Przepis na sardele świeże

Dawno nie było przepisu na makaron, co wcale nie oznacza, że go nie jem. Nic na to nie poradzę (i nie chcę radzić), że dla mnie węglowodany z makaronu są NAJLEPSZE!  Zaskakujące połączenie,  sama na t Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Hiszpańskie boquerones (sardele)

Hiszpańskie boquerones (sardele) 476

Nie minął nawet tydzień, a ja znów chcę nad ocean. Tęsknię za tamtą atmosferą, za dojrzewającymi pod balkonem pomarańczami, za rozmarynem w parku, za wygrzewającymi się na słońcu jaszczurkami, za słod Zobacz więcej
    Dzisiaj razem z Sylwią z bloga Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki  rozpoczynamy wspólny kulinarny projekt Pasta e Vino! Moja miłość do makaronu jest tak samo dojrzała, jak miłość do chleba Zobacz więcej
Wreszcie w ruch poszła książka pt. "Gennaro's Home Italian Cooking", którą dostałam od lubego ponad miesiąc temu. Gennaro Contaldo nie trzeba nikomu przedstawiać, mam też inną książkę, którą współtwor Zobacz więcej
  Sardela to niewielka rybka, wielkością podobna do sardynki, zamieszkująca europejskie morza - zarówno te cieplejsze jak i te zimne. W portowych miastach europy można ją zjeść dość często jako prostą Zobacz więcej
W części swojej książki poświęconej Żydom włoskim, Claudia Roden pisze, że często ludzie okazują zdumienie, "że są Żydzi we Włoszech". Osobiście dziwię się ich zdumieniu, i od razu przychodzi mi do gł Zobacz więcej
Dynia
Dynia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biała Dynia
Makaron z sardelami

Makaron z sardelami 634

Dedykowany przepis z pozdrowieniami dla tych, którym smakowało! Ahoj 3 City!   Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie w apetycie
PASTA Z SARDELI

PASTA Z SARDELI 998

Najprostszy i najszybszy pomysł na śniadanie  Ostatnia puszka portugalskich sardeli, przywieziona kilka dni temu, stała się pysznym śniadaniem w 10 minut (pod warunkiem, że własny chleb żytni na zakwa Zobacz więcej
Dacie wiarę, że nigdy jeszcze nie jadłam anchois? Korzystając więc z promocji w Lidlu postanowiłam wreszcie spróbować tego wynalazku. Zamiast słoiczka anchois wybrałam jednak opakowanie opisane jako s Zobacz więcej
orschi.zar
orschi.zar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja Chochla
Tapenda oliwkowa z sardeli

Tapenda oliwkowa z sardeli 43

Tapenda oliwkowa z sardeli – Moja Chochla – Blog kulinarny Menu Tapenda oliwkowa z sardeli                                                       Tapenda oliwkowa z sardeli Francja – Prowansja to stąd Zobacz więcej
Ten sycylijski makaron wychodzi poza schematy kojarzące się z kuchnią włoską (suszone pomidory, cukinia, bakłażan itp.), ale, jak pisałam kiedyś, kuchnia sycylijska, to całkiem odmienny świat kulinarn Zobacz więcej
olejny z cyklu sosów – mắm nêm, pochodzi ze środkowego Wietnamu. Region ten to kolebka kuchni wietnamskiej, powstawały tu pierwsze szkoły kulinarne i pierwsza (pisana wierszem) książka kucharska. Choc Zobacz więcej
  W Polsce sardele (vel anszuje, czyli anchois) kojarzyły mi się tylko i wyłącznie z małymi, piekielnie słonymi rybkami, po których kilka razy jako nastolatka miałam fatalne sensacje żołądkowe. Unikał Zobacz więcej
    Czyli typowa kuchnia śródziemnomorska… tym razem prosto z Collioure, malutkiego francuskiego miasteczka, leżącego nieopodal Perpignan. Collioure znane jest jako « stolica » sardeli już od średniow Zobacz więcej
Zapraszam na pierwsze danie, które przygotowałam w hipermarkecie E.Leclerc w Radomiu, podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej. Pyszna włoska przekąska: Crostini alla napoletana, czyli zapiekany chleb z sard Zobacz więcej
kimek
kimek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Indii
Smażone sardele (Fried Indian Anchovies)

Smażone sardele (Fried Indian Anchovies) 584

Każdy zna “anchovies”, małe słone aromatyczne rybne fileciki zanurzone w oleju stosowane jako dodatek do rozmaitych dań. Są to solone “dojrzewane” filety z sardeli, małych rybek występujących powszech Zobacz więcej
Alain Ducasse, znany francuski restaurator, właściciel 20 restauracji na całym świecie i niemałego gwiazdozbioru Michelin, to ten spod którego rąk wychodzą najbardziej wyrafinowane frykasy kuchni fran Zobacz więcej