Przepis na rydze

swiatzpiernika
swiatzpiernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat z piernika
Rydze po cygańsku

Rydze po cygańsku 5668

Obiecałam wypróbować przepis na rydze po cygańsku, który dostaliśmy w Wysowej i w końcu się udało! Jest świetny! Grzybki z powodzeniem mogą służyć w tej wersji, jako zimna przystawka, a nawet jako dod Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Rydze na kilka sposobów

Rydze na kilka sposobów 5741

W tym roku obrodziły rydze. Do mojego koszyka wpadło ich całe mnóstwo. ;-) Wykorzystałam je na różne sposoby. Część usmażyłam na sklarowanym maśle, z solą i pieprzem. Większość zblanszowałam i zamrozi Zobacz więcej
Magdalena Poniewierska
Magdalena Poniewierska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Limonkowy
RYDZE SMAŻONE NA MAŚLE

RYDZE SMAŻONE NA MAŚLE 6252

Czasem nachodzi mnie ochota na coś nie-wykwintnego. Zwłaszcza teraz, kiedy jest zimno, deszczowo, szaro i ponuro, a organizm upomina się o coś tłustego i kalorycznego. RYDZE SMAŻONE NA MAŚLE Składniki Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Rydze marynowane

Rydze marynowane 2807

Rydze na maśle uwielbiam! I to chyba nie tylko ja, bowiem ostatnio wiele z Was poszukuje tego przepisu na blogu. To dla mnie znak, że rydze jeszcze są i nie jest za późno na przepis na marynowane rydz Zobacz więcej
3,5 kg rydzów 1,5 l octu 10% 1,5 l wody 6 łyżek cukru 1 opakowanie białej gorczycy 1 opakowanie czarnego, ziarnistego pieprzu garstka zgniecionych liści laurowych sól Umyte rydze obgotowałam ok 4 minu Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj dzień
Rydze marynowane

Rydze marynowane 7624

Ulubione grzyby mojego M- można je wykorzystać jako zakąskę, położyć na kanapki czy dodać do sałatki. Składniki: 700g młodych rydzów 20 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego liść laurowy gorczyca Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Kiszone rydze

Kiszone rydze 9283

Około 120 tysięcy grzybów zostało opisanych i sklasyfikowanych, jednak tych, które nadają się do tego, by przygotować z nich jedzenie jest około 1800. Już starożytni Rzymianie doskonale znali się na g Zobacz więcej
Od ostatniego wypadu do lasu było  ciepło, do tego popadał deszcz.  Więc powinny pojawić się ponownie jesienne grzyby, czyli rydze! Mieliśmy nadzieję, że nikt nas nie uprzedzi, gdyż rydze to rarytas p Zobacz więcej
Granice Smaku
Granice Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Granice Smaku
Rydze, rydzunie!

Rydze, rydzunie! 9897

Dziś krótko i na temat. RYDZE! Czyszczenie: Pamiętajcie, najpierw płuczemy w zimnej wodzie, potem osuszamy i czyścimy delikatnie, najlepiej ręcznikiem papierowym, blaszki - z piasku i ściółki. Potem p Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry blog dla mięsosceptyków
Smażone rydze

Smażone rydze 11656

3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty czo Zobacz więcej
DomowyKucharzcom
DomowyKucharzcom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
DomowyKucharz.com
Marynowane rydze

Marynowane rydze 5463

  Oj narobiłam się tych słoiczków z rydzami w ostatnim sezonie i na pewno do następnej jesieni nie zostanie ani jeden. Ostatnio robiłam już zalewę na oko, gotując wszystkie składniki zalewy razem z gr Zobacz więcej
Magda G
Magda G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowa Kuchnia Magdy
Marynowane rydze

Marynowane rydze 5256

Marynowane rydze, czyli pyszne weki na zimę. Uwielbiam rydze, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Marynowane rydze, aby ich smakiem cieszyć się także zimą. Polecam! Potrzebne składniki: rydze Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle 3529

Są takie rzeczy, których nie można zepsuć i które zawsze smakują tak dobrze. Rydze smażone na maśle to właśnie smak, na który czekam cały rok. Smażone z odrobioną oliwy truflowej, posypane intensywnie Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Rydze marynowane

