :) Zmielić rybę z ugotowaną marchewką, cebulą, selerem, pietruszką i połączyć te składniki z jajkami, posiekaną natką, Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anyżkowo
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie 1403

Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie 8871

Rybę faszerowaną robiłam zawsze na święta moja Babcia. Przyznam, że nie było to moje ulubione danie gdy byłam dzieckiem, przekonywałam się do niej całe lata. Dziś robię ją rzadko, ale bardzo mi smakuj Zobacz więcej

Ryba w galarecie kojarzy się większości z wykwintnym i eleganckim daniem, podawanym na wyjątkowe okazje lub święta. Tymczasem potrawa ta jest znana od dawna i bywała jadana również w dni powszednie. Szczególnie chętnie rybę w galarecie przygotowywano na piątkowe obiady bezmięsne, oraz dla osób na diecie.

Najistotniejsza w daniu jest galareta. To zagęszczony żelatyną wywar z rybich głów, płetw i warzyw, przyprawiony liściem laurowym, sola i ziarnami pieprzu. W galarecie zatopione są nie tylko kawałki ryby, ale również gotowane warzywa, groszek, jajka, plastry cytrusów, a w przypadku karpia po żydowsku, również rodzynki i migdały. Smak ryby w galarecie zależy również od gatunku ryby. Najczęściej to karp lub szczupak, innym razem okoń, lesz, sandacz, łosoś, lin. Niektórzy do przygotowania ryby w galarecie używają mocniejszych w smaku dorszy i mintaja.

Niezależnie od rodzaju ryby, użytej do przygotowania ryby w galarecie czy dodatków trzeba wiedzieć, że zatapiane płaty muszą być pozbawione ości. Ryba w galarecie zatopiona musi być w wywarze klarownym i odpowiednio doprawionym.