Rydze marynowane 3603

  Duży wyjechał. Nieprędko wróci. Gdy po chorobie zajrzałam do lodówki, zorientowałam się, że zostawił swoje rydze, co to miały zostać zjedzone po usmażeniu na maśle... Nie pozostało mi nic innego, ja Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rydze kiszone z solą i cebulą

Rydze kiszone z solą i cebulą 6112

Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym s Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 4721

I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
Lubicie smażone grzyby panierowane? Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, a grzyby zyskują na smaku. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów Zobacz więcej
Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego. Składniki: 3 kg rydzy 10 średn Zobacz więcej
"Rydze to grzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 15018

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy. Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je sm Zobacz więcej

Lepszy rydz niż nic - powiadają. Jeśli przysłowia istotnie są mądrością narodów, tym razem musimy mieć do czynienia z wyjątkiem potwierdzającym regułę, bowiem dobroczynne właściwości i walory smakowe rydzów zasługują na zdecydowanie większy szacunek!

Rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów pojawiających się na polskim stole. Nazwa ich najpopularniejszej odmiany - lactarius deliciosus - mleczaj smaczny - mówi sama za siebie! Wykwintny smak i niemalże owocowy aromat sprawiają, że nie trzeba wielu kulinarnych zabiegów, by rydze smakowały wybornie. Smakosze pierwsze miejsce przyznają rydzom duszonym na maśle. Warto zwrócić uwagę na rodzaj tłuszczu, w którym obrabiamy grzyby. Można oczywiście eksperymentować z olejami o wyrazistych smakach i zapachach, ale czy zależy nam na przyćmiewaniu delikatnych walorów rydza?

Gdy chodzi o rydze, szykowanie z nich potrawy pozwala nam zaspokoić instynkty... łowieckie. W pewnym sensie żmudne odnajdywanie odpowiednich okazów (czy to w lesie, czy na straganie) przypomina polowanie. Bywa też porównywalnie niebezpieczne. Rydze łatwo jest pomylić z trującymi mleczajami wełniankami lub olszówkami. Przy zbiorze lub zakupie warto porównać rydze z wizerunkami w specjalistycznym atlasie, za to absolutnie NIE należy zdawać się na "ludowe mądrości", że wszelką truciznę dałoby się z grzybów wysmażyć (czy też wygotować) albo że w kontakcie z nią platerowane (i srebrne) sztućce "ostrzegawczo" sczernieją. To mity!

Jak odróżnić rydze prawdziwe od trujących grzybów? Rydze, na których nam zależy, po przełamaniu wydzielają pomarańczowe a zieleniejące na powietrzu mleczko. Mleczko trującej wełnianki jest z kolei białe i piekące, zaś olszówka po przełamaniu robi się czerwonobrązowa. Oprócz tego brzegi kapelusza trującego mleczaja wełnianki są pokryte charakterystycznymi kłaczkami (od których za pewne wzięła się jego nazwa). W razie wątpliwości udajmy się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, gdzie wykwalifikowani grzyboznawcy właściwie ocenią nasze (oby!) rydze.


Dobrym sposobem na rydze jest zamarynowanie ich. Odpowiednio przyprawiona zalewa wydobywa niebanalny smak tych grzybów, sprawia też, że rydze sprawdzają się jako dodatek do sałatek, czy kanapek. W przeciwieństwie do wielu grzybów rydze nie są za to polecane jako składnik zup, nie należy ich również suszyć. Z jedzeniem smażonych rydzów nie należy się też ociągać, bo z upływem czasu tracą one swe dobroczynne właściwości, a mogą wręcz stać się toksyczne. Posiadacze wrażliwych żołądków niech nie wzdragają się przed rydzami, ale raczej skosztują przed ich zjedzeniem jakiejś gorzkiej potrawy (np. sałatki z cykorii). Ułatwi to trawienie grzybów.


Rydze to sposób na przywołanie do naszej kuchni duchów leśnej, dzikiej przyrody. W czasach, gdy nasze jedzenie to najczęściej efekt hodowli, nie jest to tak często spotykana opcja. Warto z niej skorzystać. Zapoznanie się z rydzami może nas również otworzyć na bogactwo staropolskiej, kuchennej tradycji. Jeśli lubimy kulinarne podróże w czasie i przestrzeni, sięgnijmy po rydze.